Landenweb.nl

CHIOS
Godsdienst

To read about CHIOS in English - click here

Hotels Trivago

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Godsdienst

Algemeen

Bijna alle bewoners van Chios behoren tot de Grieks-orthodoxe kerk. Priesters mogen, in tegenstelling tot die van de katholieke kerk, trouwen en hebben vaak ook kinderen. Nonnen en monniken daarentegen leven celibatair, ongetwijfeld een van de redenen dat de vergrijzing onder deze religieuzen hard toeslaat; veel kloosters zijn al gesloten en dat zal gezien de hoge leeftijd van de overgebleven nonnen en monniken alleen nog maar meer worden.

advertentie

Grieks-orthodoxe priesterPhoto: Brian Snelson (CC BY 2.0) no changes made

Net zoals bijna alle Grieks-orthodoxe kerken zijn ook de kerken op Chios volop versierd met iconen en fresco's. De eredienst, die soms wel drie uur kan duren, speelt zich af rond het altaar, dat door een iconostase van het kerkschip gescheiden wordt. Aan de iconostase hangen meestal iconen en afbeeldingen van heiligen.

De rooms-katholieke en de Grieks-orthodoxe kerk gingen in 1054 ieder hun eigen weg, twistpunt was de vraag of de heilige geest kan uitgaan van Gods zoon Jezus en Gods de Vader, zoals katholieken en protestanten geloven, of alléén van Gods de Vader, zoals de orthodoxen geloven. Orthodoxen geloven ook niet in de lichamelijke hemelvaart van Maria, daarom wordt hemelvaartsdag in Griekenland Maria Ontslaping genoemd.

Ondanks het feit dat het islamitische Turkije maar op enkele kilometers afstand ligt van Chios, wonen er bijna geen moslims op het eiland.

Religieuze gebouwen op Chios

Aghia Markella: kerk gewijd aan de heilige martelaar Markella, geboren in het dorp Volissos en de schutspatroon van Chios. De kerk staat op een zandstrand 7 km ten noorden van Volissos. Markella overleed, vermoord door haar vader, op een strand zo'n twintig minuten lopen van de kerk, en daar stroomt sindsdien naar men zegt heilig water uit de rotsen. Deze kerk is ook een pelgrimsoord, en van 22 tot 24 juli komen gelovigen van heel Chios naar de kerk om mee te lopen in de processie en om tot de heilige Markella te bidden. Op de plaats in het water waar Markella vermoord zou zijn, staat een kruis.

Aghia Matrona: klooster vlakbij Mesa Didima en gebouwd in 1470 door de edelman Roidis. Aanvankelijk een zomerhuis, maar na een droom over de Heilige Matrona van Chios veranderd in een klooster.

advertentie

Afbeelding Matrona van Chios Photo: Publiek domein

Aghia Paraskevi: een van de oudste kerken op Chios.

Aghia Skepi: gebouwd door de monnik Cornelios in Halkios ter ere van de Heilige Maagd Maria.

Aghio Anárgyri: klooster in Thymiana, gebouwd ca. 1639. De kapel is gebouwd ter ere van Cosmas en Damianus, tweelingbroers en arts van beroep. In het christendom zijn zij de patroonheiligen van beroepen in de medische sector omdat zij kosteloos patiënten behandelden. Aghio Anárgyri betekent in het Grieks 'Heilige Geldlozen'.

Aghio Apostoloi: Byzantijnse kerk met fresco's uit de 12e en 17e eeuw, gelegen in Pyrgi en gebouwd in achthoekige stijl. Wordt alleen nog gebruikt op 29 juni, Petrus en Paulus-dag.

Aghios Georghios: fraai gebouwd 19e eeuws klooster in Pyrgi.

Aghios Markos: wit-blauw gekleurd klooster, gebouwd in 1886 op de berg Penthodos door Parthenios van Dafnonas, 15 km van Chios-stad.

Aghios Minas: gebouwd tussen 1572 en 1595, de tijd van patriarch Jeremiah II door de geestelijke Minas in Neohori. Sinds 1932 een nonnenklooster.

Aghios Nikolaos: gebouwd tussen 1785 en 1792 op het eilandje Psara, gelegen ten westen van Chios. Van hieruit startte de op Psara geboren onafhankelijkheidsstrijder Constantinos Kanaris (ca. 1795-1877) succesvolle aanvallen op een Ottomaans admiraalsschip in 1822 en andere Turkse oorlogsschepen.

Aghios Pateron: het klooster van Aghios Pateron is gebouwd door drie asceten die ook betrokken waren bij de bouw van het beroemde klooster Nea Moni. In 1688 werd de kerk gebouwd in een grot.

Aghios Stefanos: gebouwd in 1880 ter ere van Stefanus of Sint-Steven, die geldt als eerste martelaar van het christendom.

advertentie

Sint Stefanus Photo: Publiek domein

Aghios Taxiarchis: grootste kerk uit 1886 met prachtige houten iconostase in het dorp Mesta, gewijd aan de aartsengelen Michaël en Gabriël. Wordt door de bewoners van Mesta als de Grote of 'nieuwe' Taxiarchis-kerk genoemd, ter onderscheiding van de kleinere 'oude' Taxiarchis-kerk uit 1412, die ook in Mesta te vinden is.

Aghios Yiorgis: klooster gesticht in 1770 door de monnik Neilos in Kofina. Bevat het graf van de wijze Chioot Yiorgos Zolotas.

Isidorei: men vermoedt gebouwd in de 7e eeuw ten tijde van keizer Constantijn IV Pogonatos. Gelegen in Letsaina, Chios-stad.

Kournas: oorspronkelijk katholiek klooster, gebouwd tussen 1346 en 1566 op de berg Penthodom, een paar kilometer van Karyes. In 1658 omgevormd tot een orthodoxe kerk.

Moundon: klooster in Dievcha, Noord-Chios. In vroeger tijden na Nea Moni het belangrijkste klooster van Chios.

Myrsinidi: in 1897 gesticht door de monnik Christoforos Seremelis en gewijd aan Panaghia Myrtidiotissa.

Nea Moni: staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, betekent 'Nieuw Klooster' en ligt midden op Chios. Belangrijk voorbeeld van Byzantijnse architectuur, en dan met name de achthoekige stijl die zo kenmerkend is voor Chios, maar bijvoorbeeld ook op Cyprus. De mozaïeken in de kloosterkerk behoren tot de belangrijkste voorbeelden van Byzantijnse kunst in Griekenland. Het klooster stamt uit de 11e eeuw en is gewijd aan de Heilige Maria Hemelvaart. Een van de financiers van het klooster was de Byzantijnse keizer Constantijn IX Monomachos (regeerde van 1042-1055) en zijn vrouw Zoë.

advertentie

Mozaïeken in Nea Moni Photo: John Karakatsanis CC 2.0 Generic no changes made

Panagia Krina: waarschijnlijk gebouwd in de 12e eeuw in Vavili Kampochora. Geschenk van Eustathios Odratos en zijn vrouw Eirene Doucaina Pagomeni, leden van de keizerlijke hofhouding van Constantinopel. Achthoekig met 13e eeuwse fresco's.

Pera: vlak bij Kardamylla, opgericht in 1920 door Pan Antonopoulos.

Plakidiotisa: gelegen in Kallimasia, opgericht in 1625 ter ere van de Ontslapenis van de Moeder Gods (orthodox), in de katholieke kerk Maria-Tenhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

Sint Constantijn: nonnenklooster, mannen streng verboden toegang, vlakbij Chios-stad, in 1898 opgericht door Osios Pahomios.

Taxiarhon: gelegen in Nenita en gebouwd in 1305 ter ere van de Ontslapenis van de Moeder Gods Maria.

Theotokis: kerk uit 1694 in mastiekdorp Pyrgi met mooie 'xista', middels een bepaalde krastechniek aangebrachte decoraties.

Voethia: nonnenklooster gesticht in 1930 door de heilige Anthimos Vagianos.

Zoohodos: gelegen in Armolia en opgericht in de 18e eeuw door de monniken Averkios, Garvasios en Serapionas.

Bairakli Dschami: moskee in de wijk Kastro van Chios-stad.

Griekse mythologie

Het woord mythe is afgeleid van het woord"muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als"een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus"vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt vaak afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

AphroditePhoto: Zde CC 3.0 Unported no changes made

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

HermesPhoto: Pushkar Ekbote CC 4.0 International no changes made

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

Pallas Athena Photo: Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

Griekenland Zeus Photo: Publiek domein

CHIOS LINKS

Advertenties
• Chios RossHolidays
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Chios
• Hotels Chios
• Boeken, ook tweedehands, over CHIOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Chios (N)
Startnederland Chios (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems