Landenweb.nl

SANTORINI
Planten en Dieren

To read about SANTORINI in English - click here

Naar Santorini met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Planten en Dieren

advertentie
Vulkanisch SantoriniPhoto: Norbert Nagel CC 3.0 no changes made

De flora en fauna van Santorini is lang niet zo divers als dat van de meeste andere Griekse eilanden. Santorini is klein, droog, en vrij ver verwijderd van het vasteland. Bovendien is Santorini vrij dicht bevolkt en is er veel cultuurgrond.

Planten

advertentie
Saffraankrokus, SantoriniPhoto: Klearchos Kapoutsis CC 3.0 no changes made

De inheemse flora op Santorini stamt af van soorten die vulkanische uitbarstingen op het eiland overleefden. De flora wordt gekarakteriseerd door soorten die goed bestand zijn tegen de droge klimatologische omstandigheden op Santorini. Meer dan 650 soorten zijn er gevonden op Santorini, voor het merendeel struiken als brem, wolfsmelk, salie, knoopkruid en onder de kust voorkomende"zeeplanten" als zeekraal en zeelelies. Een veel voorkomende plantensoort is de krokus, waaronder de saffraankrokus. Santorini heeft ook een groot 'gebrek' aan schaduw brengende bomen, bewoners, dieren en toeristen moeten het voornamelijk hebben van geïmporteerde eucalyptussoorten.

advertentie

Dieren

advertentie
Grauwe Klauwier, SantoriniPhoto: Antonios Tsaknakis CC 4.0 no changes made

De illegale vogelvangst is een groot probleem op Santorini, tienduizenden trekvogels worden elk jaar weer gevangen Desondanks werden er bij een vogeltelling in 2006 de volgende vogelsoorten gezien: Kuhls pijlstormvogel, kuifaalscholver, torenvalk, Eleonora's valk, slechtvalk, wespendief, sperwer, arendbuizerd, geelpootmeeuw, rotsduif, Turkse tortel, steenuil, alpengierzwaluw, gierzwaluw, grauwe klauwier, bonte kraai, raaf, boerenzwaluw, rotszwaluw, huiszwaluw, kuifleeuwerik, vale of oostelijke spotvogel, fitis, braamsluiper, paapje, Isabeltapuit, blauwe rotslijster, grauwe vliegenvanger, huismus, gele kwikstaart, boompieper, kneu.

advertentie
Muilezels, SantoriniPhoto: Zde CC 4.0 no changes made

Paarden, ezels en vooral muilezels waren de enige transportmiddelen op Santorini tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw, waren symbolisch en behoorden tot de charmes van het eiland. Tegenwoordig staan ze vooral ten dienste van de vele toeristen.

Hoewel de schapen- en geitenhouderij op Santorini economisch niet zo veel voorstelt, vormen vooral geiten in sommige delen van eiland een vertrouwd beeld. Verder zijn er minder katten op het eiland te zien dan op andere Griekse eilanden, maar dat voordeel wordt weer teniet gedaan door zeer veel loslopende honden, die echter geen bijtgevaar voor toeristen opleveren.

Wat wilde (zoog)dieren betreft valt er, op wat verwilderde geiten en katten na, niet veel te zien op Santorini. Met veel geluk zijn er vleermuizen, egels, bruine ratten, steenmarters of hazen te zien. Bijzonder zijn de westelijke blindmuis en de oostelijke rotsmuis.

advertentie
Sphinx Nachtvlinder, SantoriniPhoto: Charles J Sharp CC 4.0 no changes made

Soms ziet men iets vliegen wat op een kolibrie lijkt, maar in feite een pijlstaartsoort is, de gemeenschappelijke glasvlinder of blankvleugel, ook wel Sphinx nachtvlinder genoemd.

Enkele zeldzame slangensoorten uit de familie der gladde slangen zijn de luipaardslang en de pijlslang. Van de hagedissen is de Egeïsche muurhagedis de meest voorkomende.

advertentie

SANTORINI LINKS

Advertenties
• Naar Santorini met Sunweb
• Santorini Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Santorini
• Autohuur Santorini
• Hotels Santorini
• Autoverhuur Sunny Cars Santorini
• Eilandhoppen Cycladen
• Wandelreis Sawadee
• Boeken, ook tweedehands, over SANTORINI bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Santorini (N)
Startnederland Santorini (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

Sheehan, S. / Santorini

Thomas Cook0

Oswin, T. / A-Z guide to Santorini

Arima

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems