Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

SANTORINI   

Economie

Van eind 19e eeuw tot 1956 was de economie van Santorini zeer divers: er werden veel en verschillende agrarische producten geproduceerd, er waren verschillende fabrieken en de puimsteenmijnbouw (tot 1986) was belangrijk voor het eiland. Toerisme was tot 1935 nog totaal niet belangrijk, in tegenstelling tot de huidige tijd, waarin Santorini totaal afhankelijk is van het toerisme.
Vanaf 1935 legden de eerste cruiseschepen aan in de haven van Santorini, voornamelijk Duitsers. Een toeristische infrastructuur was er echter nauwelijks, pas na de aardbeving van 1956 kwam het toerisme langzaam maar zeker op gang. Santorini wordt nu jaarlijks door meer dan een miljoen toeristen bezocht.

Landbouw

Door de vele vulkaanuitbarstingen is de grond van Santorini zeer vruchtbaar en de uitmuntende kwaliteit van de landbouwproducten is dan ook wereldberoemd, alleen worden de producten in kleine hoeveelheden verbouwd.

De vulkanische grond, het gebrek aan regen en de wind die gedurende het hele jaar over het eiland waait, maken de wijngaarden van Santorini zeer bijzonder. De druivenranken blijven laag bij grond, om zich zo te beschermen tegen de wind. Santorini staat bekend om zijn stevige, geurige wijnen. De meest interessante wijnen zijn de witte nikteri (van druiven die vóór het ochtendgloren geplukt worden!), de zoete rode vissanto ('vino santo') en de krachtige tsikoudia. De meeste wijngaarden zijn te vinden rond het dorp Megalochori.
De zoete sherrytomaten met een stevig vel van Santorini vormen een speciaal landbouwproduct met een lange historie. Deze variëteit stamt uit Egypte en vond op Santorini de ideale groeiomstandigheden voor zijn typische smaak.
De fava van Santorini, een zeer kleine peulvruchtsoort nog kleiner als erwten, wordt al eeuwen op Santorini geteeld en is, na druiven en sherrytomaten, het belangrijkste landbouwproduct van het eiland. Het totale landbouwareaal is niet erg groot en de opbrengst van dit bijzondere product, ook voor de export, is slechts ca. 200 kilo per jaar.

Een ander specialiteit van Santorini zijn witte aubergines, die trouwens net zo smaken als de paarse variant.

Verder een vreemd soort komkommer, de 'katsouni'. De katsouni is veel zoeter dan de normale komkommer en als hij niet op tijd geoogst wordt, dan krijgt deze komkommer een gele kleur en wordt qua smaak net zo zoet als een meloen.

SANTORINI LINKS

Advertenties
• D-Reizen Santorini
• Naar Santorini met Sunweb
• Santorini Vliegtickets.nl
• Santorini Tui Reizen
• Autohuur Santorini
• Hotels Santorini
• Autoverhuur Sunny Cars Santorini
• Santorini Vliegtickets Tix.nl
• Ferry overtochten van en naar Santorini
• Cruises Santorini Kras Reizen
• Santorini Vliegvakanties WTC

Nuttige links

Reisinformatie Santorini (N)
Startnederland Santorini (N)
Schrijf uw artikel over SANTORINI

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

Sheehan, S. / Santorini
Thomas Cook0

Oswin, T. / A-Z guide to Santorini
Arima

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems