Landenweb.nl

Nice
 

Nice Tui Reizen

To read about Nice in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Frankrijk Nice met de trein

Algemeen

Nice, de hoofdstad van de Côte d'Azur, is een echte kosmopolitische toeristische bestemming. Dit deel van de Franse Rivièra is het perfecte vakantieoord voor liefhebbers van de zon. Er zijn veel mondaine terrassen en goede eetgelegenheden. Maar Nice is niet alleen zon, zee en strand, ook de liefhebbers van cultuur komen ruim aan hun trekken met veel topmusea (vaak gratis), een arts-nouveaux wijk en oude Romeinse opgravingen.

Nice promenade des AnglaisNice promenade des AnglaisFoto: Courrier International CC 4.0 International no changes made

De Promenade des Anglais is de bijna 300 jaar oude legendarische boulevard die zich uitstrekt over ongeveer 6 kilometer, met veel blauwe stoelen waar je kunt zitten, ontspannen en genieten van een prachtig uitzicht op zee. Veel bezoekers genieten van een wandeling langs deze centrale levensader van Nice.

Nice Cours SaleyaNice Cours SaleyaFoto: Mg02 CC 2.0 Generic no changes made

Vieux Nice is het oudste gedeelte van de stad. Op het centrale plein de Cours Saleya wordt dagelijks een markt gehouden, op maandagen een heel boeiende antiek en brokante markt. Er zijn veel terrassen en pittoreske straten, een groot gedeelte van het oude centrum is autovrij.

advertentie
Hotels Trivago Hotels Nice

Ligging

Nice ligt in het uiterste zuidoosten van Frankrijk aan de Côte d'Azur. Nice ligt aan de Middellandse Zee, dicht bij de grens met Noord-Italië en op rijafstand van Genua. De Maritieme Alpen liggen ten noorden van de stad. Nice heeft een bevolking van ongeveer 350.000 mensen. Het grootstedelijke gebied heeft meer dan een miljoen inwoners.

advertentie
Nice Tui Reizen

Weer

Nice heeft een mediterraan klimaat met hete droge zomers, milde winters en meer dan 300 dagen zon per jaar. Het is niet zo gek dus dat Nice een vakantiebestemming is die gedurende het hele jaar toeristen aantrekt. Hoewel af en toe een 'mistral' wind onaangename stofstormen kan veroorzaken, is Nice beschut door de heuvels die ten noorden van de stad liggen. Nice krijgt niet veel regen, maar wanneer het regent zijn het vaak korte felle buien en snel daarna klaart het weer op.

De lente is een bijzonder aangename tijd van het jaar om Nice te bezoeken. Met een gemiddelde temperatuur van 15 ° C en volop zonnig weer het is er relatief rustig. Bezoekers moeten niet speciaal voor 'strandweer' komen omdat de watertemperatuur relatief laag is in die tijd van het jaar. De zomermaanden in Nice zijn voorspelbaar warm en zonnig, met een gemiddelde temperatuur van 22 ° C. De tijd van het jaar met de meeste regenval is in het najaar. Toch kan het weer in oktober en november nog steeds heel aangenaam zijn met een gemiddelde temperatuur van 17° C. In de winter is het klimaat in Nice meestal droog en zonnig. De temperaturen zijn wel wat lager dan in de zomer, maar toch mild voor de tijd van het jaar, met een gemiddelde van 9 ° C .

Geschiedenis

Romeinse Overblijfselen NiceRomeinse Overblijfselen NiceFoto: Eric Coffinet in het publieke domein

De geschiedenis van Nice gaat terug naar de vroegste tijden, hoe ver terug is een kwestie van enige discussie. Sommigen zijn van mening dat, op basis van archeologisch bewijs, het vele duizenden jaren voor Christus is. Anderen geloven dat Nice werd gesticht door de Grieken van Marseille in 350 voor Christus. Nice stond bekend als Nikaia, en groeide al snel uit tot een drukke handelsplaats. We weten wel zeker dat de Romeinen de stad veroverden. Ze vestigden zich in een wijk van Nice, die tegenwoordig bekend staat als Cimiez. Toen het Romeinse Rijk viel werd Nice een deel van Genua. Van de 8e tot de 10e eeuw na Christus waren de Saracenen aan de macht. Willem van de Provence versloeg in het jaar 974 de Saracenen voor goed.

Nice Kaart uit 1624Nice Kaart uit 1624Foto: Publiek Domein

Tijdens de Middeleeuwen was de geschiedenis van Nice nauw verbonden met die van Italië. Nice was een bondgenoot van de stadstaat Pisa en de vijand van Genua. Ook moest de stad zich voortdurend beschermen tegen toenaderingen door de koning van Frankrijk. Tijdens de 13e en 14e eeuw viel Nice onder de graven van de Provence. In 1388 kwam het onder de controle van Savoye. Gedurende deze periode werd de stad versterkt tegen aanvallen van Barbarijse zeerovers. In 1626 kreeg Nice een impuls door het verkrijgen van volledige vrijhandel. Hierna kwam Nice kort onder de controle van de Hertog van Guise. De stad wisselde meerdere malen van eigenaar in de jaren die volgden en in 1792 werd Nice veroverd door Frankrijk.

Nice Giuseppi GaribaldiNice Giuseppi GaribaldiFoto: Publiek Domein

In 1814 werd Nice een deel van het Koninkrijk Piëmont-Sardinië. In 1860 bood Koning Immanuël III de stad aan keizer Napoleon III aan om geld in te zamelen. In ruil zou Italië kunnen profiteren van Franse financiële en militaire steun bij de Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen Oostenrijk. De mensen van Nice werd gevraagd te stemmen over de deal. Giuseppe Garibaldi probeerde de inwoners te overtuigen om die af te wijzen, maar het mocht niet baten. In de jaren die volgden waren er protesten van degenen die het met Garibaldi eens waren, namelijk dat de stad moet worden verenigd met Italië.

Standbeeld Koningin Victoria in Nice, ze was een regelmatige bezoekster van de stadStandbeeld Koningin Victoria in Nice, ze was een regelmatige bezoekster van de stadFoto: Mwanasimba CC 2.0 Generic no changes made

Nice heeft al lang een band met Engelse bezoekers. Na de komst van de spoorweg naar de stad, kwamen er nog meer Engelse toeristen. In 1900 werd de tram van Nice geëlektrificeerd, door middel van dit moderne transport konden bezoekers makkelijker reizen naar het nabijgelegen Menton en Cagnes-sur-Mer. In de jaren 1920 werd Nice en omgeving een populaire ontmoetingsplek van schrijvers en kunstenaars. Zowel Ernest Hemingway als Aldous Huxley woonden hier. De stad kreeg het imago van een plaats van vermaak voor de “rich and famous”. In 1927 werd het eerste casino geopend.

Het politieke leven in de 20e eeuw werd gedomineerd door twee mannen, Jean Medecin en zijn zoon Jacques. Beide mannen waren vele jaren burgemeester. Jean werdt in de jaren 1990, veroordeeld wegens politieke corruptie. Vandaag de dag is Nice de vijfde grootste stad van Frankrijk. Het blijft een belangrijke toeristische stad en de top badplaats aan de Franse Rivièra, met zo'n vier miljoen bezoekers per jaar.

Bezienswaardigheden

Nice heeft het hele jaar door een groot aantal toeristische attracties aan haar bezoekers te bieden. Ook voor toeristen die liever historische gebouwen, musea en parken bezoeken is Nice zeer zeker aantrekkelijk. De positie van Nice aan de Middellandse Zeekust betekent ook dat de stad veel goede stranden, prachtige uitzichten en een aantal heerlijke promenades heeft. De Promenade des Anglais en de oude stad zijn hierboven al beschreven. Nu volgen nog een aantal andere bezienswaardigheden.

Interieur Palais Lascaris NiceInterieur Palais Lascaris NiceFoto:debs-eye CC 2.0 Generic no changes made

Palais Lascaris is een van de historische juweeltjes van Nice. Dit rijk ingerichte 17e-eeuwse paleis heeft een weelderig interieur, compleet met brede trappen en gewelfde plafonds. Een bijzondere attractie is de gerestaureerde 18e-eeuwse apotheek van het gebouw.

Russisch Orthodoxe Kathedraal NiceRussisch Orthodoxe Kathedraal NiceFoto: Grippenn CC 2.5 Generic no changes made

De Russisch-Orthodoxe kathedraal van Nice is een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Deze kerk is gebouwd door de Russische tsaar Nicolaas in de vroege jaren 1900 en heeft bijzonder fijn houtwerk, evenals een uitgebreide collectie iconen en vele andere historische voorwerpen.

Kathedraal de Saint Reparate NiceKathedraal de Saint Reparate NiceFoto: Myrabella CC 3.0 Unported no changes made

De twee belangrijkste katholieke kerken van Nice zijn de Basiliek Notre Dame en de Kathedraal de Saint Reparate. De eerste heeft een gotische uitstraling ondanks het feit dat de kerk uit 1868 stamt. De Notre Dame staat in het nieuwe centrum van Nice en is de grootste kerk van de stad. De barokke kathedraal van Sainte Réparate ligt tussen de smalle straten van Vieux Nice. Hoewel het hoofdgebouw dateert uit de 17e eeuw zijn de meest opmerkelijke bezienswaardigheden de 18e-eeuwse klokkentoren en de fraai betegelde koepel.

Het Paleontologische Museum Terra Amata is gebouwd op een archeologische vindplaats uit de late jaren 1950. Permanent tentoongesteld in het museum zijn de overblijfselen van de opgravingen zelf, samen met vondsten die licht werpen op het prehistorische leven. Het museum geeft antwoord op de vragen hoe de vroegste mens leefde, met welke instrumenten hij werkte en op welke dieren hij heeft gejaagd.

Nice Museum voor moderne KunstNice Museum voor moderne KunstFoto: Bamzin CCAlike 3.0 Unported no changes made

Nice heeft ook twee belangrijke kunstmusea; het Musee des Beaux-Arts Jules Cheret met werken van onder meer de affichekunstenaar Cheret, Picasso en veel impressionisten en symbolisten en het Moderne kunst museum met Nouveau Realisme, Fluxus en werken van Yves Klein. Het gebouw is heel spectaculair met vier marmeren torens.

Tips

Romeinse Thermen Cimiez NiceRomeinse Thermen Cimiez NiceFoto: Eric Coffinet in het publieke domein

De wijk Cimiez zit boordevol bezienswaardigheden. Hier zie je onder meer de Romeinse wortels van Nice. Nu is het de chique belle epoque wijk van Nice met veel arts-nouveaux gevels. Er zijn ook veel interessante musea. Zo is er het Chagall museum, speciaal gebouwd voor de 17-delige cyclus Le Message Biblique. Loop je naar boven over de Boulevard de Cimiez dan kom je bij de antieke thermen en de arena. Het Musee d’Archeologie is vrij toegankelijk en je ziet er vondsten uit het ( Romeinse) verleden. Er zijn ook diverse displays over de geschiedenis van Nice in de Middeleeuwen.

Nationaal Museum Marc Chagall NiceNationaal Museum Marc Chagall NiceFoto: Rokus Cornelis CC3.0 Unported no changes made

Het nationale museum Marc Chagall bezit de grootste openbare collectie met werken van Marc Chagall. Je ziet vooral werken met Bijbelse taferelen uit het Oude Testament, aangevuld met een groot aantal werken vanuit wereldlijke inspiratie. In totaal worden er meer dan 400 schilderijen, gouaches, tekeningen en werken in pastel tentoongsteld. In een eerste zaal zie je twaalf grote schilderijen die de eerste twee boeken van het Oude Testament, Genesis en Exodus illustreren, in een aangrenzende zaal hangen nog vijf grote schilderijen met scenes uit het Hooglied. Chagall maakte speciaal voor dit museum het mozaïek dat uitkijkt op de vijver en het blauw gekleurde glas-in-loodraam die de concertzaal versiert.

Matisse Museum NiceMatisse Museum NiceFoto: Tubantia CC 3.0 Unported no changes made

Het Musee Matisse toont bronzen beelden en prachtige schilderijen. Tot slot is er ook nog het Franciscaner Museum met fresco’s, meubels en liturgische attributen.

Nice LINKS

Advertenties
• Transavia vluchten naar Nice
• Nice met de Trein
• Nice Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Nice
• ANWB vakantie boeken Frankrijk
• Hotels Nice
• Boeken, ook tweedehands, over Nice bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems