Landenweb.nl

Bilbao
 

Bilbao Tui Reizen

To read about Bilbao in English - click here

advertentie
Naar Spanje met Sunweb Bilbao Tui Reizen

Algemeen

Bilbao is de grootste stad in Spaans Baskenland. Het is tevens de hoofdstad van Biskaje een provincie in Spanje. Bilbao is gesticht op 15 juni 1300 door Diego López V van Haro, Heer van Biskaje. De naam van de stad is afgeleid van het baskische "bi albo" of te wel "twee oevers". Bilbao stond aan de kant van de Republikeinse regering in de Spaanse Burgeroorlog en was ook de hoofdstad van de eerste Baskische autonome regering. Bilbao heeft een eigen Guggenheimmuseum gebouwd door de architect Frank Gehry. Het is een grote toeristische trekpleister.

BilbaoBilbaoFoto: Andrea Bocchino CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Hotels Trivago ANWB vakantie boeken Spanje

Ligging

Bilbao ligt in het noorden van Spanje aan de golf van Biskaje en ligt aan de rivier de Nervion. Bilbao ligt aan één van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella.

De stad heeft een oppervlakte van 41,3 vierkante kilometer en heeft een inwonersaantal van 354. 000 in het stadscentrum. Groot Bilbao telt ongeveer een miljoen inwoners en is het economische en industriële centrum van Noord Spanje.

advertentie
Hotels Bilbao

Weer

De nabijheid en de invloed van de Cantabrische zee zorgen er voor dat Bilbao een zeeklimaat heeft met gedurende het hele jaar door neerslag, ook in de zomer. De neerslag is stevig, in totaal is 45% van de dagen regenachtig en 40% bewolkt. De meest regen valt tussen oktober en april, november is de natste maand. De gemiddelde maximum temperatuur varieert tussen 25°C (77,0°F) en 26°C (78,8°F) in de zomermaanden, terwijl de gemiddelde minimumtemperatuur in de winter ligt tussen 6°C (42,8°F) en 7°C (44,6°F). De beste tijd voor een bezoek aan Bilbao is tussen april en oktober.

Geschiedenis

Overblijfselen van een oude nederzetting zijn gevonden op de top van de berg Malmasín en dateren rond de 3de of 2de eeuw voor Christus. De heer van Biskaje, Diego López V van Haro, stichtte Bilbao en verkreeg stadsrechten in Valladolid op 15 juni 1300. Deze stadsrechten werden bevestigd door koning Ferdinand IV van Castilië in Burgos op 4 januari 1301. De nieuwe stad werd gebouwd op de rechteroever van de rivier de Nervión.

Bilbao in 1575Bilbao in 1575Foto: Publiek domein

In 1602 werd Bilbao de hoofdstad van Biskaje, de titel die eerder in het bezit was van Bermeo. In de volgende eeuwen nam de rijkdom van de stad toe, vooral na de ontdekking van ijzer in de omringende bergen. Aan het einde van de 17e eeuw, overwon Bilbao de economische crises die Spanje trof dankzij het ijzererts en de handel met Engeland en Nederland. Tijdens de 18e eeuw bleef de stad groeien en kreeg Bilbao te maken met ruimtegebrek. Het Baskenland was een van de belangrijkste strijdtonelen tijdens de carlistische oorlogen.

De Spaanse Burgeroorlog begon in Bilbao met kleine opstanden die werden onderdrukt door de republikeinse strijdkrachten. In mei 1937 belegerde het nationalistische leger de stad. De strijd duurde tot 19 juni van dat jaar, toen luitenant-kolonel Putz alle bruggen in Bilbao vernietigde en de troepen van de 5e Brigade Bilbao innamen.

Na de val van Franco in Spanje en de overgang naar een constitutionele monarchie, in een proces dat in Spanje bekend staat als de overgang, konden er in Bilbao weer democratische verkiezingen gehouden worden. In Bilboa was veel steun voor de Baskische nationalisten. Sinds de jaren 1990 richt Bilbao zich meer op toerisme en recreatie dan op de zware industrie.

Bezienswaardigheden

Bilbao GuggenheimBilbao GuggenheimFoto: Ardfern CC 3.0 Unported no changes made

Bilbao is een mooie stad met diverse aantrekkelijke bezienswaardigheden die de bezoekers lokken. Bilbao heeft diverse musea zoals het Guggenheim Museum. Het is vooral de titaniumschil die het Guggenheim Museum Bilbao van Frank Gehry speciaal maakt. Het oplichtende materiaal is als een magneet voor het oog en geeft het gebouw een unieke plek in de architectuurgeschiedenis. De sierlijke, sensuele rondingen, wekken de suggestie van schepen die vroeger overal langs de dokken van Bilbao lagen. In overeenstemming met het maritieme thema zijn de dakramen van de grootste galerie (bekend als de Fish galerij) ontworpen om te lijken op de vinnen van een vis. Veel onderdelen van het gebouw zijn louter decoratief. De vaste collectie is niet heel bijzonder, maar het museum heeft altijd gastconservatoren die vaak boeiende tijdelijke tentoonstellingen maken. Vaak ziet men er ook meesterwerken uit de andere Guggenheim collecties.

Bilbao KathedraalBilbao KathedraalFoto: Zarateman in het publieke domein

In het oude centrum van Bilbao vind je de Kathedraal van Santiago. De kathedraal dateert uit de 14e eeuw en ligt op één van pelgrimsroutes richting Santiago de Compostella. De kathedraal werd in de 16e eeuw verwoest en weer opgebouwd in een mix van stijlen. De stijlen zijn vooral Renaissance en Gothiek. In de 19e eeuw werd een neogotische facade en toren toegevoegd.

Bilbao StadhuisBilbao StadhuisFoto: Fernando Pascullo CC 3.0 Unported no changes made

Bilbao heeft ook een Museum voor Schone Kunsten en het Maritiem Museum en verder andere kerken zoals, de St. Anton kerk, de Basiliek van Begoña en de Sint Nicolaas van Bari kerk. Andere bezienswaardigheden zijn het Arriaga theater, het stadhuis, het Chavarri paleis, het Plaza Nueva, de Ribera markt, het San Mames stadion, de universiteit van Deusto en de Zubizuri Brug. De Calatrava brug, de nieuw gebouwde brug in de stad is zeker het bezoeken waard.

Tips

Pixtos BilbaoPixtos BilbaoFoto: Ardo Beltz CC 3.0 Unported no changes made

In Bilbao kun je heel goed kennis maken met de Baskische keuken. Bilbao heeft een zeer goede internationale reputatie. Er zijn veel Baskische chefkoks met Michelinsterren. Het zal dan ook geen probleem vormen om in Bilbao uit eten te gaan. Je kunt ook heel voordelig uit eten. De Baskische versie van de tapas zijn de pintxos, die iets verfijnder zijn dan de tapas. Naast de zaken die pintxos serveren vind je talloze gezellige eenvoudige eethuisjes en restaurants.

Mercado de la Ribeira BilbaoMercado de la Ribeira BilbaoFoto: Zarateman CC 4.0 International no changes made

De meeste bars vind je in het cenrum van Bilbao en in Abando. Twee van de bekendste discotheken zijn Congreso, op de Muelle de Uribitarte en Distrito 9 in de Alameda de Recalde. Hier staan vaak nationale en internationale dj’s achter de draaitafel. Winkelen doe je in het oude centrum met de grootste overdekte markt van Europa, de Mercado de la Ribera. Verder wordt het gebied rond het Guggenheim Museum steeds belangrijker als winkelgebied. Het meest gewilde souvenir is de Baskische baret.

Bilbao LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Bilbao Tui Reizen
• Naar Spanje met Sunweb
• ANWB vakantie boeken Spanje
• Hotels Bilbao
• Auto huren in Bilbao
• Boeken, ook tweedehands, over Bilbao bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems