Populaire bestemmingen FRANKRIJK

Geografie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadAlès
   Oppervlakte913 km²
   Inwoners42.000
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..fr | FRA | +33

Algemeen

De Cevennen is een streek en natuurgebied in Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk. Het valt onder het departement Lozère dat grenst aan het departement Gard. De Cevennen vormt de zuidoostelijke afsluiting van het Massif Central.

Cevennen op kaart van Frankrijk afbeelding: Abrahami

Landschap

Cevennen Landschap foto: Henri MOREAU

De Cevennen omvatten een reeks massieven met meestal vrij afgevlakte topzones. Ze worden van elkaar gescheiden door diepe valleien, waarin bergrivieren als de Ardèche en de Gard stromen. Het noordelijke deel bestaat uit de bergen van de Vivarais en Ardèche. Het zuidwestelijke deel bestaat uit de Cévennes languedociennes met de granietkoepel van de Mont Lozère en de Mont Aìgoual. Tussen beide in ligt het grote Nationale Park van de Cevennen. Aan de zijde van het Rhônedal zijn de hellingen steil, naar de zijde van het Massif Central flauwer. In het zuiden gaan ze over in kalksteenhoogvlakten: de Causses. De hoogste berg is de Mont Lozère 1702 meter.
Het landschap is op zijn meest dramatisch in de Gorges du Tarn, één van de meest indrukwekkende natuurgebieden in Frankrijk ten noorden van het Nationale Park van de Cevennen. Deze steile berghellingen en kale rotswanden zijn uitgeslepen door de rivier de Tarn en zijn bijrivieren, die zich neerstorten vanaf de hoogten van de Mont Lozère.

Klimaat

Regen op komst in de Cevennen foto: Conor Lawless

De Cevennes hebben een typisch landklimaat. Oktober is de natste maand. De temperaturen kunnen in mooie zomers zeer hoog oplopen en het kan in de winter heel koud zijn.

Planten

Cevennen Klaprozen foto: John Beniston (Palmiped)

De beplanting van de Cevennen bestaat uit bremstruiken, de jeneverbes en bomen zoals beuken, dennen, kastanjes, moerbeibomen en eiken. Verder komen er een 47 tal soorten orchideeën voor en enkele soorten klaprozen.

Dieren

Cevennen Moeflon foto: unknown

Er zijn diverse roofvogels aanwezig zoals de dwergvalk, wouw, wespendief, grote nachtuil en gieren. Verder moeflons, herten, reeën, kemphanen en auerhoenders.

Het Nationaal Park de Cévennes sinds 1970 ligt tussen Sévérac-le-Château, Mende, Nîmes, Montpellier en Millau in de streek de Cévennes in het zuiden van Frankrijk. De oppervlakte van de Cévennes is circa 913 km² en is daarmee het op één na grootste van de zes nationale parken in Frankrijk.


CEVENNEN LINKS

Advertenties
• Cevennen Hotels
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Eliza was here

Nuttige links

Cevennen Startnederland (N+E)
Recepten Frankrijk (N)
Romans over Cevennen(N)
Telefoongids Frankrijk
Willgoto Frankrijk (N)
Schrijf uw artikel over CEVENNEN

Bronnen

www.landenweb.com/frankrijk

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt December 2017
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems