Landenweb.nl

Valencia
 

Valencia Tui Reizen

To read about Valencia in English - click here

advertentie
Auto huren in Valencia Valencia Tui Reizen

Algemeen

ValenciaValenciaFoto: Adelheid Bischoff CC 3.0 Unported no changes made

Valencia is de derde stad van heel Spanje, het is een bijzonder vooruitstrevende stad, met spectaculaire architectuur, zowel oude als nieuwe. In de afgelopen jaren heeft Valencia geprobeerd zichzelf opnieuw uit te vinden en is daarin op alle niveaus geslaagd. De prachtige Stad van Kunsten en Wetenschappen (Ciudad de las Artes y las Ciencias) is al snel de grootste toeristische attractie van de stad geworden.

Valencia is ook bekend om het mooie klimaat, de uitgestrekte regio Valencia heeft een aantal prachtige zandstranden en meer dan 500 km aan aantrekkelijke kustlijn. De stad Valencia is beroemd omdat hier de paella vandaan komt, met vele uitstekende restaurants en lekker eten in de stad, waaronder een scala aan tapas bars in de oude wijk, rond de Plaza de la Reina.

advertentie
Hotels Valencia Hotels Trivago

Ligging

Valencia Turia ParkValencia Turia ParkFoto: Joanbanjo CC 3.0 Unported no changes made

Valencia ligt aan de oostkust van Spanje, aan de Costa del Azahar. Het is een omvangrijke Spaanse stad, met een bevolking van rond een miljoen inwoners. Een groot deel van het leven in Valencia vindt plaats in het gebied van de voormalige rivier de Turia, die in zuidelijke richting werd omgeleid na een ernstige overstroming in 1957. De droge rivierbedding werd al snel veranderd in een weelderig stadspark.

Het oude gedeelte binnen de vroegere stadsmuren heeft een kenmerkende ovale vorm en hier zijn de drie grote openbare pleinen, de Plaza del Ayuntamiento, de Plaza de la Reina en de Plaza de la Virgen.

advertentie
ANWB vakantie boeken Spanje

Weer

Valencia heeft een mediterraan klimaat, met heet, droog zomerweer en milde wintermaanden. De temperaturen in Valencia zijn het hele jaar door bijzonder aangenaam en blijven ook in de winter ruim boven het vriespunt, behalve in het binnenland in de bergachtige gebieden. Met bijna 3.000 uren zon per jaar dat is rond acht uur zon per dag gemiddeld, staat Valencia bekend om het prachtige weer en aantrekkelijke klimaat. Valencia ligt in het hart van de Spaanse oostkust en de witte zandstranden zijn erg populair in het zomerseizoen.

De lente begint vroeg in Valencia en is de perfecte tijd om de stad te bezoeken, het klimaat is over het algemeen vrij mild, met name langs de kustlijn. Regenachtig weer komt wel vaker voor tijdens de lente, met af en toe hevige regenbuien. Maar de zon is nooit ver weg. De gemiddelde temperatuur in februari is ongeveer 16° C en tegen het einde van maart is het meestal strandweer en warm genoeg voor een korte broek en T-shirts overdag.

In de zomer is het warm in Valencia, met temperaturen overdag rond de 28° C. In de maanden juli en augustus vaak boven de 30° C. De zomer is het hoogseizoen in Valencia en de stad wordt een belangrijke toeristische bestemming, met bezoekers die van het zonnige weer en de prachtige zandstranden langs de kust profiteren.

Het zeewater van de Middellandse Zee kan wel 25° C. worden, ideaal om een frisse duik in te nemen.

De herfst is nog steeds een goed moment om het gebied te bezoeken, met milde temperaturen en veel zonnige dagen. De temperaturen zijn in Valencia in september gemiddeld rond de 25° C. en eind oktober / begin november rond de 19°. November, december en januari laten het koudste weer en klimaat in Valencia zien, hoewel de temperaturen over het algemeen ruim boven de 10° C. en het zeewater een gemiddelde temperatuur van ongeveer 13° C. heeft.

Geschiedenis

De stad Valencia heeft een rijke geschiedenis dankzij de invloeden van de Romeinse, Arabische en Christelijke machten die de stad gedurende lange periodes hebben bestuurd. Het historische centrum van Valencia is een van de grootste van Spanje en de oude monumenten en culturele attracties lokken elk jaar miljoenen bezoekers. Toch heeft deze bruisende stad ook een modern gezicht en behoort tot de drukste commerciële havens van Europa.

Valencia El Micalet TorenValencia El Micalet TorenFoto: Carlos Teixidor Cardenas CC 3.0 Unported no changes made

De geschiedenis van Valencia begint bij de Romeinen, die de stad Valentia in het jaar van 138 voor Christus stichtten op de plek van oude Griekse en Fenicische nederzettingen. In de daar opvolgende eeuwen regeerden Visigoten, Byzantijnen en uiteindelijk Arabieren deze begeerde haven aan de Middellandse Zee. De Arabische Moren die deze plek vanaf de 8e eeuw gedurende 500 jaar bestuurden hadden een grote impact op de stad. De Moren introduceerden een belangrijk irrigatiesysteem in het gebied dat de teelt van olijven, rijst en de beroemde sinaasappels mogelijk maakte. De Arabische erfenis is nog steeds te bewonderen in de overblijfselen van de oude stadstorens rond de Portal de Valldigna straat, het Banos del Almirante badhuis en de El Micalet toren.

De geschiedenis van Valencia bevat een uniek hoofdstuk in de strijd tussen de Christenen en de Moren. De beruchte Castiliaanse militaire commandant en edelman El Cid, die zijn eigen christelijke leengoed wilde, belegerde Valencia in het laatste deel van de 11e eeuw. Na twee jaar nam hij de stad in en hij regeerde vijf jaar vanaf 1094 totdat hij werd vermoord tijdens de verdediging van de stad op de Moren. Het epische gedicht 'Het lied van El Cid' vertelt dit verhaal.

In 1238 veroverde koning Jaime I van Aragon Valencia en dwong de Moren zich over te geven. Dit betekende het einde van een glorieus tijdperk. Ongeveer 50.000 Moren werden verbannen, waaronder de legendarische dichter en diplomaat Ibn al-Abbar. Jaime I stichtte het Koninkrijk van Valencia en stond de overgebleven Joden, christenen en moslims toe te blijven. Door deze tolerante benadering behield de stad haar rijke culturele diversiteit.

Valencia Serrano TorensValencia Serrano TorensFoto: Felivet in het publieke domein

De 15e eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw van Valencia, een periode waarin kunst en cultuur opbloeide in de stad. Als gevolg van het commerciële succes van de stad kwam er een opleving in de artistieke en culturele activiteiten. De geschiedenis van Valencia manifesteerde zich in deze periode door de bouw van de Serrano Torens (Torres de Serrano) in de late 14e eeuw. De textielproductie en handel wakkerden de lokale economie aan, evenals de financiering van de beroemde expeditie van Christoffel Columbus in 1492 en de bouw van de Zijdebeurs, nu UNESCO werelderfgoed. Gedurende de 16e eeuw was Valencia een van de meest invloedrijke steden aan de Middellandse Zee.

Na de Gouden Eeuw kwam de neergang. De 17e eeuw begon met de verdrijving uit de stad van de Joden en Moriscos (Moren die zich tot het christendom had bekeerd). Deze gedwongen uitzetting zorgde voor een daling van meer dan 30 procent van de bevolking van Valencia, dat was een klap voor de economie. De neergang piekte tijdens de Spaanse Successieoorlog in 1702, toen Valencia de kant van de verliezende partij koos. De stad werd bezet door Engels troepen en vervolgens geplunderd door het Franse leger.

Valencia NoordstationValencia NoordstationFoto: Diego Delso CC 4.0 International no changes made

De 19e eeuw was Valencia beter gezind, er ontstond een beweging om het erfgoed van de Catalaanse taal en regionale tradities te herstellen. Lokale trots versterkte ook de economie en de stad werd weer een industriële grootmacht aan het begin van de 20e eeuw. Het Art Nouveaux Noordstation en de centrale markt zijn het levende bewijs van de opbloei van Valencia.

De dictatuur van Franco remde de groei en de herontdekking van de Catalaanse wortelen van Valencia af, maar na de dood van Franco hervond de stad haar welvaart. Nu is de stad bekend vanwege zowel de industrie als haar rijke culturele aanbod zoals de musea, de historische oude stad en de moderne Stad van Kunsten en Wetenschappen.

Bezienswaardigheden

Valencia is vol historische bezienswaardigheden en monumenten, waaronder veel grote paleizen, oude stenen bruggen en een prachtige stadhuis (Ayuntamiento). De stad beschikt ook over een aantal oude Romeinse overblijfselen, met een aantal belangrijke schatten opgegraven rond de Plaza de la Almoina. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de historische muur die ooit rond bijna de hele stad liep, een imposante Plaza de Toros, het Lonja gebouw, de beurs die werelderfgoed is en natuurlijk de Stad van Kunsten en Wetenschappen.

Valencia AyutamientoValencia AyutamientoFoto: El fosilmaníaco CC 3.0 Unported no changes made

Het Ayuntamiento is meer een paleis dan een stadhuis en staat op het Plaza del Ayuntamiento, het grootste plein van de stad. Het dateert uit de 18e eeuw, zowel het exterieur als het interieur van het gebouw zijn groots, een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn een museum en een grote balzaal, waar regelmatig belangrijke ontvangsten worden gehouden. In de omgeving zijn veel goede bars, restaurants, winkels en een populaire bioscoop. De Ayuntamiento de Valencia is de plek waar het Mascleta vuurwerk wordt gehouden tijdens het Fallas festival.

De Plaza de la Almoina ligt in de oude wijk en is een imposant plein en een opmerkelijke archeologische schatkamer, waar veel van de belangrijkstee artefacten zijn opgegraven, waaronder Romeinse overblijfselen. Een archeologische vindplaats bevindt zich in de buurt, op de San Vincente Martir en biedt een schat aan informatie over dit plein, haar geschiedenis en de blootgelegde juwelen uit het verleden.

Valencia Plaza de TorosValencia Plaza de TorosFoto: Enrique Dans CC 2.0 Generic no changes made

De Plaza de Toros is een bijzonder grote en imposante arena, gebouwd in het midden van de 19e eeuw, met een werkelijk spectaculaire architectuur. Wat je mening over stierenvechten ook is, deze locatie is zeker een bezoek waard al was het maar om het vakmanschap en de enorme aandacht voor detail te waarderen.

Valencia lonjaValencia lonjaFoto: Felivet in het publieke domein

Een van de meest in het oog springende monumenten in de oude wijk van Valencia, is het Lonja gebouw bekroond met de prestigieuze titel van werelderfgoed. Het ligt aan de drukke Plaza del Mercado en dateert uit de late 13e eeuw en de beurs is van grote historische betekenis. De populaire markt, een centrale tuin en de gedetailleerde architectuur zijn de grootste attractie in en rond de Lonja.

Tips

Valencia Stad van de Kunsten en WetenschappenValencia Stad van de Kunsten en WetenschappenFoto: David Iliff CC 3.0 Unported no changes made

Zonder meer de meest opvallende attractie van Valencia is de Stad van de Kunsten en Wetenschappen, plaatselijk bekend als de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Dit uitgestrekte complex beschikt over talrijke futuristische gebouwen en bestaat uit vier belangrijke toeristische attracties, het Planetarium, het Operahuis Reina Sofia, het Oceanografisch Park en het prins Felipe Wetenschap Museum. De stad is naar een ontwerp van Santiago Calatrava en Félix Candela.

Het Planetarium is een van de populairste toeristische attracties van de stad en biedt een moderne bioscoop en planetarium. Er zijn wetenschappelijke tentoonstellingen, ruimtevaart gerelateerde vitrines en je kunt er veel astronomische informatie krijgen. Het Planetarium is gehuisvest in een bijzonder stijlvol gebouw, hedendaagse architectuur op zijn best.

Valencia Palacio de las Artes Reina SofiaValencia Palacio de las Artes Reina SofiaFoto: Zibi CC 3.0 Unported no changes made

Een indrukwekkend mordern gebouw is het Palacio de las Artes Reina Sofia. Dit centrum promoot actief de lokale kunst en cultuur. Het is voorzien van een prachtige, moderne gevel en er zijn regelmatig theatervoorstellingen, opera's en concerten. Het Palacio de las Artes heeft onder meer een hoofdzaal, amfitheater en het Camera Theater.

Het Parque Oceanográfico maakt deel uit van de beroemde 'Stad van Kunsten en Wetenschappen' en staat in de wijk Quatre Carreres. Het park is vooral populair bij gezinnen, deze belangrijke attractie speelt een belangrijke rol bij de bescherming van het zeemilieu en je ziet er onder andere Beluga walvissen, pinguïns, walrussen en tropische vissen en er zijn populaire shows met dolfijnen.

Valencia Prins Felipe WetenschapscentrumValencia Prins Felipe WetenschapscentrumFoto: Alberto-g-rovi CC 3.0 Unported no changes made

Het prins Felipe Wetenschap Museum is een enorm museum in een al even indrukwekkend gebouw. Het laat wetenschappelijke ontdekkingen en theorieën zien, van zowel het verleden als het heden. Het museum staat vol met moderne technologie. Het museum is ontworpen door Santiago Calatrava, een gerenommeerd architect en je kunt er workshops doen en theatervoorstellingen zien. Het museum heeft een 'Space Academy' en veel vitrines.

Valencia LINKS

Advertenties
• Valencia Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Spanje
• Hotels Trivago
• Auto huren in Valencia
• Djoser Wandel - wandelreis Spanje
• Hotels Valencia

Nuttige links

Startpagina Valencia

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems