Landenweb.nl

Aix-en-Provence
 

NS Hispeed Aix-en-Provence

To read about Aix-en-Provence in English - click here

advertentie
Tui Reizen Frankrijk Aix-en-Provence met de trein

Algemeen

Aix (Franse uitspraak: [eks], in het middeleeuwse Occitaans AICS), of Aix-en-Provence is een stad in Zuid-Frankrijk, Aix ligt ongeveer 30 km ten noorden van Marseille in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, in het departement Bouches-du-Rhône. Aix-en-Provence heeft ongeveer 143.000 inwoners.

advertentie
Aix-en-Provence Hotels ANWB vakantie boeken Frankrijk

Ligging

Aix-en Provence PleinAix-en Provence PleinFoto: Publiek Domein

Aix-en-Provence ligt op 43° 31 Noorderbreedte en 5° 27 Oosterlengte in een vlakte met uitzicht op de Arc, ongeveer een kilometer verwijderd van de rechteroever van de rivier. Aix ligt ten westen van de berg Sainte-Victoire.

advertentie
Hotels Trivago Fiets en wandelreizen Frankrijk

Weer

Aix-en-Provence ligt in het zuiden van Frankrijk, waardoor de stad een warm mediterraan klimaat heeft. De gemiddelde temperatuur in januari is 5° C en in juli gemiddeld 24° C. Aix heeft gemiddeld 300 dagen zon. In de winter waait soms een koude noordelijke wind. De jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 600 mm.

Geschiedenis

Aix (Aquae Sextiae) werd in 123 voor Christus gesticht door de Romeinse consul Sextius Calvinus. In 102 voor Christus werd de Slag bij Aquae Sextiae uitgevochten en de Romeinen versloegen onder Gaius Marius de Teutonen en de Ambronen. Na de slag pleegden de gevangen Germaanse vrouwen massaal zelfmoord, hun heldenmoed is opgenomen in de Romeinse legendes.

Onder Diocletianus werd Aix-en-Provence aan het einde van de 3e eeuw de belangrijkste stad van de provincie Narbonensis Secunda. De Visigoten bezetten Aix in 477. In de daaropvolgende eeuw werd de stad meermalen geplunderd door de Franken en Lombarden en uiteindelijk bezet door de Saracenen in 731 en door Karel Martel in 737.

Kaart Aix-en-Provence 1575Kaart Aix-en-Provence 1575Foto: Publiek domein

Tijdens de Middeleeuwen was Aix de hoofdstad van de Provence. Aix kwam pas echt tot bloei in de 13e eeuw. Onder het regime van de huizen van Aragon en Anjou groeide Aix-en-Provence uit tot een artistiek centrum en werd er een universiteit opgericht. Aix maakte samen met de rest van de Provence vanaf 1487 deel uit van Frankrijk. In 1501 vestigde Lodewijk XII het parlement van de Provence in Aix. In de 17e en 18e eeuw bleef Aix belangrijk als bestuurlijk, educatief en administratief centrum van de Provence.

Bezienswaardigheden

Cours Mirabeau Aix-en-ProvenceCours Mirabeau Aix-en-ProvenceFoto: Andrea Schaffer CC 2.0 Generic no changes made

Toeristen mogen een bezoek aan de Cours Mirabeau niet missen. Het is een brede doorgang, beplant met dubbele rijen platanen en omringd door mooie huizen en fonteinen. De oude stadsmuur verdeelt de stad in twee delen. De nieuwe stad ligt ten zuiden en westen van de muur. De oude stad, met zijn brede maar onregelmatige straten en oude herenhuizen uit de 16e, 17e en 18e eeuw, ligt in het noorden. Toeristen bezoeken vaak de Deux Garçons, de bekendste brasserie in Aix.

De brasserie stamt uit 1792 en kende vele beroemde bezoekers zoals Paul Cezanne, Émile Zola en Ernest Hemingway.

Kathedraal Saint Sauveur Aix-en-ProvenceKathedraal Saint Sauveur Aix-en-ProvenceFoto: Georges Seguin CC 3.0 Unported no changes made

Binnen het middeleeuwse deel van Aix kun je de kathedraal van de Heilige Zaligmaker (Cathedrale Saint Sauveur) bezoeken. De kathedraal is gebouwd op de plek van een voormalig Romeins Forum en een aangrenzende basiliek. De kathedraal heeft een mix van stijlen vanaf de 5de tot de 17de eeuw. Met onder meer een rijkelijk versierde poort in gotische stijl met deuren van notenhout. Het interieur bevat wandtapijten uit de 16e eeuw, een 15e-eeuwse drieluik en een Merovingische doopkapel. De koepel stamt uit de renaissance en steunt op originele Romeinse zuilen. Het paleis van het aartsbisdom en een Romaanse kloostergang liggen naast de kathedraal.

Het Hôtel de Ville (stadhuis) is een gebouw in de klassieke stijl van de 17e eeuw en ligt aan een pittoresk plein (Place de l'Hôtel de Ville). Het bevat mooi houtwerk en een aantal wandtapijten. Een klokkentoren uit 1510 siert één kant van het stadhuis.

Ten zuiden van de Cours Mirabeau is een woonwijk (Le Quartier Mazarin) met een aantal exclusieve hotels. De wijk werd gebouwd voor de adel van Aix door de broer van kardinaal Mazarin in de laatste helft van de 17e eeuw. De 13e eeuwse kerk van Saint-Jean-de-Malte bevat waardevolle foto's en een onlangs gerestaureerd orgel.

Naast de kerk staat het Musee Granet, gewijd aan de Europese schilderkunst en beeldhouwkunst.

Een Romeins amfitheater is ontdekt tijdens de huidige archeologische opgravingen in Ville des Tours, een middeleeuwse voorstad van Aix.

In de omgeving zijn thermale bronnen, met veel kalk en koolzuur. De Romeinen gaven deze bronnen de naam Aquae Sextiae.

Aix heeft diverse musea en galerieën:

Musee Granet Aix-en-ProvenceMusee Granet Aix-en-ProvenceFoto: Malost CC 3.0 Unported no changes made

Le Musee Granet, een museum gewijd aan de schilderkunst, beeldhouwkunst en de archeologie van Aix. In juni 2011 is het eerste deel van de collectie van de Fondation Jean et Suzanne Planque ondergebracht in het Musee Granet, met meer dan 180 kunstwerken. Deze erfenis van de Zwitserse schilder, handelaar en kunstverzamelaar Jean Planque, een persoonlijke vriend van Pablo Picasso, is aan de stad geschonken voor een eerste periode van 15 jaar. De collectie bevat meer dan 300 kunstwerken, waaronder schilderijen en tekeningen van Degas, Renoir.

Gauguin, Monet, Cezanne, Van Gogh, Picasso, Pierre Bonnard, Paul Klee, Fernand Leger, Giacometti en Dubuffet. De volledige collectie zal worden ondergebracht in een speciaal aangelegde annex in de Chapelle des Penitents Blancs. Het museum is geopend in 2013.

Tips

Quartier Mazarin Aix-en-ProvenceQuartier Mazarin Aix-en-ProvenceFoto: Georges Seguin CC 3.0 Unported no changes made

Aix wordt vaak aangeduid als de stad van duizend fonteinen. De 17e-eeuwse Fontaine des Quatre Dauphins (Fontein van de Vier dolfijnen) in het Quartier Mazarin is de bekendste. Verder zijn er drie prachtige fonteinen beneden aan de centrale Cours Mirabeau. De bovenste is een 19e eeuwse fontein gewijd aan koning Rene. Halverwege is een natuurlijke heetwater fontein (34° C) bedekt met mos, die teruggaat tot de Romeinse tijd. Aan de onderkant bij La Rotonde is een monumentale fontein uit 1860 met drie grote standbeelden die kunst, rechtvaardigheid en landbouw voorstellen. In het oudere gedeelte van Aix, zijn er ook enkele opmerkelijke fonteinen.

Aix-en-Provence LINKS

Advertenties
• Aix-en Provence met de trein
• Fiets en wandelreizen Frankrijk
• Frankrijk Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Frankrijk
• Autoverhuur Sunny Cars CAix-en-Provence
• Hotels Aix-enProvence
• Boeken, ook tweedehands, over Aix-en-Provence bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems