Landenweb.nl

FRANKRIJK
Bevolking

To read about FRANCE in English - click here

ANWB vakantie boeken Frankrijk

Steden FRANKRIJK

Aix-en-provence Amiens Avignon
Bordeaux Dijon Grenoble
Le havre Lille Lyon
NiceParijs

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Bevolking

Het vasteland van Frankrijk telde in 2017 62.814.233 inwoners. Wanneer de overzeese departementen daarbij worden opgeteld, komt men uit op 67.106.161 inwoners en daarmee komt Frankrijk, na Duitsland, op de tweede plaats in de Europese Unie.

advertentie

Fransen aan de wandeling in Dijon, FrankrijkFoto: Onbekend CC 3.0 Unported no changes made

De bevolking van Frankrijk nam na 1945 sterk toe door o.a. de vooruitgang in de gezondheidszorg en de uitbreiding van de sociale voorzieningen. Tot begin 20e eeuw was de bevolkingsaanwas maar gering en tussen de twee wereldoorlogen nam het inwoneraantal zelfs af.

Vanaf het midden van de jaren zestig nam de bevolkingsgroei sterk af maar sinds 1977 is er sprake van een lichte toename. In 2017 was het geboortecijfer 12.2 per 100 inwoners en het sterftecijfer 9.3 per 1000 inwoners. De levensverwachting bij geboorte was in 2017 voor vrouwen 85,2 jaar en voor mannen 78,8 jaar.

Naast de natuurlijke bevolkingstoename is een aanzienlijk deel van de toename toe te schrijven aan de immigratie van buitenlanders (m.n. Algerijnen, Portugezen, Italianen, Spanjaarden, vluchtelingen uit (Frans)-Afrika en Marokkanen). De meeste allochtonen (85%) wonen in Parijs en omstreken, in de regio Rhône-Alpes en op Corsica.

De groei van de bevolking bedroeg in 2017 0,39%. De groei van de bevolking verschilt sterk per regio. Zo groeit de bevolking in Noord-Frankrijk traditioneel veel sterker dan in Zuid-Frankrijk.

De bevolkingsopbouw in 2017 in procenten is als volgt:

advertentie

Het plateland van Frankrijk is zeer dun bevolktFoto: Victor Grigas CC 4.0 International no changes made

Frankrijk is relatief dun bevolkt en zelfs een van de dunst bevolkte landen van Europa. De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedroeg in 2017 114 inwoners per km2, maar de bevolking is zeer ongelijk verspreid. Dunbevolkte gebieden zijn het Centraal Massief, de plateaus van het Parijse Bekken, Les Landes en het hooggebergte. Dichtbevolkte gebieden zijn de departementen Ille-de-Paris, Nord, Rhône, Val de Marne en Hauts-de-Seine. Dit zijn gebieden die gekenmerkt worden door intensieve landbouw, maar vooral door industriële en stedelijke zones.

In 2017 woonden 80% van de bevolking in een stedelijke omgeving. In 1973 was dit nog 73%. Heel veel mensen kiezen ervoor om in Parijs te wonen. Door de vorming van ‘métropoles d'équilibre’ zoals Nantes, Lille, Strasbourg, Marseille, Bordeaux, Toulouse en Lyon heeft men geprobeerd het evenwicht in Frankrijk te herstellen en de groei van Parijs af te remmen.

advertentie

Satellietfoto van het dichtbevolkte ParijsFoto: Axelspace Corporation CC 4.0 International no changes made

De grootste steden in Frankrijk waren in 2017:

Baskenland ligt voor het grootste gedeelte aan de Spaanse kant van de Pyreneeën en slechts één op de tien van de 500.000 mensen die Baskisch spreken, heeft de Franse nationaliteit. Hoewel de Basken cultureel en etnisch verbonden zijn, hebben de Spaanse en Franse Basken een verschillende achtergrond. Spaans Baskenland werd snel geïndustrialiseerd en de Basken speelden al snel een belangrijke rol in de economie en de politiek.

advertentie

Franse Basken in traditionele klederdrachten in Saint-Pierre-et-Miquelon, FrankrijkFoto: Marie Cuvelier CC 4.0 International no changes made

Frans Baskenland, dat bestaat uit de departementen Soule, Labourd en Basse Navarre, was een achtergebleven gebied van boeren en vissers totdat het toerisme in de negentiende eeuw opkwam. Hoewel bijna alle gewelddadige acties door de Spaanse Basken zijn er ook soms in de Franse steden demonstraties en acties.

advertentie

FRANKRIJK LINKS

Advertenties
• Parijs met NS Hispeed
• Frankrijk Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Frankrijk
• Autohuur Frankrijk
• Frankrijk Hotels
• Parkvakanties Frankrijk
• Auto huren in Frankrijk
• Bouw je eigen Frankrijk Rondreis
• Fiets en wandelreizen Frankrijk
• Boeken, ook tweedehands, over FRANKRIJK bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Frankrijk (N)
Dieren in Frankrijk (N)
Frankrijk Foto's
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Frankrijk (N)
Reizen Paleis (N)
Reizendoejezo – Frankrijk (N)
Rondreis door Frankrijk (N)
Startpagina Marseille (N)

Bronnen

Bailey, R. / Frankrijk

Kosmos-Z&K

France

Lonely Planet

Frankrijk

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems