Landenweb.nl

Salou
 

Tui Reizen Salou

To read about Salou in English - click here

advertentie
Hotels Trivago ANWB vakantie boeken Spanje

Algemeen

Aan de Spaanse Costa Dorada (Gouden Kust) in Catalonië ligt de bekende badplaats Salou. Salou behoort tot de provincie Tarragona. Salou heeft meer dan 26.000 inwoners en een oppervlakte van 15 km². In de zomermaanden trekken er ieder jaar weer massa’s toeristen naar deze gezellige badplaats. Salou heeft als vakantiebestemming voor jong en oud al diverse prijzen gewonnen. De Spaanse badplaats is gelegen aan de Middellandse Zee en ligt niet ver van het eiland Mallorca.

SalouSalouFoto: Xmulero001 in het publieke domein

advertentie
Djoser Wandel - wandelreis Spanje Autoverhuur Sunny Cars Salou

Ligging

Salou ligt midden in de Costa Dorada, oftewel Goudkust, aan de heerlijke Middellandse Zeekust van Spanje. Wanneer je arriveert op vliegveld Reus is het nog maar een klein busritje om in Salou aan te komen. Eenmaal in Salou liggen andere leuke plaatsen als Tarragona en Reus niet ver weg en het centrum van Barcelona is op zo’n 110 kilometer een prima keuze voor een dagtripje.

advertentie
Hotels Salau Salou Tui Reizen

Weer

Salou ligt aan de Middellandse Zee en heeft een mediterraan klimaat. De aanwezigheid van de zee zorgt voor warme (vaak zelfs hete) zomers en milde winters. Augustus is de warmste maand voor Salou; de gemiddelde temperatuur ligt dan op 30°C. In de wintermaanden is het vaak nog aangenaam in Salou. De gemiddelde temperatuur in de koudste maand (januari) is 14°C. Van maart tot en met november is er in Salou kans op zeer hoge temperaturen en in mei is er de grootste kans op neerslag.

Geschiedenis

Het moderne uiterlijk van Salou doet misschien vermoeden dat de stad uit de grond gestampt is, maar haar geschiedenis gaat ver terug. Zowel de Grieken als de Romeinen buitten de ligging van de stad uit door haar te gebruiken als haven. Ook voor de veroveringstochten van de Spanjaarden in de Middeleeuwen werd deze haven regelmatig als uitvalsbasis gebruikt. Nadien raakte de stad wat in verval, maar toen er in 1865 een spoorlijn werd aangelegd groeide de stad weer en werd het een veel bezochte plaats. Uiteindelijk leidde deze groei en de goede bereikbaarheid tot haar status als toeristische trekpleister.

Bezienswaardigheden

Salou staat vooral bekend om haar uitbundige uitgaansleven, wat velen echter niet weten is dat Salou ook verschillende bezienswaardigheden kent die zeker de moeite waard zijn. Neem bijvoorbeeld het stadspark van Salou aan de Avinguda de Carles Buïgas met een oppervlakte van bijna 16 km². In het stadspark is het, in tegenstelling tot in de rest van Salou, zelfs in het hoogseizoen heerlijk rustig. Er zijn veel verschillende plantensoorten en bloemen te zien in het park. Je kunt er ook voor kiezen om lekker in het zonnetje te zitten bij een van de vijvers en andere waterpartijen die het park rijk is.

Verlichte Fontein SalouVerlichte Fontein SalouFoto: Andy CC 3.0 Unported no changes made

Aan de Passeig de Jaume I in Salou is een bezienswaardigheid te vinden die ieder jaar weer veel verliefde stelletjes aantrekt. Hier is namelijk de verlichte fontein te vinden die in 1973 werd ontworpen en gebouwd door de architect Carles Buïgas. De kleuren en de vormen van de verlichte fontein veranderen om de anderhalve minuut en vormen een waar spektakel.

Bobet Huis SalouBobet Huis SalouFoto: Ferran Llorens CC 2.0 Generic no changes made

Het Bonet huis is bijna een eeuw oud en is een prachtig voorbeeld van het soort Art Nouveau architectuur die vroege meesters van de 20e eeuw produceerden in Spanje. Een van de studenten van Gaudi, Domènec Sugranyes i Gras, ontwierp en bouwde dit stijlvolle art nouveau-gebouw. Elke kamer is rijkelijk versierd met muurschilderingen van historische taferelen. De filosofie van de architect is gegraveerd op een keramische zonnewijzer in de tuin - 'profiteer van de tijd die voorbijgaat en nooit terugkeert'.

Santa Maria del Mar SalouSanta Maria del Mar SalouFoto: Ferran Llorens CC 2.0 Generic no changes made

In 1766 werd de bouw van de Santa Maria del Mar kerk van Salou voltooid. De kerk werd aanvankelijk gebouwd als kerk voor de zeelieden van Salou. De prachtige Santa Maria del Mar kerk is zeker het bezoeken waard. Aan de buitenkant van de kerk zijn indrukwekkende reliëfs te aanschouwen die vissersactiviteiten afbeelden.

Torre Vella SalouTorre Vella SalouFoto: Publiek domein

De Torre Vella (oude toren) is een ander indrukwekkend bouwwerk in Salou. Deze toren werd al in 1530 gebouwd in opdracht van de aartsbisschop van Tarragona en is het oudste gebouw van Salou. Deze toren werd gebouwd om havenstad Salou te beschermen tegen piraten. Salou was namelijk al vroeg in de geschiedenis een belangrijke strategische plaats, omdat Mallorca vanuit de haven van Salou goed te bereiken is. Naast de Torre Vella is een bijgebouw te vinden dat stamt uit de 17e eeuw. Hier worden geregeld culturele activiteiten georganiseerd. Tegenover deze prachtige oude toren is een ander historische bezienswaardigheid van Salou te vinden: de oude spoorlijn met stationsgebouw uit 1857.

Tips

Het uitgaansleven van Salou swingt 365 dagen per jaar. Op de boulevards van Salou lopen altijd proppers te flyeren om je naar één van de vele hippe clubs en bars van Salou te lokken. Je kunt alle soorten uitgaansgelegenheden vinden in Salou zoals clubs, pubs, cafés, disco’s en zelfs Nederlandse kroegen zoals de Skihut.

Salou StrandSalou StrandFoto: Andy C CC3.0 Unported-licentie no changes made

De gemeente van Salou heeft er een dagtaak aan om de grootste attracties van de stad, de stranden, te onderhouden. Er is meer dan 7,5 kilometer strand in Salou en bovendien zijn de stranden van de Spaanse plaats officieel veilig bevonden voor kinderen. De meeste toeristen komen namelijk naar Salou om er te genieten van de mooie zandstranden en idyllische baaien aan het turquoise water van de Middellandse zee. Salou heeft in het totaal acht stranden en baaien:

  1. Playa Llevant
  2. Cala Llenguadets
  3. Cala Crancs
  4. Playa Ponent
  5. Cala Penya Tallada
  6. Playa Capellans
  7. Cala de la Font
  8. Playa Llarga

Salou kent een heuvelachtige omgeving en prachtige zandstranden met azuurblauw water. In Salou en omgeving zijn diverse ruige rotspartijen te vinden. De Middellandse Zee herbergt veel verschillende soorten vissen en op het vasteland van Salou, Spanje kun je vooral veel vlinders en een aantal bijzondere vogels zien vliegen.

Er groeit een grote diversiteit aan planten, bomen en kleurrijke bloemen in Salou. Bovendien groeien er veel soorten kruiden gewoon aan de kant van de straat zoals tijm en rozemarijn. Er zijn verschillende natuurparken, zoals Els Ports de Tortosa, waar je deze mooie flora kunt aanschouwen.

Salou LINKS

Advertenties
• Salou Tui Reizen
• Djoser Wandel - wandelreis Spanje
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Spanje
• Autoverhuur Sunny Cars Salou
• Hotels Salou
• Boeken, ook tweedehands, over Salou bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems