Landenweb.nl

NORMANDIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Rouen
  Oppervlakte  30.627 km²
  Inwoners  3,307,286
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EURO)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about NORMANDY in English - click here

ANWB vakantie booeken Normandie

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Geografie en Landschap

Geografie

Normandië (Frans: La Normandie) is een regio in Noordwest-Frankrijk, gelegen langs het Kanaal. De totale oppervlakte van Normandië bedraagt 30.627 km2 (Nederland: 41.526 km2) en dat is 5% van de oppervlakte van Frankrijk. Normandië grenst van oost naar west aan de regio’s Picardie, ÎIle de France, Centre, Pays de la Loire en Bretagne. De totale kustlijn is ca. 650 km lang.

Normandië bestaat uit de regio's Haute-Normandie aan de benedenloop van de Seine en het westelijker gelegen Basse-Normandie inclusief het schiereiland Cotentin.

advertentie

Normandie SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Tot Haute-Normandie behoren de departementen Seine-Maritime en Eure, terwijl Basse-Normandie bestaat uit de departementen Orne, Calvados en Manche.

Op 17 km varen vanuit Granville ligt de archipel Îles Chausey, met ca. 50 eilanden en meer dan honderd riffen van graniet. Het grootste eiland van de archipel is La Grande Île (2 km lang en maximaal 700 meter breed).

Ten westen van het schiereiland Cherbourg en ten zuiden van de belangrijkste scheepvaartroutes in Het Kanaal liggen midden in de Warme Golfstroom de Kanaaleilanden Alderney, Guernsey, Herm, Jersey en Sark.

Tot deze archipel behoren verder nog de kleine eilanden Brecqhou en Jethou en de rotsachtige eilandjes de Minquiers, de Écrehous, de Dirouilles, de Paternosters en de Casquets.

advertentie

Landschap

Normandië bestaat uit vijf departementen met ieder zijn eigen landschappelijke karakteristieken. Het binnenland kan landschappelijk verdeeld worden in de ‘campagne’ en de ‘bocage’. De campagne is een open landschap met droge vlakten en veel akkers. De bocage is een door de mens gecreëerd coulisselandschap, en wordt gekenmerkt door een netwerk van aarden wallen met daarop dichte hagen die velden en weilanden omgeven. De streek ten zuiden van Caen en Saint-Lô wordt ‘bocage normand’ genoemd.

Seine-Maritime is het noordelijkst gelegen departement en bestaat uit Pays de Bray in het oosten en Pays de Caux aan de kust. Pays de Bray is een gebied met uitgestrekte bossen en veel boomgaarden en weilanden. Het gebied is maar 70 km lang en nauwelijks 20 km breed en de geologische structuur bestaat uit veel kalksteen met veel waterbronnen en afwisselend zand- en kleigronden.

Pays de Caux is een uitgestrekte kalkstenen hoogvlakte (tussen 120 en 250 meter hoog) die aan de kust begrensd wordt door zeer steile krijtrotsen met afwisselende lagen van vuursteen en gele mergel: een zogenaamde falaisekust. Het plateau is licht bedekt met vruchtbare slibafzettingen en er zijn weiden, boomgaarden, bossen en akkers. Op de rotsen komen de zogenaamde hangende of zwevende dalletjes, de ‘valleuses’, uit. In feite zijn dit drooggevallen rivierdalen. Door de zich steeds verder terugtrekkende kustlijn komen ze nu doelloos in de lucht in plaats van in zee uit en lijken daardoor wel te zweven. Door de inwerking van de zee raken de kliffen ca. 3 miljoen m3 krijt kwijt.

De kuststrook wordt hier de Côte d’Albâtre (Albastenkust) genoemd, en loopt van Le Tréport in het noorden naar Le Havre in het zuiden. De bekendste rivier van Frankrijk, de Seine, mondt in het departement Seine-Maritime uit in het Kanaal. Van de rotsen afkomstige stukken vuursteen die door de zee zijn gladgeslepen, zijn kenmerkend voor de Côte d’Albâtre. Deze stenen behoren tot de hardste gesteenten ter wereld.

Eure is een groen, heuvelachtig en bosrijk gebied rond de Seine met glooiende weilanden en appelboomgaarden.

Manche, met het schiereiland Cotentin, beschikt over 330 kilometer kustlijn en is dan weer rotsachtig (noordkust) en dan weer voorzien van uitgestrekte zandstranden (oost- en westkust). De onvruchtbare, humusarme grond is alleen geschikt voor (verzilte) weiden.

De Pays d’Auge, een streek die symbool staat voor heel Normandië, is het mooie achterland van de Côte Fleurie, de bekendste en mondainste strandregio van Noord-Frankrijk. Het gebied is nog gedeeltelijk met oerbos bedekt. De steile tot 30 m hoge kalkstenen rotswanden vormen de Côte d’Auge en bieden uitzicht op het Dives-dal.

Suisse Normande is een mooi stukje Normandië in het departement Orne, dat echter helemaal niet lijkt op het echte Zwitserland, bergen zijn namelijk in geen velden of wegen te bekennen. Het gebied ligt ten zuiden van Caen, tussen Thury-Harcourt en Argentan. Het is een gebied met bossen, rotsen, heuvels en snelstromende watertjes.

De kortste rivier van Frankrijk is de Veules (1100 meter) die in het Kanaal uitmondt.

advertentie

Veules stroomt door het dorp Veules-des-RosesPhoto: Nikater in het publieke domein

Parc Naturel Régional Normandie-Maine

Dit park dateert uit 1975 en strekt zich uit over twee regio’s (Basse-Normandie en het Pays de Loire), heeft een oppervlakte van 235.000 ha en omvat 150 gemeenten in de departementen Orne, Manche, Mayenne en Sarthe.

Het park is onder te verdelen in een ‘haut pays’ (hoogland) met heuvelruggen en beboste hellingen in de Alpes Mancelles, en een ‘bas pays’ (laagland), dat zich kenmerkt door zijn coulisselandschap, de glooiende heuvels van de Saosnois en de open velden rond Sées en Alençon.

Het landschap bestaat ook uit indrukwekkende bossen, zoals Écouves, Andaines, Perseigne, Sillé en de Alpes Mancelles

Parc Naturel Régional des Marais du Cotentin et du Bessin

Dit natuurpark werd in 1991 geopend, omvat 144 gemeenten en van de Calvados en de Manche, en heeft een oppervlakte van ca. 140.000 ha (waarvan 27.000 ha moerassen en polders). Het strekt zich uit van de baai van Les Veys op de oostkust van het schiereiland Cotentin tot de haven van Lessay op de westkust.

Het park wordt gekenmerkt door een deels veen- en deels bocagelandschap met veel moerassen, verschillende kanalen en een rijk planten- en dierenleven met onder andere zilverreigers, bergeenden, wulpen, kieviten, ooievaars en scholeksters. De relatief hoge begroeiing maakt van deze boomloze, drassige vlakten tot een prima broedplaats en overwinteringsgebied voor trekvogels.

Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande

Dit natuurpark werd in 1974 geopend en ligt aan weerszijden van de Seine in het verstedelijkte gebied ten westen van Rouen.

Een groot gedeelte van het 40.000 ha grote park is Bosnië-Herzegovina, het Forêt Domaniale de Brotonne, dat voornamelijk bestaat uit beuken met hier en daar haagbeuken en eiken.

Parc Naturel Régional du Perche

Dit natuurpark werd in 1998 opgericht en ligt in de administratieve regio’s Basse-Normandie en Centre. Het beslaat een oppervlakte van 182.000 ha en wordt gekenmerkt door zacht glooiende heuvels, bocage-landschappen, diepe bossen met beuken, eiken, pijnbomen en door hagen en boomwallen omgeven weilanden.

advertentie

NORMANDIE LINKS

Advertenties
• Normandie Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Normandie
• Normandie Hotels
• Auto huren in Normandie
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over NORMANDIE bij Bol.com

Nuttige links

Normandië Startnederland (N+E)
Startpagina Normandie (N)

Bronnen

Graaf, G. de / Normandië, Bretagne

ANWB

Normandië

Touring/Lannoo

Normandië, Kanaaleilanden

Michelin Reisuitgaven

Normandië, west : Caen, Mont-St-Michel, Guernsey, Jersey

Lannoo

Radius, J. / Normandië, Bretagne

Gottmer/Becht

Reiser, H. / Normandië

Van Reemst

Vermoolen, S. / Normandië

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems