Landenweb.nl

Parijs
 

Naar Parijs met de Thalys

To read about Paris in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Frankrijk Hotels Trivago

Algemeen

Parijs staat bekend als de stad der liefde en niemand zal ontkennen dat het erg romantisch is om met je geliefde de hoofdstad van Frankrijk te bezoeken. Maar Parijs is nog zoveel meer dan ‘alleen’ de stad waar hoogstwaarschijnlijk de meeste huwelijksaanzoeken gedaan worden. Zo is het de grootste stad van Frankrijk met ruim twee miljoen inwoners. Parijs is op Londen, Moskou en Istanbul na de grootste stad van Europa. Er zijn prachtige gebouwen, geweldige winkels, boeiende musea, aantrekkelijke restaurants en nog veel en veel meer. Parijs is de stad die je eens in je leven bezocht moet hebben. Deze stad ligt in het noorden van het land in de regio Île-de-France en vanaf Utrecht kun je met de auto al binnen vijf uur midden in Parijs zijn.

Seine Parijs met Notre DameSeine Parijs met Notre DameFoto: Yair Haklai CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Auto huren in Parijs Parijs Hotels

Weer

In Parijs is er sprake van een gematigd zeeklimaat. Dit betekent redelijk koele zomers en zachte winters, vergelijkbaar met het Nederlandse klimaat. In Parijs zijn er wel vaker dan in Nederland uitschieters naar boven in de temperaturen en er valt gemiddeld minder neerslag. Er wordt vaak gesteld dat Parijs op de grens van het betere weer ligt. Als wij in Nederland een slechte zomer hebben is het in Parijs vaak net wat droger en zonniger. In de zomermaanden ligt de temperatuur meestal rond de 25° C, dat is wellicht net iets te warm voor een stedentrip. Het is dan ook aan te raden om in het voorjaar naar Parijs te gaan, dan ligt de gemiddelde temperatuur op 16° C en zijn er minder toeristen dan in de zomer.

advertentie
Parijs Tui Reizen Parijs met NS Hispeed

Geschiedenis

De geschiedenis van Parijs begint aan het eind van de 3e eeuw voor Christus als een Keltische vissersdorp, bewoond door de stam met de toepasselijke naam Parisii.

In 486 wordt Parijs onderdeel van het rijk van de Franken die de stad tot de hoofdstad van hun koninkrijk maken.

Tijdens de Middeleeuwen krijgt Parijs pas echt vorm. De Notre Dame en de Sorbonne worden gebouwd en Parijs wordt het intellectuele en spirituele centrum van Europa. De Honderdjarige Oorlog zet een rem op de economische ontwikkeling van Parijs. De renaissance brengt weer een bloeiperiode met veel nieuwe gebouwen die het karakter van het Parijs van vandaag nog steeds bepalen.

Franse RevolutieFranse RevolutieFoto: Publiek Domein

Na de bloedige Franse Revolutie van 1789 werd de Franse monarchie vervangen door een republiek. Napoleon zag de daaruit voortvloeiende chaos als een kans om de macht te grijpen.

In de 19e eeuw legde baron Haussmann het grondplan voor het huidige Parijs met zijn avenues en boulevards. In het begin van de 20e eeuw werd Parijs het artistieke centrum van de wereld en er ontstonden stromingen als kubisme en surrealisme.

Parijs Wereldtentoonstelling 1889Parijs Wereldtentoonstelling 1889Foto: Publiek domein

Tijdens de tweede wereldoorlog werd Parijs bezet door de Duitsers. Parijs werd in 1944 bevrijd door de geallieerden. In 1968 was Parijs het centrum van studentenprotesten. Tegenwoordig staat Prijs hoog op het lijstje van europese toeristische topbestemmingen.

Bezienswaardigheden

Parijs loopt over van de bezienswaardigheden. Er zijn natuurlijk de bekende kaskrakers, maar er is ook een aantal minder bekende, maar toch bijzondere plaatsen om te bezoeken. Zo is Le Marais een echte aanrader. Le Marais is sinds kort een van de hipste wijken van Parijs. Je zou kunnen aannemen dat het eigenlijk jammer is dat het nu in alle boekjes wordt aangemerkt als de hipste wijk van Parijs, want de laatste tijd wordt Le Marais (vooral in de zomermaanden) overspoeld door toeristen. Velen zijn bang dat de wijk hierdoor zijn authenticiteit zal verliezen. Dus ga gauw naar Le Marais, voordat het te laat is. Le Marais is een unieke samensmelting van een homobuurt en een Joodse wijk. In deze buurt vind je leuke, hippe winkeltjes en heerlijke (vaak koosjere) restaurants, bakkers en delicatessenwinkels. Je kunt er bovendien de lekkerste falafel van heel Frankrijk eten bij L’as du Fallafel in de Rue des Rosiers (de Joodse straat van Parijs).

Parijs Place des VosgesParijs Place des VosgesFoto: Poulpy CC 3.0 Unported no changes made

Daarna rust je even lekker uit op het prachtige door bomen omgeven Place de Vosges, het oudste plein van Parijs. Aan dit plein ligt ook het huis waar Victor Hugo ooit woonde en waar nu een museum over de schrijver is te vinden. Rond het plein zijn ook veel galeries waar kunstliefhebbers zich uren kunnen vermaken.

Dan toch een aantal hoogtepunten van Parijs, die elke toerist gezien moet hebben.

Eiffeltoren ParijsEiffeltoren ParijsFoto:Nitot CC 3.0 Unported no changes made

De Eiffeltoren is een adembenemende monument. De toren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889 om de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie te herdenken. De Eiffeltoren werd geopend door de Prins van Wales, de latere koning Edward VII van Engeland. De Eiffeltoren is een uitstekende technische prestatie, ontworpen door Gustave Eiffel. De toren werd oorspronkelijk gehaat door veel Parijzenaars, maar is nu een beroemde symbool van de Franse trots geworden. Je krijgt een spectaculair uitzichten op Parijs. De Eiffeltoren is 320 meter hoog en volledig van smeedijzer gemaakt. Er komen meer dan zes miljoen mensen per jaar op deze attractie af.

Notre Dame RoosvensterNotre Dame RoosvensterFoto: Publiek Domein

De Notre Dame kathedraal is een rooms-katholieke kerk in het 4e arrondissement, naast de rivier de Seine. De kathedraal is een mooi voorbeeld van Europese gotische architectuur. De kerk is beroemd vanwege het reusachtige roosvenster. Het is een episch gebouw met een lange bouwtijd tussen 1163 en 1345. De geschiedenis van de kathedraal en de stad zijn nauw met elkaar verbonden. Veel belangrijke gebeurtenissen in Frankrijk hebben hier plaatsgevonden door de jaren heen, zoals de kroning van Hendrik VI van Engeland tot koning van Frankrijk in 1431, het huwelijk van Mary, Queen of Scots in 1558, de kroning van Napoleon in 1804, de heiligverklaring van Jeanne Arc in 1920. Het interieur van de Notre Dame is grotachtige en tijdens grote diensten, kunnen hier gemakkelijk 6.000 mensen in worden ondergebracht. Er zijn nog veel meer interessante kerken te bezoeken zoals Saint Chapelle. het Pantheon en de Sacre Coeur, om er maar eens drie te noemen.

Arce de Triomphe ParijsArce de Triomphe ParijsFoto: Dontworry CC 3.0 Unported no changes made

De Arc de Triomphe is de kroon op de Champs Elysées, maar weinig mensen realiseren zich hoe groot en indrukwekkend dit historische monument eigenlijk is. De Arc werd ingehuldigd in 1836 na drie decennia van de bouwwerkzaamheden. De boog meet ongeveer 50 meter in hoogte en 45 meter in de breedte. Om het einde van de Eerste Wereldoorlog te markeren vloog de gerenommeerde vliegenier Charles Godefroy zijn tweedekker door de poort in 1919 als onderdeel van de vieringen. Het is mogelijk om de boog via een steile trap die naar een klein museum voert te beklimmen.

Er zijn honderden musea in Parijs waar soms lange rijen bezoekers voor staan te wachten. Enkele van de meest bekende musea zijn:

Louvre ParijsLouvre ParijsFoto: Alvesgaspar CC 3.0 Unported no changes made

Uiteraard het Louvre dat voor het eerst opende als een openbaar museum in 1793.

Met meer dan 300.000 kunstwerken, antiquiteiten en standbeelden is Musée du Louvre het grootste kunstmuseum van de wereld. Tot de meest beroemde werken die hier te zien zijn behoren de Venus van Milo en Leonardo da Vinci's 'Mona Lisa'.

De ingang van dit museum is via een 21-meter hoge glazen piramide, die in opdracht van de voormalige Franse president François Mitterrand is toegevoegd in de jaren 1980. De piramide was controversieel op dat moment, maar wordt nu algemeen aanvaard. Een waarschuwing is bij het Louvre op zijn plaats, er komen tienduizenden toeristen per dag om er alleen maar geweest te zijn omdat het nu eenmaal hoort bij een bezoek aan Parijs. Het zijn vaak barbaren die zwaaiend met hun fototoestellen alleen maar in de weg lopen en je het zicht op de collectie behoorlijk ontnemen.

Het musee des arts decoratifs is ook in het gebouw van het Louvre gevestigd en is een oase van rust vergeleken met het Louvre zelf. Het museum heeft een verzameling meubelen, textiel, behang, porselein, speelgoed en juwelen vanaf de Middeleeuwen tot nu. Je ziet er onder meer het art nouveau paviljoen van de Wereldtentoonstelling van 1900 en de art déco slaapkamer met badkamer van couturier Jeanne Lanvin uit 1920.

Musée d'Orsay ParijsMusée d'Orsay ParijsFoto: Benh CC 3.0 Unported no changes made

Het Musée d'Orsay is gevestigd in een voormalige station en het is een van de populairste musea van de stad. Het museum beslaat vooral de periode tussen 1848 en 1914. Zowel de impressionistische als de post-impressionistische kunstenaars zijn goed vertegenwoordigd in het Musée d'Orsay. Het museum wordt vaak bezocht in combinatie met de Orangerie, waar de doeken van de waterlelies van Monet te bewonderen zijn, naast een aantal meesterwerken van Pissarro, Renoir, Gauguin en Sisley.

Picasso Museum ParijsPicasso Museum ParijsFoto: Pol in het publieke domein

Het Picasso museum herbergt de grootste collectie in de wereld van werken van Pablo Picasso. Het is onlangs heropend en is gevestigd in een 17e-eeuws hotel dat luxueus gerestaureerd is door de Franse regering. Naast de werken van Picasso zijn er onder andere ook werken van Cézanne, Miró, Renoir, Braque, Degas en Matisse te bewonderen.

Roidin Museum ParijsRoidin Museum ParijsFoto: Geolina163 CC 3.0 Unported no changes made

Het Rodin Museum is geopend voor het grote publiek in 1919, dit voormalige hotel uit de 18e eeuw (de vorige naam van het was Hotel Biron) is waar Auguste Rodin ooit woonde en veel van zijn werken zijn hier gehuisvest. Het museum en de grote tuin kunnen afzonderlijk worden bezocht. De prachtige aangelegde tuin heeft meer dan 2.000 rozenstruiken.

Centre Pompidou ParijsCentre Pompidou ParijsFoto: Rui Ornelas CC 2.0 Generic no changes made

Het Centre national d’art et culture Pompidou is ontworpen door architecten Richard Rogers en Renzo Piano en was een initiatief van president Georges Pompidou. Het museum heeft de grootste collectie moderne kunst van Europa. Alle kunststromingen van de 20e eeuw zijn er vertegenwoordigd: expressionisme, kubisme, constructivisme, surrealisme, pop-art, op-art en kinetische kunst, arte povera en hyperrealisme. Behalve beeldende kunst is er ook plaats voor muziek, film, theater en boeken. Het gebouw zelf is ook de moeite waard en is bekend vanwege het gebruik van staal, glas en gekleurde buizen. Het uitzicht over Parijs vanaf de zesde verdieping is spectaculair.

Het Musee du Quai Branly ligt mooi aan de Seine. Het gebouw is ontworpen door de architect Jean Nouvel op initiatief van president Jack Chirac. Franse presidenten hebben blijkbaar iets met musea! Het museum bevat niet-westerse voorwerpen en kunst uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika. De collectie omvat meer dan 300.000 objecten. De gevel is beschilderd door kunstenaars van aboriginal origine en er is ook een bijzondere tuin met vegetatie uit de hele wereld.

Tips

Parijs MetroParijs MetroFoto: Steve Cadman CC 2.0 Generic no changes made

De snelste manier om je in Parijs te verplaatsen is zonder twijfel de metro. De metro is bovendien niet duur; voor een paar euro heb je al een dagkaartje. Er is ook de mogelijkheid om een ‘ontdekkingskaartje’ voor de metro te kopen voor één of meerdere dagen en verschillende zones. Het enige nadeel aan de metro is dat je maar weinig ziet van de stad als je ondergronds reist.

Een vervoermogelijkheid waarbij je meer van de stad ziet is: ‘Paris L'Open Tour’. Je rijdt dan met een open dubbeldekkerbus door Parijs en kunt in- en uitstappen wanneer je wilt. Het is erg toeristisch, maar het is wel een slimme en snelle manier om veel van Parijs te zien binnen een korte tijd.

Parijs Openbare Fietsen tParijs Openbare Fietsen tFoto: Rcsmi CC 3.0 Unported no changes made

Een originele én gezonde manier om Parijs te ontdekken is ‘le Vélbi’ dit woord komt van vélo libre, dat vrije of openbare fiets betekent. Op verschillende plaatsen in Parijs zijn fietsenrekken te vinden waar je zo’n openbare fiets kunt huren. Bij de fietsenstalling staat een betaalpaal en zodra je hier hebt betaald wordt er een fiets vrijgegeven. Dit collectieve fietsplan is erg goedkoop; het eerste half uur is de fiets gratis daarna betaal je een bedrag per half uur. Je kunt de fiets na gebruik bij alle fietsenstallingen van Vélib terugbrengen.

Parijs LINKS

Advertenties
• Parijs met NS Hispeed
• Hotels Trivago
• Parijs Tui Reizen
• Hotels Parijs
• ANWB vakantie boeken Frankrijk
• Auto huren in Parijs
• Boeken, ook tweedehands, over Parijs bij Bol.com

Nuttige links

Parijs Cityspotters (N)
Parijs Reisstart (N)
Reizendoejezo - Parijs (N)

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems