Landenweb.nl

CEVENNEN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Alès
  Oppervlakte  913 km²
  Inwoners  63,640
  (2014, laatst bekend)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about CEVENNES in English - click here

Hotels Cevennen

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Geografie en Landschap

Geografie

De Cevennen (Frans: Cévennes) is een streek, middengebergte en natuurgebied in het zuiden van Frankrijk. De Cevennen liggen in het zuiden van het departement Lozère en in het westen van het departement Gard. De Cevennen vormt de zuidoostelijke afsluiting van het Centraal Massief (Frans: Massif Central) naar het Rhônedal en de overgang tussen de kustvlakte en de Causses (kalksteenhoogvlakten) van de Languedoc. Een groot deel van de streek bestaat uit het Parc National des Cévennes (3230 km2). De Middellandse Zee ligt slechts op een afstand van ca. 80 km.

advertentie

Cevennen op kaart van FrankrijkPhoto: Abrahami CC 3.0 Unported no changes made

advertentie

Landschap

advertentie

Cevennen LandschapPhoto: Marek Slusarczyk CC 3.0 Unported no changes made

De Cevennen bestond 300 miljoen jaar geleden uit tropisch bos en moerassen, die keer op keer bedekt werden met een plantenlaag die uiteindelijk fermenteerde en veranderde in een laag steenkool van ca. 1 meter. Dit gebied van Frankrijk werd daarna overspoeld door een zee die door middel van kalkafzetting (schelpen en andere schaaldieren) de kolenlaag afdekte. Aardbevingen, de vorming van de Alpen en de Pyreneeën en erosie zorgden voor het huidige landschap met bergen, heuvels en (diepe) dalen, kloven van rivieren als de Tarn, de Dourbie en de Jonte, grotten (o.a. de spectaculaire Grotte des Demoiselles en de grootste druipsteengrot van de Cevennen: Grotte de Trabuc), bossen, watervallen en kale woestijnachtige kalkhoogvlaktes en het karstlandschap van de Grands Causses in het westen van de Cevennen. Hier vindt men ook veel grotten, onderaardse rivieren en abîmes of avens, van boven toegankelijke grotten.

De Cevennen omvatten een reeks massieven met meestal vrij afgevlakte topzones, van elkaar gescheiden door diepe (Gardon)valleien, de 'Cévenne des Cévennes', waarin bergrivieren als de Ardèche en de Gard stromen. Het noordelijke deel van de Cevennen bestaat uit de bergen van de Vivarais en Ardèche. Het zuidwestelijke deel bestaat uit de Cévennes Languedociennes met de granietkoepel van de machtige, langgerekte bergrug Mont Lozère en de Mont Aìgoual (1567 m), het hoogste punt van de zuidelijke Cevennen. Tussenin ligt het grote Nationale Park van de Cevennen (Frans: Parc National des Cévennes). Aan de zijde van het Rhônedal zijn de hellingen steil, naar de zijde van het Massif Central flauwer. In het zuiden gaan ze over in kalksteenhoogvlakten: de Causses. De hoogste berg is de Mont Lozère met 1702 meter, een andere berg is de Gerbier de Jonc (1551 m) in het berggebied Plateau Ardèchois. De Sommet de Finiels op de bergrug van de Mont Lozère meet 1699 meter, de Pic Cassini 1680 meter.

advertentie

Oostelijke helling van de Mont AigoualPhoto: Robin Lacassin CC 2.5 Générique no changes made

Het middelgebergtelandschap is het meest dramatisch in de Gorges du Tarn, één van de meest indrukwekkende natuurgebieden in Frankrijk ten noorden van het Nationale Park van de Cevennen. Deze steile berghellingen en kale rotswanden zijn uitgeslepen door de rivier de Tarn en zijn bijrivieren, die zich neerstorten vanaf de hoogten van de Mont Lozère.

De zuidelijke uitlopers, met mooie bestanden van gemengd bos en veel tamme kastanjes, zijn niet zo steil en de dalen zijn dan ook veel breder als in het noordelijke gedeelte van de Cevennen. Deze streek met zijn langgerekte bergruggen en heuvels is dan ook uitermate geschikt voor een terrassencultuur met wijnranken, olijfbomen, fruitbomen en moerbeibomen.

Het Nationaal Park de Cévennes (sinds 1970) ligt tussen Sévérac-le-Château, Mende, Nîmes, Montpellier en Millau. De oppervlakte van het nationale park is circa 913 km² en is daarmee het op één na grootste van de zes nationale parken in Frankrijk.

advertentie

CEVENNEN LINKS

Advertenties
• Cevennen Hotels
• Frankrijk Tui Reizer
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Cevennen
• Auto huren in Frankrijk
• Boeken, ook tweedehands, over CEVENNEN bij Bol.com

Nuttige links

Cevennen Startnederland (N+E)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Forst, Bettina / Cevennen-Ardèche : met Grands Causses, Aigoual-Massiv en Mont Lozère : 50 wandelingen tussen Centraal Massief en Rhônedal

Graaf, Gjelt de / Languedoc, Rousillion : Cevennen, Tarn

ANWB

Pijnenburg, Hans / Languedoc, Cevennen en Tarn

Gottmer/Becht

Wikipedia

www.landenweb.nl/frankrijk

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems