Landenweb.nl

Nerja
 

Naar Nerja met Sunweb

To read about Nerja in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Spanje Nerja Tui Reizen

Algemeen

Nerja is een plaats en een gemeente aan de Spaanse Costa del Sol (Kust van de Zon) in de heetste streek van Europa: Andalusië. Nerja was in het verleden een rustig vissersplaatsje. Tegenwoordig trekt Nerja met haar mooie stranden, prettige klimaat en groene natuur ieder jaar weer veel toeristen aan. In Nerja is bovendien een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Spanje te vinden: de grotten van Nerja.

NerjaNerjaFoto: Peter Lorber CC 2.5 Generic no changes made

advertentie
Hotels Nerja Hotels Trivago

Ligging

Nerja ligt in het zuiden van Spanje in de oostelijke punt van de Costa del Sol en heeft een oppervlakte van 85 km². Er wonen rond de 25.000 mensen in de plaats. De plaats en de gemeente Nerja behoren tot de provincie Màlaga, maar liggen tegen de grens met de provincie Granada. De vissersplaats is gelegen aan de Middellandse Zee.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Nerja Naar Nerja met Sunweb

Weer

De plaats Nerja ligt aan de meest oostelijke uitloper van de Costa del Sol in de provincie Malaga. Door de bescherming die de Sierra Nevada biedt wordt het klimaat van Nerja positief beïnvloed. De bergketen die een kleine twee kilometer landinwaarts ligt zorgt er voor dat het mediterrane klimaat van Nerja niet verstoord wordt. De winters zijn mild en aangenaam, waardoor een vakantie in Nerja zelfs dan nog aangenaam kan zijn. Nerja heeft ongeveer 200 zonnedagen per jaar.

Geschiedenis

Aquaduct NerjaAquaduct NerjaFoto: Jean-Claude Perez CC 2.0 France no changes made

In de grotten van Nerja zijn resten gevonden van bewoning uit de steentijd, ongeveer 30.000 jaar geleden. Van de romeinen zijn nog overblijfselen gevonden van een oude weg. De Romeinen noemden de stad Detunda. Archeologen hebben ook oude Romeinse munten en aardewerk ontdekt en een begraafplaats.

Na de Romeinen kwamen de Moren, die de stad tot de 15e eeuw bezetten. In 1509 werd het 'kasteel op de rots' (nu bekend als Balcon de Europa) gebouwd. In het begin van de 18e eeuw had Nerja 7.500 inwoners. Na de Spaanse Burgeroorlog, werden coöperaties opgericht om de productie van suiker en suikerriet en honing te exploiteren. De ontdekking van de grotten van Nerja eind jaren vijftig zorgde er voor dat Nerja op de toeristische kaart kwam als populair toeristenoord. Nerja heeft nu een bevolking van ongeveer 25.000, waarvan ongeveer 25% buitenlanders.

Bezienswaardigheden

Nerja GrottenNerja GrottenFoto: Luzzyacentillo CC 3.0 Unported no changes made

De Cueva de Nerja, een druipsteengrot vlakbij het centrum van Nerja, vormt een van de meest bezochte culturele bezienswaardigheden van Spanje. In de grot, die stamt uit het Paleolithische tijdperk, zijn stalactieten en stalagmieten te zien. Het is met een gangenstelsel van 5 kilometer een van de grootste grotten van Europa. Er is zelfs een stalactiet in de grot gevonden van maar liefst 32 meter hoog.

De grot is in 1959 toevalligerwijs ontdekt door een groep spelende kinderen. In de grot zijn skeletten, werktuigen, aardewerken schalen en muurschilderingen van vissen en andere dieren gevonden. Na onderzoek stelde men vast dat de grot al sinds de prehistorie gebruikt werd. De grot diende onder andere als schuilplaats en als begraafplaats. In 1960 werd de druipsteengrot opengesteld voor publiek en sindsdien is het uitgegroeid tot een gigantische toeristische trekpleister.

Bij de ingang van de Cueva de Nerja is een klein archeologisch museum te bezoeken. Hier zijn de vondsten die in de grot zijn gevonden te bezichtigen. Sinds de openstelling van de grot wordt er ieder jaar in juli een muziek- en dansfestijn in de Cueva de Nerja georganiseerd.

Balcon de Europa NerjaBalcon de Europa NerjaFoto: Delbarre Cédric in het publieke domein

Nerja is ook bekend vanwege het Balcón de Europa. Dit is een boulevard in het centrum van de plaats die op 23 meter hoogte op een rots in de Middellandse Zee is gebouwd. De originele boulevard werd al in 1487 gebouwd en is daarna meerdere malen gerestaureerd. Het is hier altijd een drukte van jewelste. De schilders, muzikanten en andere artiesten die de toeristen op het balkon van Europa vermaken doen het geheel enigszins lijken op de Ramblas van Barcelona. Bij het Balcón hoorde vroeger ook een negende-eeuws kasteel, maar dat werd al in 1812 afgebroken.

El Salvador Kerk NerjaEl Salvador Kerk NerjaFoto: Dguendel CC 3.0 Unported no changes made

Aan een van de uiteinden van het Balcòn de Europa ligt een fraai plein met de barokke El Salvador kerk. De bouw van deze kerk, onder leiding van Juan Lechuga, werd in 1697 voltooid. In de kerk zijn prachtige fresco’s te vinden.

Tips

Tapas NerjaTapas NerjaFoto: José Porras CC 3.0 Unported no changes made

Er zijn in Nerja veel tapasbars, waar je de lekkerste authentiek Spaanse hapjes kunt eten. Met name in het centrum van Nerja is voor iedere eter wel een lekker restaurantje te vinden. Tapas zijn Spaanse hapjes die bij een aperitiefje worden gegeten. Om de glazen te beschermen tegen vliegen en ander ongedierte deed men vroeger in Spaanse cafés dekseltjes op de glazen. Om deze deksels wat op te leuken begon men met het maken van kleine hapjes erop. Dit groeide al snel uit tot een stroming in de Spaanse keuken: tapas. Bekende tapas zijn Patatas Bravas (aardappels in pittige saus), knoflook champignons en tortilla’s (omeletten). Vandaag de dag krijg je in de meeste café's van Nerja nog steeds tapas geserveerd bij je drankje.

’s Avonds treden er vaak artiesten op in de bars en café's van Nerja. Zo kun je geregeld Spaanse gitaristen bewonderen. In Parque Verano Azul worden in de zomer ook geregeld concerten gehouden. Het Plaza Tutti Frutti is het plein waar men zich in Nerja vanaf een uur of elf verzamelt voor het uitgaan. Hier zijn verschillende bars, discotheken en café's te vinden. In de Calle Antonia Million vlakbij het Plaza Tutti Frutti is ook een aantal gezellige uitgaansgelegenheden te vinden. In de zomermaanden zijn alle clubs en discotheken zeven dagen per week tot in de late uurtjes geopend.

Nerja StrandNerja StrandFoto:Tuxyso CC 3.0 Unported no changes made

Nerja heeft dertien stranden met een totale lengte van 16 kilometer. Hiervan behoren het Burriana en Torrecilla strand tot de mooiste stranden van Spanje. Verder zijn er verschillende schilderachtige, rotsachtige baaien te vinden waar het meestal heerlijk rustig is.

Nerja LINKS

Advertenties
• Naar Nerja met Sunweb
• Hotels Trivago
• Nerja Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Spanje
• Hotels nerja
• Autoverhuur Sunny Cars Nerja
• Boeken, ook tweedehands, over Nerja bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems