Landenweb.nl

Madrid
 

Tui Reizen Madrid

To read about Madrid in English - click here

advertentie
Auto huren in Madrid Madrid Tui Reizen

Algemeen

Madrid is in 1561 door Koning Filips II benoemd als hoofdstad van Spanje en is dat vandaag de dag nog steeds. Madrid is met meer dan 3,2 miljoen inwoners en een oppervlakte van 607 km² de grootste stad van Spanje. Bovendien is het de Spaanse stad die beroemd en berucht is vanwege haar voetbalclubs (Real Madrid en Atlético de Madrid) en de traditionele stierengevechten die er gehouden worden. Verder is Madrid het middelpunt van de Spaanse politiek en de financiële wereld.

In Madrid zijn veel bezienswaardigheden zoals mooie, oude gebouwen en musea. Ook het uitgaansleven en de horeca van Madrid hebben een goede reputatie.

Plaza Mayor Madrid Foto:Sebastian DubielPlaza Mayor Madrid Foto:Sebastian DubielFoto: Sebastian Dubiel CC 3.0 Germany no changes made

advertentie
Hotels Trivago Naar Spanje met de Trein

Ligging

Madrid ligt in het midden van Spanje op de Spaanse hoogvlakte, ten zuiden van het Sierra de Guadarrama gebergte. De stad ligt meer dan 650 meter boven de zeespiegel en de Manzanares rivier stroomt door de stad. De stad bestaat uit 21 officiële stadsdistricten die onderling weer uit verschillende wijken bestaan.

advertentie
ANWB vakantie boeken Spanje Madrid Hotels

Weer

Madrid kent een landklimaat met invloeden van het Middellandse Zeeklimaat uit de omliggende gebieden. Dit betekent dat het in de winter behoorlijk koud kan worden en dat de temperatuur in de zomer op kan lopen tot 40°C. De hoge ligging van Madrid heeft ook haar uitwerking op het klimaat in de stad. ’s Nachts koelt het hierdoor namelijk vaak behoorlijk af waardoor de zomerse avonden en nachten in Madrid erg prettig kunnen zijn; ideaal voor een avondje op een terras.

Geschiedenis

Moorse muur 9e eeuw MadridMoorse muur 9e eeuw MadridFoto: Esetena CC 4.0 International no changes made

De Romeinen vestigden zich in Madrid in de 2e eeuw, ze werden verdreven door de barbaarse Germaanse stam van de Visigothen in de 5e eeuw. De moren namen vervolgens bezit van Madrid. In de 9e eeuw gaf Mohammed I de opdracht tot de bouw van een klein paleis, dat nu het Palacio Real is. In 1085 werden de Moren verdreven door Alfons VI van Castilië.

Filips II MadridFilips II MadridFoto: Publiek domein

In de 14e eeuw verwoestte een brand het grootste deel van de stad en Madrid werd herbouwd door Hendrik III van Castilië. Filips II vestigde zich in 1561 in Madrid. De stad werd tot hoofdstad uitgeroepen. Madrid kende een gestage groei.

In de 18e eeuw kwamen de Bourbons aan de macht. Met de steun van Frankrijk ontstonden heel wat bouwwerken, waaronder het Koninklijk Paleis en de Prado-wijk. In 1873 werd in Madrid de eerste republiek uitgeroepen door Emilio Castelar.

In 1931 volgde de tweede republiek, die samen met de Spaanse Burgeroorlog in 1939 tot een einde kwam. Deze drie jaar durende oorlog kostte aan meer dan een miljoen mensen het leven. Franco riep opnieuw de dictatuur uit, die pas met de komst van Juan Carlos in 1975 verdween.

Kaarsjes na aanslag bij metrostation Atocha MadridKaarsjes na aanslag bij metrostation Atocha MadridFoto: Manuel González Olaechea y Franco CC 3.0 Unported no changes made

De economische groei van de jaren 1980 en 1990 verhoogde Madrid's positie als een belangrijk industrieel, cultureel, economisch en technologisch centrum. De terroristische aanslagen van 11 maart 2004 in verschillende metrostations van Madrid werden aanvankelijk beschouwd als zijnde het werk van ETA. Later bleek dat deze aanslagen, net als die van 11 september 2001 in New York, het werk waren van Al-Qaeda.

Bezienswaardigheden

Madrid loopt over van de bijzondere bezienswaardigheden. Eigenlijk te veel om op te noemen en daarom zullen hier slechts een aantal trekpleisters worden toegelicht waar je absoluut heen moet mocht je Madrid bezoeken.

Plaza San Andres MadridPlaza San Andres MadridFoto: Bernard Gagnon CC 3.0 Unported no changes made

Allereerst de wijk la Latina. Dit is één van de vele gezellige wijken van Madrid. Loop eens een rondje door de buurt en geniet van de mooie gebouwen. Vooral op zondag is het in la Latina gezellig druk. Alle Madrilenen zitten op de terrassen van hun wijntjes te nippen en de lekkerste hapjes te eten. Ga hier een paar uur zitten en vermaak je alleen maar door naar de mensen te kijken die voorbij lopen. Bezoek in la Latina de Plaza de la Paja en de Plaza San Andrés; prachtige en indrukwekkende pleinen. Ook op de pleinen zijn verschillende terrasjes te vinden waar je heerlijk van zon of schaduw kunt genieten.

Plaza de Toros Las Ventas MadridPlaza de Toros Las Ventas MadridFoto: Spettacolopuro (CC BY 2.0) no changes made

De Plaza de Toros Las Ventas van Madrid is de belangrijkste arena voor stierenvechten in de wereld. De arena werd officieel geopend in 1934 en is een prachtige illustratie van de neo-Mudéjar architectuur. Deze stijl kwam weer in de mode in de 19e eeuw en gaat terug naar het ontwerp uit de 13e en 14e eeuw. De stijl kenmerkt zich door het uniek gebruik van metselwerk en levendige keramische tegels. Tegenover de arena is een plein met een standbeeld ter nagedachtenis van de stierenvechter José Cubero, met de inscriptie 'een stierenvechter sterft en een engel is geboren'. Naast de stallen is het Museo Taurino, over de geschiedenis van het stierenvechten en haar beroemdheden.

Koninklijk Paleis MadridKoninklijk Paleis MadridFoto: Carlos Delgado CC 3.0 Unported no changes made

Het Koninklijk Paleis wordt ook wel aangeduid als het Palacio de Oriente (Paleis van het Oosten). Toen de oude islamitische vesting Madrid (El Alcázar) in 1734 werd vernietigd door een brand, maakte Felipe V van de gelegenheid gebruik om in 1737 een weelderig koninklijk paleis te bouwen. Het koninklijk paleis werd ontworpen door Juan Bautista Sacchetti en werd pas voltooid in 1764. Francisco Sabatini en Ventura Rodríguez hebben ook bijgedragen aan de onderneming. De koninklijke familie gebruiken het 2800-kamers grote Palacio Real niet om in te wonen, maar soms wordt het paleis gebruikt voor feestelijke gelegenheden.

Je kunt het paleis bezoeken en je ziet dan 50 van de meest indrukwekkende kamers, waaronder de Hal van de hellebaardiers, de officiële Kamer, de troonzaal, de appartementen van Carlos III, de Salón de Gasparini (Gasparini Kamer), de Comedor de Gala (eetzaal). Verder kun je de Farmacia Real (Koninklijke Apotheek), de Armería Real (Koninklijk Arsenaal) en de Sala de Porcelana (Porcelain kamer) bezoeken.

Prado MadridPrado MadridFoto: Brian Snelson CC 2.0 Generic no changes made

Een bezoek aan Museo del Prado is een aanrader tijdens een stedentrip Madrid. Dit is één van de bekendste musea van Europa met een collectie van 8.600 schilderijen en dan zijn alle tekeningen, munten en medailles uit de collectie nog niet eens meegeteld. De werken van de grootste Spaanse schilders, zoals Goya, El Greco, en Velázquez, hangen er. Bovendien kun je er ook werk vinden van schilders uit andere landen waaronder Raphael, Jeroen Bosch (tuin der lusten), Rubens en Rembrandt. Het Museo del Prado is zo groot dat er meer dan één bezoek nodig is om de veelzijdige collectie ten volle te waarderen.

Thyssen-Bornemisza MadridThyssen-Bornemisza MadridFoto: Luis García CC 3.0 Unported no changes made

Het Thyssen-Bornemisza Museum omvat de uitzonderlijke kunstcollectie van Baron Heinrich Thyssen. Thyssen besloot om zijn collectie te verplaatsen uit Zwitserland en hoewel hij royale aanbiedingen ontving uit vele landen besloot hij deze in Madrid onder te brengen. Het museum is gehuisvest in een van de mooiste gebouwen van de stad, het neoklassieke Palacio de Villahermosa.

Er zijn zowel permanente als wisselende tentoonstellingen in 51 kamers. Meer dan 800 kunstwerken worden tentoongesteld, daterend uit de 17e, 18e en 19e eeuw, van een aantal van 's werelds beroemdste kunstenaars, zoals Constable, Cranach, Holbein, Raphael, Rubins, Monet, Van Gogh, Cézanne en Picasso. Deze grote kunstgalerie is zeker een bezoek waard. Schilderijen van bijzonder belang zijn een portret van Henry VIII door Holbein, 'The Lock' van Constable en 'Les Vessenots' van Van Gogh. Er zijn ook diverse sculpturen, keramiek, sieraden en gesneden ivoren beelden.

Reine Sofia Museum MadridReine Sofia Museum MadridFoto: Luis García CC 3.0 Unported no changes made

Het Reine Sofia museum is gevestigd in een gerenoveerd 18e-eeuwse openbaar ziekenhuis. Het is enorm groot en werd geopend als een centrum voor de kunsten in 1990. Sinds de opening is haar populariteit gegroeid en het is nu een van Europa's meest levendige centra voor hedendaagse creativiteit. Meer dan 3.000 schilderijen kwamen van de collectie van het oude museum van hedendaagse kunst en deze vormen de ruggengraat van de vaste collectie. Hoogtepunten zijn onder andere een Picasso-, een Dali- en een Surrealisme zaal, allemaal met prachtige displays van schilderijen, waaronder vele beroemde. Wellicht het beroemdste schilderij is Guernica dat Pablo Picasso maakte om de waanzin van de Spaanse Burgeroorlog te illustreren.

Naast deze drie topmusea zijn er nog tientallen andere boeiende musea in Madrid.

Tips

Tapasbar MadridTapasbar MadridFoto: Brian Snelson (CC BY 2.0) no changes made

In Madrid kun je werkelijk op elke hoek van de straat heerlijk eten en dan gaat het met name om tapas. Tapa betekent dekseltje en deze naam is afgeleid van het dekseltje op de glazen waarop de tapas ooit geserveerd werden. Het dekseltje op de glazen diende als beschermer tegen vliegen en andere insecten. Tapas eet je gewoon aan de bar met een lekker glaasje Spaanse wijn of een biertje erbij. Iedere tapasbar heeft zijn eigen specialiteiten. Bekende tapas zijn verse olijven, tortilla’s (soort omelet) pinchos morunos (pittige worst) en caracoles (slakken).

Metro MadridMetro MadridFoto: Braniff747SP CC 3.0 Unported no changes made

Madrid heeft een gigantisch metronetwerk met een lengte van 287 kilometer en 295 metrostations. Het is zelfs één van de grootste metronetwerken van Europa. De metro is een snelle en goedkope manier om je door de stad te verplaatsen. Het is helaas wel een vervoerswijze waarbij je zeer weinig van de stad zal zien.

Teleférico MadridTeleférico MadridFoto: FDV CC 3.0 International- no changes made

Een andere, wellicht veel leukere, vervoersmogelijkheid is de ‘teleférico’. Dit is een kabelbaan die boven de stad loopt. Vanuit de cabines heb je een prachtig uitzicht over Madrid. Het traject loopt onder andere over de Manzanares rivier en over het Parque del Oeste, één van de vele prachtige parken van Madrid.

Madrid LINKS

Advertenties
• Madrid Tui Reizen
• Naar Spaje met de Trein
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Spanje
• Madrid Hotels
• Auto huren in Madrid
• Boeken, ook tweedehands, over Madrid bij Bol.com

Nuttige links

Madrid Cityspotters (N)
Madrid-Nu Online gids over Madrid

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems