Landenweb.nl

FRANKRIJK
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Parijs
  Oppervlakte  640.679 km²
  Inwoners  65,514,564
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about FRANCE in English - click here

ANWB vakantie boeken Frankrijk

Steden FRANKRIJK

Aix-en-provence Amiens Avignon
Bordeaux Dijon Grenoble
Le havre Lille Lyon
NiceParijs

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Vakantie en Bezienswaardigheden

Algemeen

Frankrijk is de belangrijkste vakantiebestemming op wereldniveau wat betreft het aantal bezoekers en wordt gevolgd door de Verenigde Staten en Spanje.

De toeristische activiteiten zijn erg ongelijk verdeeld over het Franse grondgebied. De helft van de arbeidsplaatsen is geconcentreerd in drie regio's: Ile-de-France, Rhône-Alpes en Provence-Alpes-Côte d'Azur. De meest bezochte attracties zijn Disneyland Parijs (12 miljoen bezoekers), de Eiffeltoren (6 miljoen), het Louvre (6 miljoen) en het Centre Pompidou (5 miljoen).

advertentie

Disneyland ParijsFoto: Andrei Dan Suciu CC 3.0 Unported no changes made

Overheid en bedrijfsleven proberen de toeristenstroom wat evenwichtiger te herverdelen over regio's en te verspreiden over het hele jaar. Zo wordt bijvoorbeeld het"groene" toerisme (o.a. kamperen bij de boer) en nieuwe vormen van toerisme zoals stedentoerisme en thematische reizen meer te ontwikkelen.

Bezienswaardigheden

Over heel Frankrijk zijn de restanten te bewonderen van de rijke geschiedenis van het land, die teruggaat tot de prehistorie. Ongeveer 15.000 v.Chr. leefden in Zuid-Frankrijk de vroegste bewoners van het land. Ze woonden in grotten en brachten daar onder meer bij Lascaux wandschilderingen aan die wereldberoemd werden. In Bretagne hebben stammen omstreeks 1500 v.Chr. monumenten opgericht die bestaan uit gigantische stenen, dolmens of menhirs genaamd.

advertentie

Dolmen des Erves, Sainte-Suzanne, Mayenne, FrankrijkFoto: Arnradigue CC 3.0 Unported no changes made

In 51 v.Chr. veroverden de Romeinen onder leiding van Julius Caesar het huidige Frankrijk, dat toen Gallië heette en eeuwenlang was het een Romeinse provincie. Vooral in het zuidoosten van Frankrijk zijn er in steden als Arles, Orange en Nîmes nog amfitheaters te vinden.

In de 12e eeuw kwam de Romaanse bouwkunst op. Kloosters en kerken werden gebouwd naar het voorbeeld van Romeinse basilieken. Hieruit ontwikkelde zich de gotische bouwkunst, die zich vanuit Frankrijk over heel Europa zou verbreiden. Er zijn in Frankrijk nog ongeveer 60 gotische kathedralen die rijk versierd zijn met beeldhouwwerk en gebrandschilderde ramen. De beroemdste kathedralen staan in Amiens, Reims, Parijs (Notre Dame), Chartres en Beauvais.

Rond 1500 kwam de Franse kunst onder invloed van de Italiaanse renaissance te staan. De klassieke oudheid werd een bron van inspiratie. In deze periode zijn veel kastelen langs de Loire gebouwd. Later verrees het Louvre in Parijs, dat lange tijd het paleis van de Franse koningen is geweest.

De 17e eeuw was de bloeiperiode van de Franse kunst. De stijl uit die tijd wordt het classicisme genoemd. In Versailles werkten beroemde architecten, schilders en beeldhouwers aan het paleis, dat jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt.

Koning Lodewijk XIV liet in Parijs een gasthuis bouwen voor gewonde soldaten, het Hôtel des Invalides, waar Napoleon Bonaparte begraven ligt. Het geldt als hét meesterwerk van de classicistische periode.

advertentie

Hôtel des Invalides, ParijsFoto: Daniel Vorndran / DXR CC 3.0 Unported no changes made

In de tweede helft van de 18e eeuw werd in Parijs onder andere het Panthéon gebouwd. In het begin deed het dienst als kerk, later werd het een rustplaats voor beroemde Fransen zoals Victor Hugo, Voltaire, Jean-Jacques Rousseau en Emile Zola.

Toen in 1889 in Parijs de Wereldtentoonstelling werd gehouden, ontwierp ingenieur Eiffel speciaal voor die gelegenheid een ijzeren toren van 300 meter hoog, die later bekend werd als Eiffeltoren. Nog steeds beheerst dit bouwwerk het beeld van Parijs en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

In de 20e eeuw heeft de Franse architectuur zich ontwikkeld tot een van de meest vooraanstaande in de wereld. Zo zijn de gebouwen van Le Corbusier in veel landen te vinden. Een voorbeeld van zijn stijl is de bedevaartkerk Notre-Dame-du-Haut in Ronchamp uit 1955. In Parijs zijn veel bouwwerken verrezen die typerend zijn voor deze eeuw, zoals het Centre Pompidou, waarin allerlei culturele instellingen zijn gevestigd. Hieronder een korte beschrijving van een aantal interessante Franse steden.

advertentie

Interieur Centre PompidouFoto: Juliette Jourdan CC 4.0 International no changes made

Parijs loopt over van de bezienswaardigheden. Er zijn natuurlijk bekende kaskrakers zoals de Eiffeltoren, de Champs Élysées, de Notre Dame en het Louvre. Maar er is ook een aantal minder bekende, maar toch bijzondere plaatsen om te bezoeken. Zo is Le Marais een echte aanrader. Le Marais is sinds kort een van de hipste wijken van Parijs. Je zou kunnen aannemen dat het eigenlijk jammer is dat het nu in alle boekjes wordt aangemerkt als de hipste wijk van Parijs, want de laatste tijd wordt Le Marais (vooral in de zomermaanden) overspoeld door toeristen. Velen zijn bang dat de wijk hierdoor zijn authenticiteit zal verliezen.

Dus ga gauw naar Le Marais, voordat het te laat is. Le Marais is een unieke samensmelting van een homobuurt en een Joodse wijk. In deze buurt vind je leuke, hippe winkeltjes en heerlijke, (vaak koosjere) restaurants, bakkers en delicatessenwinkels. Je kunt er bovendien de lekkerste falafel van heel Frankrijk eten bij L’as du Fallafel in de Rue des Rosiers (de Joodse straat van Parijs).

advertentie

Eiffeltoren, icoon van Parijs en FrankrijkFoto: Chadi saad CC 4.0 International no changes made

Lyon is een stad met met talloze historische gebouwen vanaf de oudheid tot aan de moderne tijd. Romeinse ruïnes zijn zichtbaar op de heuvel in de buurt van de Fourvière Basiliek met het oude theater van Fourvière en het Amfitheater van de Drie Galliërs. De beroemdste historische monumenten uit de Middeleeuwen en Renaissance zijn onder meer: De kathedraal van St. Jean, een middeleeuwse kerk met architectonische elementen uit de 13e, 14e en 15e eeuw, tevens het belangrijkste religieuze bouwwerk in de stad en de zetel van de aartsbisschop van Lyon. De basiliek van St-Martin-d'Ainay een van de zeldzame overgebleven romaanse kerken in basiliek-stijl. Het hele Vieux Lyon heeft veel gebouwen met Middeleeuwse en Renaissance kenmerken.

Uit de 17e en 18e eeuw zijn overgebleven: De Bartholdi Fontijn, het stadhuis, de barokke Chapelle Saint-Pierre, het Hôtel-Dieu de Lyon (17de en 18de eeuw), het historische ziekenhuis met een barokke kapel; de Temple du Change (17e en 18de eeuw), de voormalige beurs van Lyon, protestantse tempel sinds de 18e eeuw, het Place Bellecour, een van de grootste stadspleinen in Europa; de Chapelle de la Trinite (1622), de eerste barokke kapel gebouwd in Lyon en een deel van de voormalige École de la Trinite, nu Collège-Lycee Ampère.

advertentie

Place Bellecour, Lyon, FrankrijkFoto: Chabe01 CC 4.0 International no changes made

Lille werd in 2004 gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa, samen met de Italiaanse stad Genua. Lille heeft verschillende architectonische stijlen, met veel invloed van de Vlaamse architectuur door het gebruik van bruine en rode baksteen. kenmerkend zijn de twee tot drie verdiepingen hoge geschakelde huizen met smalle achtertuinen. Dit is ongewoon in Frankrijk. Het straatbeeld van Lille vormt een overgang van de architectuur van Frankrijk naar de buurlanden België, Nederland en Engeland, waar de bakstenen huizen in grote aantallen werden gebouwd.

Bouwkundig erfgoed omvat de gotische stijl uit de middeleeuwen (Saint-Maurice en Sainte-Catherine kerken); de Renaissance (Huizen in Rue Basse), Vlaams Maniëristen in Vieille Bourse (Oude Beurs), Huis van Gilles de la BoE), Klassieke stijl (Saint -Étienne, Saint-Andre kerken, de Citadelle), neogotische (Cathedrale Notre-Dame-de-la-Treille), Art Nouveau (Huis Coilliot), regionale Art-Deco - Hôtel de Ville (stadhuis) en de hedendaagse moderne structuren van Euralille. De bouw van een belangrijkste stedelijke project - de Euralille begon in 1991. Het centrum werd geopend in 1994 en de vernieuwde wijk is nu vol van parken en moderne gebouwen met kantoren, winkels en appartementen.

advertentie

Vieille Bourse, Lille, FrankrijkFoto: Velvet CC 3.0 Unported no changes made

Bordeaux is geclassificeerd als de"Stad van Kunst en Geschiedenis". Bordeaux is een historische stad met vele toeristische attracties. Er zijn mooie wijken - een must voor bezoekers. Als je wilt gaan sightseeing in Bordeaux kun je het beste gaan lopen in het historische centrum van de stad, het is één groot voetgangersgebied. Je kunt de rivier oversteken en de overkant bezoeken met een kleine veerboot. Je kunt ook gebruik maken van efficiënte tramlijnen waar je een onbeperkt aantal ritten mee kunt maken binnen een uur.

Les Quays is een promenade langs de oevers van de Garonne met een prachtig uitzicht over het landschap en de bruggen van Bordeaux. Je ziet de Aquitaine brug, een brug met een unieke architectuur. Je kunt ook wandelen langs de Sainte-Catherine straat in het voetgangers centrum en van het landschap genieten. Het deel van de stad rond het Gambetta plein heet"Klein Parijs". Bezoek de weelderige openbare tuinen, ten noorden van het Gambetta plein, waar je kunt ontspannen en picknicken. De toegang tot de tuinen is gratis. Je herkent de Romeinse architectuur in de Triomfboog, in het centrum van La Victoire, waar je een aantal historische monumenten kunt zien, maar tegelijkertijd sta je in het midden van het studentenleven met veel bars en restaurants. Het gedenkteken op het Quinconces plein is een eerbetoon aan de Girondijnse afgevaardigden die werden onthoofd door Robespierre. Er zijn talrijke musea en galeries in de stad.

Tijdens je verblijf in de stad mag je de volgende zeker niet missen: Het Musee d'Art Contemporain op 7, Rue Ferrère is een bezoekje waard als je geïnteresseerd bent in de Moderne Kunst. Er zijn altijd wisselende exposities en het museum heeft inspirerende installaties. Het Musee D'Aquitaine is een prachtig museum dat Gallo-Romeinse beelden en relikwieën van 25.000 jaar oud laat zien.

Les Quais, BordeauxFoto: Grand Parc - Bordeaux, France CC 2.0 Generic no changes made

Het meest interessante deel van Avignon is de oude stad omringd door haar verdedigingsmuren. Daar bevinden zich een aantal grandioze historische monumenten. De gebouwen langs de belangrijkste straat, de Rue de la Republique, behoren tot periode van het tweede keizerrijk (1852-1870) met gevels van Haussmann rond het centrale plein. Het neoklassieke stadhuis en het theater district zijn de moeite van het bezichtigen waard. Er zijn interessante standbeelden op Place de l'Horloge, het centrale plein van de stad. De Notre Dame des Doms is de unieke kathedraal uit de 12e eeuw, gebouwd in Romaanse stijl. Het meest opvallende kenmerk is het vergulde standbeeld van de Maagd Maria op de westelijke toren.

Het Mausoleum van Paus Johannes XXII is een van de mooiste kunstwerken in de kathedraal. Het is een opmerkelijk voorbeeld van 14e eeuwse gotische houtsnijwerk. Het Palais des Papes ("Pauselijk Paleis") is een indrukwekkend bouwwerk. Johannes XXII begon met de bouw hiervan in 1316 en Johannes XXII en opvolgende pausen voltooiden de bouw in 1370. Er zijn opmerkelijke openbare gebouwen zoals het Hôtel de Ville (stadhuis) met een klokkentoren uit de 14e eeuw, en het oude Hôtel des Monnaies, de pauselijke munt gebouwd in 1610 later omgetoverd tot een muziekschool. Een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse vestingwerken die nog steeds bestaan zijn de stadswallen, gebouwd door de pausen in de 14e eeuw. De wallen liggen nog steeds rondom Avignon. Deze sterke muren met negenendertig massieve torens en verschillende stadspoorten zijn prachtig gerestaureerd.

Er zijn ook een aantal interessante musea in Avignon. Zoals het Calvet Museum, genoemd naar Esprit Calvet, een arts die in 1810 zijn collecties aan de stad schonk. Dit museum heeft een rijke collectie schilderijen, metalen kunstvoorwerpen en een bibliotheek met meer dan 140.000 delen. Het Musee du Petit Palais (geopend in 1976) met uitzicht op het Palais des Papes, heeft een uitzonderlijke collectie schilderijen uit de school van Avignon. De Collection Lambert is beroemd vanwege de hedendaagse kunst. Het Musee Lapidaire, met de archeologische en middeleeuwse beeldhouwkunst collecties is gevestigd in de oude kapel van het Jezuïetencollege.

Palais des Papes, AvignonFoto: LonelyBanjo CC 4.0 International no changes made

De kathedraal van Amiens, beschermd als werelderfgoed, is de hoogste van de grote gotische kerken uit de 13e eeuw en is de grootste kathedraal van Frankrijk. De oorspronkelijke kathedraal werd door brand verwoest, de bouw van de nieuwe kerk begon in 1220 en wer

FRANKRIJK LINKS

Advertenties
• Parijs met NS Hispeed
• Frankrijk Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Frankrijk
• Autohuur Frankrijk
• Frankrijk Hotels
• Parkvakanties Frankrijk
• Auto huren in Frankrijk
• Bouw je eigen Frankrijk Rondreis
• Fiets en wandelreizen Frankrijk
• Boeken, ook tweedehands, over FRANKRIJK bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Frankrijk (N)
Dieren in Frankrijk (N)
Frankrijk Foto's
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Frankrijk (N)
Reizen Paleis (N)
Reizendoejezo – Frankrijk (N)
Rondreis door Frankrijk (N)
Startpagina Marseille (N)

Bronnen

Bailey, R. / Frankrijk

Kosmos-Z&K

France

Lonely Planet

Frankrijk

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems