Populaire bestemmingen FRANKRIJK

Geografie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadAlès
   Oppervlakte913 km²
   Inwoners42.000
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..fr | FRA | +33

Algemeen

De Cevennen (Frans: Cévennes) is een streek, middengebergte en natuurgebied in het zuiden van Frankrijk. De Cevennen liggen in het zuiden van het departement Lozère en in het westen van het departement Gard. De Cevennen vormt de zuidoostelijke afsluiting van het Centraal Massief (Frans: Massif Central) naar het Rhônedal en de overgang tussen de kustvlakte en de Causses (kalksteenhoogvlakten) van de Languedoc. Een groot deel van de streek bestaat uit het Parc National des Cévennes (3230 km2). De Middellandse Zee ligt slechts op een afstand van ca. 80 km.

Cevennen op kaart van Frankrijk

afbeelding: Abrahami, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Landschap

Cevennen Landschap

foto: Marek Slusarczyk (Tupungato), Creative Commons-licentie Naamsvermelding 3.0 Unported

De Cevennen bestond 300 miljoen jaar geleden uit tropisch bos en moerassen, die keer op keer bedekt werden met een plantenlaag die uiteindelijk fermenteerde en veranderde in een laag steenkool van ca. 1 meter. Dit gebied van Frankrijk werd daarna overspoeld door een zee die door middel van kalkafzetting (schelpen en andere schaaldieren) de kolenlaag afdekte. Aardbevingen, de vorming van de Alpen en de Pyreneeën en erosie zorgden voor het huidige landschap met bergen, heuvels en (diepe) dalen, kloven van rivieren als de Tarn, de Dourbie en de Jonte, grotten (o.a. de spectaculaire Grotte des Demoiselles), bossen, watervallen en kale woestijnachtige kalkhoogvlaktes en het karstlandschap van de Grands Causses in het westen van de Cevennen. Hier vindt men ook veel grotten, onderaardse rivieren en abîmes of avens, van boven toegankelijke grotten
De Cevennen omvatten een reeks massieven met meestal vrij afgevlakte topzones, van elkaar gescheiden door diepe (Gardon)valleien, de 'Cévenne des Cévennes', waarin bergrivieren als de Ardèche en de Gard stromen. Het noordelijke deel van de Cevennen bestaat uit de bergen van de Vivarais en Ardèche. Het zuidwestelijke deel bestaat uit de Cévennes Languedociennes met de granietkoepel van de machtige, langgerekte bergrug Mont Lozère en de Mont Aìgoual (1567 m), het hoogste punt van de zuidelijke Cevennen. Tussenin ligt het grote Nationale Park van de Cevennen (Frans: Parc National des Cévennes). Aan de zijde van het Rhônedal zijn de hellingen steil, naar de zijde van het Massif Central flauwer. In het zuiden gaan ze over in kalksteenhoogvlakten: de Causses. De hoogste berg is de Mont Lozère met 1702 meter, een andere berg is de Gerbier de Jonc (1551 m) in het berggebied Plateau Ardèchois. De Sommet de Finiels op de bergrug van de Mont Lozère meet 1699 meter, de Pic Cassini 1680 meter.
Het middelgebergtelandschap is het meest dramatisch in de Gorges du Tarn, één van de meest indrukwekkende natuurgebieden in Frankrijk ten noorden van het Nationale Park van de Cevennen. Deze steile berghellingen en kale rotswanden zijn uitgeslepen door de rivier de Tarn en zijn bijrivieren, die zich neerstorten vanaf de hoogten van de Mont Lozère.
De zuidelijke uitlopers, met mooie bestanden van gemengd bos en veel tamme kastanjes, zijn niet zo steil en de dalen zijn dan ook veel breder als in het noordelijke gedeelte van de Cevennen. Deze streek met zijn langgerekte bergruggen en heuvels is dan ook uitermate geschikt voor een terrassencultuur met wijnranken, olijfbomen, fruitbomen en moerbeibomen.

Het Nationaal Park de Cévennes (sinds 1970) ligt tussen Sévérac-le-Château, Mende, Nîmes, Montpellier en Millau. De oppervlakte van het nationale park is circa 913 km² en is daarmee het op één na grootste van de zes nationale parken in Frankrijk.

Klimaat

Regen op komst in de Cevennen foto: Conor Lawless

Door de hoogteligging en de nabijheid van de Middellandse Zee kan het klimaat in de verschillende gebieden van de Cevennen nogal verschillen. Over het algemeen kan men echter stellen dat er een mediterraan klimaat heerst.
Op de hoogtevlakten in het zuiden en oosten zijn er grote verschillen in de zomer en de winter waar te nemen: in de zomer is het droog en zijn temperaturen tot 40°C aan de orde van de dag; in de winter is het vaak zeer koud en de bodem kan tot in maart met een laag sneeuw bedekt zijn. De meeste neerslag valt in het voorjaar.
In het hogere bergland, in het noorden en westen, heerst een Atlantisch klimaat met hete zomers, een natte herfst en lange sneeuwrijke winters. De uitlopers van de Cevennen, in het zuidoosten, hebben een wat milder mediterraan klimaat met warme, droge zomers en regenrijke winters zonder de kou van het noorden.

Het hoogst gelegen weerstation van Frankrijk ligt op de Mont Aigoual, met een hoogte van 1567 meter de tweede berg van de Cevennen. Het weer toont zich hier van zijn bijzondere kant, met onder andere 264 dagen per jaar windsnelheden van meer dan 60 km per uur, 120 dagen per jaar bedekt met sneeuw en tot 519 mm neerslag per dag (meer dan 2200 mm per jaar), meer dan 5 maanden per jaar. De Mont Aigoual wordt dan ook niet voor niets 'Aiqualis', de 'regenrijke' 'berg van het water' of 'regenberg' genoemd. Dit komt doordat wolken vanuit de Atlantische Oceaan botsen tegen de dampen van de Middellandse Zee. De Mont Aigoual voedt verschillende bronnen van rivieren als de Hérault, de Trèvezel, de Bonheur, de Dourbie en de Coudoulous.

Besneeuwd Observatoire Météologique du Mont Aigoual

foto: Office de Tourisme Mont Aigoual, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Planten

Cevennen Klaprozen foto: John Beniston (Palmiped)

De flora van de Cevennen is door de gevarieerde klimatologische omstandigheden en de hoogteverschillen zeer divers. Zowel polaire soorten als subtropische soorten komen in de Cevennen voor.
Tot 500 meter groeien typisch mediterrane planten en bomen als amandelbomen, citrusbomen, mimosa, olijfbomen, oleander, palmbomen, steeneiken en cipressen. Ook de 'garrigue' komt hier voor, een combinatie van struiken en kruidachtigen als buxus, hulsteik, aardbeiboom, mastiekboom cistusroosje, lavendel, gewone vingerhoed, salie, zilverdistel en rozemarijn.
Tussen de 500 en 1000 meter vindt men soorten als donseik, tamme kastanje, moerbeiboom en zomereik. Vanaf 1000 meter wordt de flora typisch voor een berglandschap met onder andere (gemengde) sparren- en beukenbossen. Boven de boomgrens is vaak een mooi heidelandschap ontstaan, met onder andere brem.

Verder komen er 47 soorten orchideeën voor en enkele soorten klaprozen. Bijzonder is de vleesetende, geelrood gekleurde ronde zonnedauw.

De trots van de Cevennen is de tamme kastanje of 'châtiagnier', die tot op een hoogte van ca. 700 meter overal voorkomt en lange tijd het basisvoedsel vormde voor de bevolking en daardoor ook wel 'broodboom' genoemd werd.

Ronde zonnedauw, vleesetende plant uit de Cevennen

foto: Sarkan47, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationa

Dieren

De Cevennen heeft een zeer gevarieerde fauna, met 70 zoogdieren, 195 vogels, 16 amfibieën, 15 reptielen, 23 vissoorten en meer dan 2000 ongewervelde soorten, voornamelijk insecten.

zoogdieren: vos, wild zwijn, edelhert, wolf, otter, ree, moeflon, bever, ca. 30 vleermuissoorten (mops- of dwarsoorvleermuis, nimfvleermuis, watervleermuis, gewone dwergvleermuis) damhert, genetkat, Europese haas, das, rode eekhoorn

vogels: ca. 200 broedvogels, koolmees, buizerd, alpenkraai, oehoe, steenarend, vale gier, blauwe kiekendief, grauwe kiekendief, hop, kauw, torenvalk, steenuil, slechtvalk, raaf, slangenarend, boerenzwaluw, zwarte specht, ruigpootuil, aasgier, blauwe reiger, auerhoen, monniksgier, rode wouw, zwarte wouw, sperwer, groenling, houtduif, roodpootvalk, vlaamse gaai, grauwe klauwier, dwergooruil, zwarte roodstaart, houtsnip, zwartkop, kemphaan, auerhoen, dwergvalk, wespendief, grote nachtuil

vissen: forel, grondel, rivierkreeft, paling, ellerling, rivierzalm

amfibieën: vroedmeesterpad, gewone of bruine pad, meer- of grote groene kikker, bruine kikker, vuursalamander

insecten: apollovlinder, groot geaderd witje, keizersmantel, zadelsprinkhaan, geelbruine veldmestkever

CEVENNEN LINKS

Advertenties
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Cevennen Hotels
• Eliza was here

Nuttige links

Cevennen Startnederland (N+E)
Romans over Cevennen(N)
Telefoongids Frankrijk
Willgoto Frankrijk (N)
Schrijf uw artikel over CEVENNEN

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Forst, Bettina / Cevennen-Ardèche : met Grands Causses, Aigoual-Massiv en Mont Lozère : 50 wandelingen tussen Centraal Massief en Rhônedal

Pijnenburg, Hans / Languedoc, Cevennen en Tarn
Gottmer/Becht

Wikipedia

www.landenweb.nl/frankrijk

laatst bijgewerkt oktober 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems