Landenweb.nl

Avignon
 

Avignon met de trein

To read about Avignon in English - click here

advertentie
Fiets en wandelreizen Frankrijk Tui Reizen Frankrijk

Algemeen

Avignon is een stad en gemeente in het zuidoosten van Frankrijk. Avignon is de hoofdstad van het departement Vaucluse en grenst aan de linkeroever van de rivier de Rhône. Het historische centrum met de middeleeuwse wallen is goed bewaard gebleven. De hele oude stad staat onder bescherming van de UNESCO als werelderfgoed. Volgens de volkstelling van 2010 zijn er 94.787 inwoners in de stad.

Hiervan leven 12.000 inwoners in het oude centrum van de stad. De stad is een beroemd centrum van kunst en cultuur. Het festival van Avignon, het jaarlijkse theaterfestival, geniet bekendheid ver buiten de grenzen van Frankrijk.

AvignonAvignonFoto: Jean-Marc ROSIER CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Avignon met de trein Avignon Hotels

Ligging

Avignon ligt aan de linkeroever van de Rhône, een paar kilometer boven de samenvloeiing met de Durance, ongeveer 580 km zuidoostelijk van Parijs, 229 km ten zuiden van Lyon en 85 km ten noordwesten van Marseille. De coördinaten van Avignon zijn: 43° 57 Noorderbreedte en 4° 49 Oosterlengte. Avignon ligt in een groot ovaalvormig gebied, met veel mooie, goed onderhouden parken en tuinen.

Het historische centrum wordt begrensd door stadswallen.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Avignon Hotels Trivago

Weer

Avignon heeft een mediterraan klimaat met relatief droge zomers en koele, vochtige winters. Er staat vaak veel wind, de sterkste wind is de mistral. De koudste maanden zijn november, december, januari en februari. De warmste maanden zijn juni, juli en augustus. De gemiddeld hoogste temperatuur is 20° C per jaar, de gemiddelde laagste temperatuur is 8,9° C per jaar. De jaarlijkse neerslag bedraagt 617 mm, de meeste regen valt in de herfst en in de winter.

Geschiedenis

Avignon Kaart uit 1663Avignon Kaart uit 1663Foto: Publiek Domein

Avignon is al bewoond sinds het Neoliticum. Dit blijkt uit vondsten op Rocher des Doms. In de Keltische tijd was er een fort en een haven. In de eerste eeuw voor Christus veroverden de Romeinen Avignon. Het stond toen bekend onder de naam Avenio. Door de strategische ligging aan een handelsroute groeide de antieke stad flink.

Na de val van het Romeinse Rijk werd Avignon in de 5e eeuw afwisselend aangevallen en veroverd door de Goten, Vandalen en de koninkrijken van Bourgondië en Arles. Later viel Avignon in de handen van de Saracenen.

In 1033 kwam Avignon onder de invloed van het Heilige Roomse Rijk. Het welvarende twaalfde-eeuwse Avignon groeiende enorm door aantrekkende handel en nijverheid. De tussen 1177 en 1185 gebouwde Saint-Bénézet brug trok veel bezoekers. Aan het einde van de twaalfde eeuw verklaarde Avignon zichzelf tot een onafhankelijke republiek, maar het verloor zijn onafhankelijkheid alweer in 1226 tijdens de kruistocht tegen de Albigenzen.

In 1274 kwam Avignon in het bezit van de pausen. In 1303 stichtte paus Bonifaticus VIII de universiteit van Avignon. In 1309 koos paus Clemens V Avignon tot zijn woonplaats en vanaf 9 maart 1309 tot 13 januari 1377 was Avignon de zetel van het pausdom in plaats van Rome. Dit veroorzaakte disharmonie in de katholieke kerk. Zeven pausen verbleven er: paus Clement V, 1305-1314; Paus Johannes XXII, 1316-1334; Paus Benedictus XII, 1334-1342; paus Clemens VI, 1342-1352; Paus Innocentius VI, 1352-1362; paus Urbanus V, 1362 -1,370 en paus Gregorius XI, 1370-1378. Deze pausen bouwden het"Palais des Papes". Dit immense gotische gebouw, met muren van 17 tot 18 meter dik, werd gebouwd van 1335 tot 1364 op een natuurlijke rots.

In de daaropvolgende eeuwen probeerden de Franse koningen de stad voortdurend in te lijven bij hun koninkrijk. Maar het zou nog duren tot mei 1814 voordat de annexatie door Frankrijk door de pausen erkend werd. De stad raakte in verval. In 1801 had de stad nog maar 20.000 inwoners, in 1906 waren dat er alweer 48.000.

Tijdens de twee wereldoorlogen vielen er veel doden en gewonden. Na de oorlog profileerde de stad zich vooral als culturele en toeristische bestemming.

Bezienswaardigheden

Het meest interessante deel van Avignon is de oude stad omringd door haar verdedigingsmuren. Daar bevinden zich een aantal grandioze historische monumenten. De gebouwen langs de belangrijkste straat, de Rue de la Republique, behoren tot de periode van het tweede keizerrijk (1852-1870) met gevels van de architect Haussmann rond het centrale plein. Het neoklassieke stadhuis en het theaterdistrict zijn de moeite van het bezichtigen waard. Er zijn interessante standbeelden op Place de l'Horloge, het centrale plein van de stad.

Notre Dame des Doms AvignonNotre Dame des Doms AvignonFoto: Rolf Süssbrich CC 3.0-licentie no changes made

De Notre Dame des Doms is de unieke kathedraal uit de 12e eeu w, gebouwd in Romaanse stijl. Het meest opvallende kenmerk is het vergulde standbeeld van de Maagd Maria op de westelijke toren. Het Mausoleum van Paus Johannes XXII is een van de mooiste kunstwerken in de kathedraal. Het is een opmerkelijk voorbeeld van 14e eeuws Gotisch houtsnijwerk

Avignon Palais des PapesAvignon Palais des PapesFoto: Chimigi CC 2.0 Frankrijk no changes made

Het Palais des Papes ("Pauselijk Paleis") is een indrukwekkend bouwwerk. Johannes XXII begon met de bouw hiervan in 1316 en opvolgende pausen voltooiden de bouw in 1370.

Er zijn opmerkelijke openbare gebouwen zoals het Hôtel de Ville (stadhuis) met een klokkentoren uit de 14e eeuw, en het oude Hôtel des Monnaies (de pauselijke munt) gebouwd in 1610 en later omgetoverd tot een muziekschool.

Een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse vestingwerken die nog steeds bestaan zijn de stadswallen, gebouwd door de pausen in de 14e eeuw. De wallen liggen nog steeds rondom Avignon. Deze sterke muren met negenendertig massieve torens en verschillende stadspoorten zijn prachtig gerestaureerd.

Calvet Museum AvignonCalvet Museum AvignonFoto:Shoshanah CC 2.0 General no changes made

Er zijn ook een aantal interessante musea in Avignon. Zoals het Calvet Museum, genoemd naar Esprit Calvet, een arts die in 1810 zijn collecties aan de stad schonk. Dit museum heeft een rijke collectie schilderijen, metalen kunstvoorwerpen en een bibliotheek met meer dan 140.000 banden. Het Musee du Petit Palais (geopend in 1976) met uitzicht op het Palais des Papes, heeft een uitzonderlijke collectie schilderijen uit de school van Avignon. De Collection Lambert is beroemd vanwege de hedendaagse kunst. Het Musee Lapidaire, met de archeologische en middeleeuwse beeldhouwkunst collecties, is gevestigd in de oude kapel van het Jezuïetencollege.

Tips

Avignon BrugAvignon BrugFoto: Charles Greenhough CC 3.0 Unported no changes made

Bruggen zijn het handelsmerk van Avignon. Een kleine brug over de rivier leidt naar Villeneuve-les-Avignon en er zijn schilderachtige ruines van de brug uit de 12de eeuwse Pont Saint-Benezet. De Pont d'Avignon (Pont St-Benezet) is de beroemde brug met nog slechts vier van de achttien pylonen. De brug is vooral bekend om het beroemde Franse lied Sur le pont d'Avignon.

Een beroemd theaterfestival wordt jaarlijks gehouden in Avignon. Het Festival van Avignon bestaat sinds 1947. Er zijn traditionele theatrale evenementen maar ook andere kunstvormen, zoals dans, muziek en film. Er wordt goed gebruik gemaakt van de historische monumenten van de stad. Elke zomer trekt dit festival meer dan 100.000 mensen naar Avignon.

Avignon LINKS

Advertenties
• Avignon met de trein
• Autoverhuur Sunny Cars Avignon
• Hotels Trivago
• Tui Reizen Frankrijk
• Hotels Avgnon
• Fiets en wandelreizen Frankrijk
• Boeken, ook tweedehands, over Avignon bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems