Populaire bestemmingen FRANKRIJK

Geografie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadAmiens
   Oppervlakte19.399 km2
   Inwoners1.947.964 (2008)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..fr | FRA | +33

Algemeen

Picardië is een Noordfranse regio met als hoofdstad Amiens. Picardië ligt noordoostelijk van Normandië. De oppervlakte van Picardië is 19.399 km² en is daarmee bijna half zo groot als Nederland (41.527 km2).

Picardie Kaart: Publiek Domein

Landschap

De Picardische kust is een strook van ongeveer tachtig kilometer met afwisselend krijtrotsen en zandstranden. Het landschap is zeer afwisselend, van een rotsachtige kustlijn, mooie zandstranden, grote bosgebieden, tot uitgestrekte velden en weiden, uitgestrekte hoogvlaktes met enorme akkers domineren het beeld van de regio.
Door de regio stromen meerdere rivieren zoals de Somme, die als de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Vlaanderen gezien kan worden, de Authie, de Aisne en de Canche. Op de plek waar rivier de Somme de kust bereikt komt het zoete water van de Somme uit in het zoute zeewater. Deze samenkomst zorgt ervoor dat de Baie de Somme erg gevoelig is voor eb en vloed.

Baie de Somme

myself, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic no changes made

Klimaat

Het klimaat van Picardië is vergelijkbaar met het klimaat van de Benelux. Het is er door de meer zuidelijke ligging wel een graadje warmer. De zee heeft een grote invloed op het klimaat. De zomers zijn niet erg warm met temperaturen van rond de 21 graden Celsius. De winters zijn over het algemeen zacht met temperaturen van rond de 6 graden Celsius. De neerslag valt het gehele jaar door. Kenmerkend voor Picardië is de afwisseling, mooi en slecht weer wisselen elkaar steeds af.

Planten

Oorspronkelijk was dit gedeelte van Frankrijk geheel met bos bedekt. No nog zijn er twee grote bosgebieden in Picardië te vinden, bij Compiegne en bij Retz. Het gaat om loofbossen met veel eiken, beuken, esdoorns, essen, berken en kastanjes. Langs de kust zijn duinen met helgrassen en pijnbomen. Verder zijn er veel weilanden op de kalkgronden met wilde bloemen onder andere de orchidee.

Dieren

De fauna in deze streek heeft te lijden gehad onder de jacht. Er zijn zoogdieren zoals herten, wilde zwijnen, vossen en hazen. Verder zijn er knaagdieren ratten, muizen en eekhoorns. Picardië is vogelrijk met zilvermeeuwen, kokmeeuwen, lepelaars, ooievaars, eenden en verschillende reigersoorten. In de rivieren zit veel vis ondermeer snoek, karper, paling en forel.

PICARDIE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Picardie
• Autoverhuur Sunny Cars Amiens
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Amiens Hotels
• Picardië Campings
• Eliza was here

Nuttige links

Picardië Startnederland (N+E)
Romans over Picardië
Startpagina Picardië (N)
Telefoongids Frankrijk
Willgoto Frankrijk (N)
Schrijf uw artikel over PICARDIE

Bronnen

www.landenweb.nl/frankrijk

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems