Populaire bestemmingen FRANKRIJK

CEVENNEN   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadAlès
   Oppervlakte913 km²
   Inwoners63.640 (2014, laatst bekend)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..fr | FRA | +33

Geografie en Landschap

Geografie

De Cevennen (Frans: Cévennes) is een streek, middengebergte en natuurgebied in het zuiden van Frankrijk. De Cevennen liggen in het zuiden van het departement Lozère en in het westen van het departement Gard. De Cevennen vormt de zuidoostelijke afsluiting van het Centraal Massief (Frans: Massif Central) naar het Rhônedal en de overgang tussen de kustvlakte en de Causses (kalksteenhoogvlakten) van de Languedoc. Een groot deel van de streek bestaat uit het Parc National des Cévennes (3230 km2). De Middellandse Zee ligt slechts op een afstand van ca. 80 km.

Cevennen op kaart van Frankrijk

Photo:Abrahami Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unportedno changes made

Landschap

Cevennen Landschap

Photo:Marek Slusarczyk Creative Commons-licentie Naamsvermelding 3.0 Unported no changes made

De Cevennen bestond 300 miljoen jaar geleden uit tropisch bos en moerassen, die keer op keer bedekt werden met een plantenlaag die uiteindelijk fermenteerde en veranderde in een laag steenkool van ca. 1 meter. Dit gebied van Frankrijk werd daarna overspoeld door een zee die door middel van kalkafzetting (schelpen en andere schaaldieren) de kolenlaag afdekte. Aardbevingen, de vorming van de Alpen en de Pyreneeën en erosie zorgden voor het huidige landschap met bergen, heuvels en (diepe) dalen, kloven van rivieren als de Tarn, de Dourbie en de Jonte, grotten (o.a. de spectaculaire Grotte des Demoiselles en de grootste druipsteengrot van de Cevennen: Grotte de Trabuc), bossen, watervallen en kale woestijnachtige kalkhoogvlaktes en het karstlandschap van de Grands Causses in het westen van de Cevennen. Hier vindt men ook veel grotten, onderaardse rivieren en abîmes of avens, van boven toegankelijke grotten.

De Cevennen omvatten een reeks massieven met meestal vrij afgevlakte topzones, van elkaar gescheiden door diepe (Gardon)valleien, de 'Cévenne des Cévennes', waarin bergrivieren als de Ardèche en de Gard stromen. Het noordelijke deel van de Cevennen bestaat uit de bergen van de Vivarais en Ardèche. Het zuidwestelijke deel bestaat uit de Cévennes Languedociennes met de granietkoepel van de machtige, langgerekte bergrug Mont Lozère en de Mont Aìgoual (1567 m), het hoogste punt van de zuidelijke Cevennen. Tussenin ligt het grote Nationale Park van de Cevennen (Frans: Parc National des Cévennes). Aan de zijde van het Rhônedal zijn de hellingen steil, naar de zijde van het Massif Central flauwer. In het zuiden gaan ze over in kalksteenhoogvlakten: de Causses. De hoogste berg is de Mont Lozère met 1702 meter, een andere berg is de Gerbier de Jonc (1551 m) in het berggebied Plateau Ardèchois. De Sommet de Finiels op de bergrug van de Mont Lozère meet 1699 meter, de Pic Cassini 1680 meter.

Oostelijke helling van de Mont Aigoual

Photo:Robin Lacassin CC Attribution-Partage dans les Mêmes Conditions 2.5 Générique no changes

Het middelgebergtelandschap is het meest dramatisch in de Gorges du Tarn, één van de meest indrukwekkende natuurgebieden in Frankrijk ten noorden van het Nationale Park van de Cevennen. Deze steile berghellingen en kale rotswanden zijn uitgeslepen door de rivier de Tarn en zijn bijrivieren, die zich neerstorten vanaf de hoogten van de Mont Lozère.

De zuidelijke uitlopers, met mooie bestanden van gemengd bos en veel tamme kastanjes, zijn niet zo steil en de dalen zijn dan ook veel breder als in het noordelijke gedeelte van de Cevennen. Deze streek met zijn langgerekte bergruggen en heuvels is dan ook uitermate geschikt voor een terrassencultuur met wijnranken, olijfbomen, fruitbomen en moerbeibomen.

Het Nationaal Park de Cévennes (sinds 1970) ligt tussen Sévérac-le-Château, Mende, Nîmes, Montpellier en Millau. De oppervlakte van het nationale park is circa 913 km² en is daarmee het op één na grootste van de zes nationale parken in Frankrijk.

CEVENNEN LINKS

Advertenties
• Cevennen Hotels
• FRankrijk Tui Reizer
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Frankrijk Vliegtickets.nl

Nuttige links

Cevennen Startnederland (N+E)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over CEVENNEN

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Forst, Bettina / Cevennen-Ardèche : met Grands Causses, Aigoual-Massiv en Mont Lozère : 50 wandelingen tussen Centraal Massief en Rhônedal

Graaf, Gjelt de / Languedoc, Rousillion : Cevennen, Tarn
ANWB

Pijnenburg, Hans / Languedoc, Cevennen en Tarn
Gottmer/Becht

Wikipedia

www.landenweb.nl/frankrijk

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems