Landenweb.nl

BOURGONDIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Dijon
  Oppervlakte  31.582 km²
  Inwoners  1,631,000
  (2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about BURGUNDY in English - click here

Auto huren Bourgondie

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Geografie en Landschap

Geografie

Ten zuidoosten van Parijs ligt de regio Bourgondië. Met een oppervlakte van bijna 32.000 vierkante kilometer is de streek ongeveer net zo groot als België. Het departement Côte d’Or beslaat 8765 km2, Nièvre 6815 km2, Yonne 7425 km2 en Saône-et-Loire 8575 km2. Bourgondië wordt in het noorden begrensd door de Champagne, in het oosten door Savoye en Franche-Comté, in het zuiden door de Beaujolais en Lyonnais en in het westen door het Loiredal.

advertentie

Landschap

advertentie

Bourgondie LandschapPhoto: Tara hunt CC 2.0 Generic no changes made

Bourgondië telt een waar mozaïek aan karakteristieke landschappen, maar heeft vooral zacht glooiende heuvels (tussen 150 en 600 meter) en brede rivierdalen. Alleen de Morvan is wat bergachtiger met toppen tot 900 meter, onder andere de Mont Beuvray (821 m) en de Bois du Roi (902 m).

Bourgondië is in te delen in vier verschillende gebieden. In het oosten ligt de brede riviervlakte van de Saône. Het noorden en het westen bestaan uit vruchtbare vlakten die samen het sedimentaire bekken van de Basse-Bourgogne vormen, rond de steden Auxerre en Chablis.

In het centrum liggen kalksteenplateaus die in het oosten eindigen in steile hellingen, Arrière-Côte en Côte. In het zuiden liggen granietmassa's en plateaus van het prachtige, heuvelachtige natuurgebied Parc Naturel Régional du Morvan, en verder de Charolais en de Mâconnais.

Bourgondië is een zeer waterrijk gebied. In noordelijke richting stromen de Marne, de Aube, de Ource, de Seine, de Ozerain, de Armançon, de Serein, de Cure, de Yonne en de Loire met hun deels naar het zuiden stromende zijtakken zoals de Arconce, de Bourbince, de Arroux en de Nièvre. De Saône loopt naar het zuiden, met de noordwaarts stromende zijrivieren de Ouche, de Dheune en de Grosne.

In de 19e eeuw werden de belangrijkste rivieren met elkaar verbonden door een aantal kanalen: Canal de Bourgogne (tussen Yonne en Saône), Canal de Centre (tussen Loire en Saône), Canal du Rhône au Rhin en Canal de la Marne à la Saône.

Parc Naturel Régional du Morvan

advertentie

Morvan BourgondiePhoto: Havang in het publieke domein

Dit is een van de 23 regionale natuurparken in Frankrijk. Er leven ca. mensen op een oppervlakte van 175.000 ha, waarvan 70.000 ha door bossen (voornamelijk beuken, eiken, dennen, sparren) en 1300 ha door water wordt ingenomen.

In 1970 werd 64 gemeenten opgenomen in dit nationale park. De Morvan bestrijkt een gebied van 50 km in de breedte en 70 km in de lengte en bestaat grofweg uit twee delen: La Bas-Morvan en Le Haut-Morvan. De Mont-Préneley is met 855 m het hoogste punt van Bourgondië.

De Morvan kent enkele grote bossen: Forêt de la Gravelle (2000 ha), Forêt Le Bois du Roi (1013 ha), Forêt domaniale d’Anost (1695 ha), Forêt domaniale au Duc (1227 ha) en Forêt domaniale de Breuil-Chenue (1113 ha). De Morvan kent een uitgebreid netwerk van rivieren en de belangrijkste daarvan zijn de Cure, de Chalaux, de Cousin, de Ternin en de Yonne.

advertentie

BOURGONDIE LINKS

Advertenties
• Fietsvakantie Bourgondie
• Hotels Trivago
• Auto huren Bourgondie
• Bourgondie Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over BOURGONDIE bij Bol.com

Nuttige links

Bourgondie Startnederland (N+E)

Bronnen

Bourgondië

Lannoo

Bourgondië, Jura

Michelin Reisuitgaven

Bussmann, K. / Bourgondië : kastelen, kloosters, en kathedralen in het hart van Frankrijk

Cantecleer

Evers, K. / Bourgondië

Gottmer

Frankrijk : natuurreisgids

Cantecleer

Keuning, T. / Bourgondië, Champagne

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems