Landenweb.nl

Lyon
 

Tui Reizen Frankrijk

To read about Lyon in English - click here

advertentie
Hotels Lyon ANWB vakantie boeken Frankrijk

Algemeen

Lyon ligt in het oosten van Midden-Frankrijk in de regio Rhône-Alpes tussen Parijs en Marseille. Lyon ligt op ongeveer 470 km van Parijs, 320 km van Marseille, 420 km van Straatsburg, 160 km van Genève en 280 km van Turijn. De inwoners van de stad worden Lyonnais genoemd.

Volgens de volkstelling van 2009 waren er 479.803 inwoners in Lyon. Samen met haar voorsteden en satelliet-steden vormt Lyon de grootste agglomeratie van Frankrijk buiten Parijs, Het grootstedelijk gebied heeft een geschatte bevolking van 2,2 miljoen inwoners.

Lyon is de hoofdstad van de regio Rhône-Alpes. Door de historische en architectonische bezienswaardigheden maakt Lyon onderdeel uit van het UNESCO werelderfgoed. In het verleden stond Lyon bekend vanwege de productie en het weven van zijde. Vandaag de dag is het de hoofdstad van de gastronomie van Frankrijk. Lyon heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de film vanwege de beroemde gebroeders Auguste en Louis Lumière.

LyonLyonFoto: Calips CC 1.0 Generic no changes made

advertentie
Lyon met de trein Tui Reizen Frankrijk

Ligging

De coördinaten van Lyon zijn: 45 ° 46'1' N en 4 ° 50'3' E

Lyon ligt tussen twee rivieren: de Rhône en de Saône. Het historische stadscentrum ligt op een schiereiland en vormt het zuidelijke deel van de stad. Het stadsgebied beslaat 47,95 km². Lyon is de op twee na grootste stad van Frankrijk. Het grootstedelijk gebied beslaat 954,19 km². De oorspronkelijke middeleeuwse stad (Vieux Lyon) werd gebouwd op de westelijke oever van de rivier de Saône en is omgeven door heuvels. Lyon is verdeeld in negen arrondissementen. De twee belangrijkste rivieren de Saône en de Rhône verdelen de arrondissementen in drie groepen.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Lyon Hotels Trivago

Weer

Het klimaat van Lyon is gematigd. Als gevolg van de ligging van Lyon zijn de winters kouder dan in het zuiden van Frankrijk normaal is, met een gemiddelde temperatuur van 3,2° C in januari. De zomers zijn warm, met gemiddelde temperaturen van 21,3° C in juli. De regen valt gelijkmatig het hele jaar door, gemiddeld 840 millimeter . De wintermaanden zijn relatief droog. Het aantal uren zonneschijn per jaar is ongeveer 1.932. De hoogst gemeten temperatuur is 40.5° C. Het laagterecord staat op - 24 ° C.

Geschiedenis

Lyon Romeins AmfitheaterLyon Romeins AmfitheaterFoto: Vincent Bloch in het publieke domein

In 43 v. Chr werd een Romeinse kolonie opgericht bij de heuvel van Fourvière. De plaats werd gezien als een gunstige plek op de natuurlijke weg van het noorden naar het zuidoosten van Frankrijk en werd het beginpunt van de belangrijkste Romeinse wegen in heel Gallië.

In 1572 was Lyon het toneel van massaal geweld tegen de hugenoten. (Bartholomeusnacht) Tijdens de Renaissance ontwikkelde de stad zich snel door de handel in zijde, in het bijzonder met Italië. Er is een sterke Italiaanse invloed op de architectuur van Lyon, die nog steeds zichtbaar is in de prachtige gebouwen. Lyon werd een belangrijke industriële stad in de 19e eeuw.

In de tweede wereldoorlog was Lyon een belangrijk verzetscentrum in de strijd tegen de Duitsers. Na de oorlog groeide Lyon uit tot een moderne metropool, met een goede infrastrutuur voor transport, toerisme en cultuur.

Bezienswaardigheden

Lyon is een stad met talloze historische gebouwen vanaf de oudheid tot aan de moderne tijd. Romeinse ruïnes zijn zichtbaar op de heuvel in de buurt van de Fourvière Basiliek met het oude theater van Fourvière en het Amfitheater van de Drie Galliërs.

Lyon Kathedraal van St JeanLyon Kathedraal van St JeanFoto: Otourly CC 3.0 Unported no changes made

De beroemdste historische monumenten uit de Middeleeuwen en Renaissance zijn onder meer: De kathedraal van St. Jean, een middeleeuwse kerk met architectonische elementen uit de 13e, 14e en 15e eeuw, tevens het belangrijkste religieuze bouwwerk in de stad en de zetel van de aartsbisschop van Lyon. De basiliek van St-Martin-d'Ainay is een van de zeldzame overgebleven romaanse kerken in basiliek-stijl. Het hele Vieux Lyon heeft veel gebouwen met Middeleeuwse en Renaissance kenmerken. Uit de 17e en 18e eeuw zijn overgebleven: De Bartholdi Fontijn, het stadhuis, de barokke Chapelle Saint-Pierre, het Hôtel-Dieu de Lyon (17de en 18de eeuw), het historische ziekenhuis met een barokke kapel, de Temple du Change (17e en 18de eeuw), de voormalige beurs van Lyon, de protestantse tempel sinds de 18e eeuw, het Place Bellecour, de Chapelle de la Trinite (1622), de eerste barokke kapel gebouwd in Lyon en een deel van de voormalige École de la Trinite, nu Collège-Lycee Ampère.

Lyon OperaLyon OperaFoto: Chabe 01 CC 4.0 International no changes made

Uit de 19e eeuw en de moderne tijd zijn vermeldingswaardig: de Opera National de Lyon (1831), de Basiliek van Notre-Dame de Fourvière, een grote 19e-eeuwse basiliek op de top van de heuvel van Fourvière, het Sainte Marie de La Tourette klooster (1960), ontworpen door Le Corbusier, het Saint-Exupery vliegveld en het Palais des Congrès de Lyon.

Musee des Beaux-Arts LyonMusee des Beaux-Arts LyonFoto: Alorange in het publieke domein

Het Musee des Beaux-Arts de Lyon (Museum voor Schone Kunsten) is het belangrijkste museum van de stad en een van de grootste van Frankrijk. Het museum heeft een grote collectie schilderijen van bekende kunstenaars onder andere Tintoretto, Paolo Veronese, Nicolas Poussin, Rubens, Rembrandt, Zurbaran, Canaletto, Delacroix, Monet, Gauguin, Van Gogh, Cezanne, Matisse en Picasso. Ook zijn er collecties beeldhouwwerken, tekeningen en grafiek, decoratieve kunst en Romeinse en Griekse oudheden. Je vindt er de op een na grootste collectie Egyptische oudheden in Frankrijk na die van het Louvre.

musee d'art contemporain lyonMusee d'art contemporain lyonFoto: Gonedelyon CC 1.0 Generic no changes made

Het Gallo-Romeins Museum heeft veel waardevolle objecten en kunstwerken uit het Romeinse Lyon (Lugdunum). Andere bekende musea zijn het Musee d'art contemporain de Lyon, Museum voor Moderne Kunst, het Musee Gadagne en het Museum van de Geschiedenis van Lyon gevestigd in een historisch gebouw in Vieux Lyon.

Tips

Er zijn tal van prachtige parken en tuinen in de stad. Ideale plaatsen voor toeristen om de drukte van de stad even te ontvluchten.

Lyon Gastronomie restaurant Paul BocuseLyon Gastronomie restaurant Paul BocuseFoto: Gordito1869 CC 3.0 Unported no changes made

Lyon staat bekend als de hoofdstad van de gastronomie. Er zijn meer dan een dozijn restautants die één of meer Michelinsterren hebben. Onder andere de Franse topchef Paul Bocuse heeft er een restaurant. Je kunt in Lyon echter ook genieten van streekgerechten in eenvoudige restaurants. Tot de wat meer exotische gerechten horen kalfskop of gebakken maag of gâteaux de foies de volailles.

(Vleestaarten met eenden- of vogellevertjes.)

Lyon LINKS

Advertenties
• Lyon met de trein
• Hotels Lyon
• Tui Reizen Frankrijk
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Lyon
• ANWB vakantie boeken Frankrijk
• Boeken, ook tweedehands, over Lyon bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems