Landenweb.nl

Amiens
 

Fiets en wandelreizen Frankrijk van Sawadee

To read about Amiens in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Autoverhuur Sunny Cars Amiens

Algemeen

Amiens is een stad en gemeente in het noorden van Frankrijk, 120 km ten noorden van Parijs en 100 km ten zuidwesten van Lille. Het is de hoofdstad van het departement Somme in Picardië. Volgens de volkstelling van 2006, had de stad 136.105 inwoners.

Amiens KathedraalAmiens KathedraalFoto: Mattana in het publieke domein

De oorspronkelijke naam van Amiens was Samarobriva ("Brug over de Somme"), maar toen de Romeinen kwamen noemden ze de plaats Ambianum. Het woord Ambiani is afgeleid van het Gallische woord Ambe (rivier).

advertentie
Amiens hotels ANWB vakantie boeken Frankrijk

Ligging

De coördinaten van Amiens zijn 49° 53 Noorderlengte en 2° 17 Oosterbreedte.

Amiens ligt in het stroomgebied van de rivier de Somme, op de plaats waar de rivieren de Selle, Avre en de Somme elkaar ontmoeten. De oude stad ligt in een moerassig gebied laag in de vallei. De rivier de Somme kan soms buiten haar oevers treden en delen van de oude stad onder water zetten.

advertentie
Fiets en wandelreizen Frankrijk Tui Reizen Frankrijk

Weer

Amiens heeft een typisch zeeklimaat net zoals de rest van Noord-Frankrijk. Dit klimaattype kenmerkt zich door zijn warme zomers en milde winters met sporadische periodes met koud weer, meestal in januari of februari. De neerslag valt verdeeld over het hele jaar.

Geschiedenis

De streek rond het huidige Amiens was al bewoond in het Paleolithicum. In de Romeinse tijd heette Amiens Samarobriva en werd de stad bewoond door de Ambiani, een van de belangrijkste Gallische stammen. Ze sloegen hun eigen geld, waarschijnlijk in Amiens. De welvaart groeide gestaag en verschillende barbaarse stammen plunderden de stad.

De Noormannen veroverden de stad in 859 en opnieuw in 882. Bij de tweede aanval brandde de kathedraal af. Aan het begin van de 10e eeuw verenigde graaf Herbert de Vermandois de regio's van Amiens, Vexin, Laon en Reims. In 1095 werd de gemeente Amiens gevormd. In 1113 werd de stad erkend door de koning van Frankrijk en vanaf 1185 maakte Amiens deel uit van Frankrijk.

In de 14e en 15e eeuw ligt Amiens in het middelpunt van het slagveld van de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Tijdens de 18e en 19e eeuw werd Amiens beroemd vanwege de productie van velours. In 1789 werd Amiens de departementale hoofdstad van de Somme.

Op 25 maart 1802 ondertekenden het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland en de Eerste Franse Republiek het verdrag van Amiens dat tijdelijk een einde maakte aan de vijandigheden. In 1871 vestigde de beroemde science fiction schrijver Jules Verne zich in Amiens, de woonplaats van zijn vrouw. In 1888 werd hij lid van de gemeenteraad.

Amiens eind 19e eeuwAmiens eind 19e eeuwFoto: Publiek Domein

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad zwaar gebombardeerd. De Slag van Amiens leidde tot de wapenstilstand die de oorlog beëindigde. Op 18 februari 1944 bombardeerden de Britse vliegtuigen de gevangenis in Amiens, als onderdeel van Operatie Jericho. Met als gevolg dat 258 gevangenen en verzetsstrijders ontsnapten.

Na de oorlog werd de stad herbouwd. Nieuwe moderne structuren van baksteen, beton en witte steen verrezen. De architect Auguste Perret ontwierp het Gare d'Amiens (treinstation) en de nabijgelegen Tour Perret. De universiteit van Amiens (Universite d'Amiens) werd opgericht in de zuid-westelijke voorstad van de stad.

Bezienswaardigheden

De kathedraal van Amiens, beschermd als werelderfgoed, is de hoogste van de grote gotische kerken uit de 13e eeuw en is de grootste kathedraal van Frankrijk.

De oorspronkelijke kathedraal werd door brand verwoest, de bouw van de nieuwe kerk begon in 1220 en werd voltooid in 1247. De kathedraal van Amiens is wereldberoemd om zijn schoonheid en in het bijzonder door de mooie weergave van beelden op de belangrijkste gevel. De kathedraal wordt omschreven als het "Parthenon van de gotische architectuur".

Amiens HortillonnagesAmiens HortillonnagesFoto: Claude Villetaneuse CC 3.0 Unported no changes made

Amiens is ook bekend om de hortillonnages, drijvende (volks)tuinen op kleine eilandjes in de moerassen langs de rivier de Somme, omringd door een netwerk van kunstmatige kanalen. Amiens bestaat uit een aantal fraaie buurten ("quartiers" in het Frans) zoals St-Leu, St-Maurice, Henriville en Saint-Acheul.

Er zijn een aantal interessante musea in de stad zoals het museum van het Hôtel Berny (Kunst, Geschiedenis) en het Museum van Picardië (Kunst, Archeologie, Etnologie). Dit indrukwekkende kunstmuseum van Amiens is gevestigd in een oud gebouw in de second empire stijl. Het museum dat al sinds 1867 bestaat, heeft een collectie die uit verschillende eeuwen afkomstig is. In de kelder van het museum bevindt zich de afdeling archeologie. Hier zie je Romeinse muurschilderingen die gevonden zijn bij Pompeï en sieraden uit de vijfde eeuw.

Museum van Picardie AmiensMuseum van Picardie AmiensFoto: HaguardDuNord CC 3.0 Unported no changes made

Amiens heeft ook een aantal theaters: La Comedie de Picardie, La Maison de la Culture, Chez Cabotans en La Maison du Theâtre.

Tips

Amiens Verne HuisAmiens Verne HuisFoto: Marc ROUSSEL CC 3.0 Unported no changes made

Jules Verne woonde in Amiens en hij schreef zijn meeste werk ter plekke. Je kunt zijn luxueuze herenhuis ( Maison de la Tour) uit de 19de eeuw bezoeken. Dit indrukwekkende Maison toont op 4 verdiepingen meer dan 700 voorwerpen en je komt op deze manier dicht bij de denk- en leefwereld van de beroemde schrijver. Het huis is elke dag geopend van 15 april-14 oktober. Van 15 oktober-14 april is het museum gesloten op dinsdag. Jules Vernes is de naamgever van het Cirque Jules Verne, één van de stenen circussen van Frankrijk.

De Tour Perret werd in 1942 ontworpen door de architect Auguste Perret. De toren is onderdeel van het heropbouwingsproject in de buurt van het station van Amiens. In 1949 begon de bouw die duurde tot 1954. In 1959 werd de toren echt in gebruik genomen. In de tijd van haar constructie gold de toren als een buitengewoon gebouw in gewapend beton. De toren heeft 30 verdiepingen en is 110 m hoog incusief de 6 m lange mast. Lange tijd was de Tour Perret de hoogste wolkenkrabber van West-Europa.

Amiens LINKS

Advertenties
• Hotels Amiens
• Tui Reizen Frankrijk
• Fiets en wandelreizen Frankrijk
• Autoverhuur Sunny Cars Amiens
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Frankrijk
• Boeken, ook tweedehands, over Amiens bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems