Landenweb.nl

Torremolinos
 

Naar Torremolinos met Sunweb

To read about Torremolinos in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Spanje Hotels Trivago

Algemeen

Torremolinos ligt aan de Spaanse Costa del Sol aan de Middellandse Zee. Het behoort tot de provincie Málaga. Málaga hoort op haar beurt weer tot de autonome regio Andalusië, de heetste streek van heel Europa. Deze streek staat bekend om haar authentieke gebouwen, prachtige natuur en lekkere Spaanse eten.

TorremolinosTorremolinosFoto: Simon CC 2.0 Generic no changes made

Torremolinos is vandaag de dag een middelgrote plaats met 60.010 inwoners, maar voordat in de jaren vijftig het massatoerisme richting Spanje ontstond was Torremolinos een totaal onbekend vissersplaatsje. Tegenwoordig is het één van de drukst bezochte vakantiebestemmingen van Spanje. Toch heeft Torremolinos haar authentieke charme grotendeels weten te behouden en vooral in de oude visserswijken La Carihuela, El Bajondillo en El Calvario is de typisch Spaanse sfeer nog volop aanwezig.

advertentie
Torremolinos Tui Reizen Autoverhuur Sunny Cars Torremolinos

Ligging

Torremolinos ligt op ongeveer 18 kilometer ten zuidwesten van de plaats Màlaga.

Het plaatsje heeft een oppervlakte van 20 vierkante kilometer en ligt in het zuiden van Spanje aan de Costa del Sol (vertaald: De Kust van de Zon). Torremolinos ligt in de warmste regio van Europa: Andalusië. Sevilla, de hoofdstad van Andalusië, ligt op 220 kilometer afstand van Torremolinos.

advertentie
Djoser Wandel - wandelreis Spanje Hotels Torremelinos

Weer

Torremolinos heeft een zeer prettig mediterraan klimaat. Het ligt aan de Costa del Sol en zoals de naam van deze kust doet vermoeden schijnt de zon er vele uren.

Torremolinos ligt aan de Middellandse Zee en dit zorgt ervoor dat de zomers lekker warm zijn en de winters erg mild. Door de nabijheid van de zee waait er meestal een frisse bries, maar als er een zuidenwind waait dan kan het er echter ontzettend heet worden en lopen de temperaturen in de zomer soms wel op tot 40°C.

Geschiedenis

Er zijn prehistorische menselijke schedels gevonden in de kalkstenen grotten op de berg achter de stad. In de Tapada grot zijn resten gevonden uit de bronstijd. Torremolinos werd achtereenvolgens bewoond door phoeniciërs, grieken, romeinen en de moren. In 1498 legerden de katholieke koningen hun troepen hier tijdens de belegering van Málaga. De oorspronkelijke naam was"Molinos de la Torre" (de molens van de toren). In 1502 kwam Torremolinos onder het bewind van Málaga met de naam"Torres de Pimentel" (de torens van Pimentel), ter ere van Rodrigo Pimentel, graaf van Benavente.

Kaart Torremolins 1889Kaart Torremolins 1889Foto: Publiek domein

De stad heeft zich in de loop de eeuwen ontwikkeld tot een bloeiend centrum voor de visserij, vooral gecentreerd rond La Carihuela, een gebied net ten oosten van de stad.

Bezienswaardigheden

Torremolinos StrandTorremolinos StrandFoto: Tiia Monto CC 3.0 Unported no changes made

Torremolinos bezoek je vooral vanwege de mogelijkheden voor een strandvakantie. Als je Torremolinos aandoet is het een leuk uitstapje om naar een van de authentieke visserswijken te gaan. In La Carihuela, El Bajondillo en El Calvario vind je nog die authentieke Spaanse sfeer. Je kunt er door de steile, smalle straatjes wandelen, kleine vissershuisjes bekijken en daarna heerlijke verse ‘pescadito’ (gebakken visjes) eten in de knusse visrestaurantjes.

De boulevard van Torremolinos strekt zich uit tussen de gebieden van Playamar en La Carihuela, tot aan Benalmadena Marina en biedt een spectaculair uitzicht op de zee. De boulevard is omringd door bars, restaurants, hotels en winkels.

Pimentel Toren TorremolinosPimentel Toren TorremolinosFoto: Tyk CC 3.0 ) no changes made

De Pimentel Toren is een van de meest beroemde bezienswaardigheden in Torremolinos en de toren staat naast het belangrijkste strand. Plaatselijk staat de toren bekend als de 'Torre Vigia', de toren is de naamgenoot van de stad en werd gebouwd in de 14e eeuw als onderdeel van de verdedigingsstrategie van de regio, als een opmerkelijk uitkijkpunt. Vandaag de dag is de toren uitgegroeid tot een populaire toeristische attractie via een trap kun je omhoog klimmen en genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de kustlijn.

Op ongeveer vijftig kilometer afstand van Torremolinos is een geweldige kalkstenen kloof van 180 meter diepte te vinden: La Garganta del Chorro. Hier loopt het water van de Rio Gualdahorce rivier doorheen. Het is een uniek natuurgebied met diverse indrukwekkende watervallen.

De naam van de sfeervolle badplaats is afkomstig van het woord Torre (toren) en Molinos (molen) en verwijst terug naar de vele windmolens die vroeger in de omgeving stonden. Er is vandaag de dag nog één windmolen te vinden in Torremolinos, en die is omgetoverd tot restaurant.

Tips

Torremolinos is een populaire vakantiebestemming onder Nederlandse jongeren. Ze zoeken vooral vertier in de gezellige badplaats. In verschillende delen van het centrum van Torremolinos zijn dan ook veel kroegen, cafés en grote discotheken te vinden. Met name de wijk Sant Miguel is het gebied waar de Nederlandse jongeren zich tijdens hun vakantie vermaken.

Andalusië staat vooral bekend om haar sherry. Sherrydruiven worden in Jerez de la Frontera geteeld. Dat ligt op ongeveer 220 kilometer afstand van Torremolinos. Enkel de wijn uit deze streek mag Sherry genoemd worden. Er zijn verschillende soorten sherry die in Torremolinos allemaal geproefd kunnen worden. Sherry wordt in de regel gedronken als aperitief. Men eet hier meestal iets anders typisch Spaans bij: tapas (enkelvoud: tapa).

Tapas TorremolinosTapas TorremolinosFoto: José Porras CC 3.0 Unported no changes made

Tapas zijn kleine hapjes die ertoe dienen om trek op te wekken. Tapa betekent deksel. Tapas zijn namelijk ontstaan doordat men in Spaanse cafés deksels deed op glazen om te voorkomen dat er vliegen en andere insecten in de drankjes terechtkwamen. De hapjes werden op de dekseltjes gedaan om het geheel wat aan te kleden. Tegenwoordig krijg je in de meeste Spaanse cafés nog steeds gratis hapjes bij een drankje. De bekendste tapas zijn; de tortilla (soort omelet), patatas bravas (aardappels in een pittige saus), chorizo (pittige worst) en gevulde champignons.

Torremolinos LINKS

Advertenties
• Torremolinos Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Spanje
• Hotels Trivago
• Naar Torremolinos met Sunweb
• Hotels Torremelinos
• Autoverhuur Sunny Cars Torremolinos
• Boeken, ook tweedehands, over Torremolinos bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems