Populaire bestemmingen FRANKRIJK

Geografie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadAlès
   Oppervlakte913 km²
   Inwoners42.000
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..fr | FRA | +33

Algemeen

De Cevennen (Frans: Cévennes) is een streek, middengebergte en natuurgebied in het zuiden van Frankrijk. De Cevennen liggen in het zuiden van het departement Lozère en in het westen van het departement Gard. De Cevennen vormt de zuidoostelijke afsluiting van het Centraal Massief (Frans: Massif Central) en de overgang tussen de kustvlakte en de Causses (kalksteenhoogvlakten) van de Languedoc. Een groot deel van de streek bestaat uit het Parc National des Cévennes (3230 km2) De Middellandse Zee ligt slechts op een afstand van 80 km.

Cevennen op kaart van Frankrijk

afbeelding: Abrahami, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Landschap

Cevennen Landschap foto: Henri MOREAU

De Cevennen bestond 300 miljoen jaar geleden uit tropisch bos en moerassen, die keer op keer bedekt werden met een plantenlaag die uiteindelijk fermenteerde en verenderden in een laag steenkool van ca. 1 meter. Dit gebied van Frankrijk werd daarna overspoeld door een zee die door middel van kalkafzetting (schelpen en andere schaaldieren) de kolenlaag afdenkte. Aardbevingen, de vorming van de Alpen en de Pyreneeën en erosie zorgden voor het huidige landschap met bergen, heuvels en (diepe) dalen.
De Cevennen omvatten een reeks massieven met meestal vrij afgevlakte topzones, van elkaar gescheiden door diepe valleien, waarin bergrivieren als de Ardèche en de Gard stromen. Het noordelijke deel bestaat uit de bergen van de Vivarais en Ardèche. Het zuidwestelijke deel bestaat uit de Cévennes languedociennes met de granietkoepel van de Mont Lozère en de Mont Aìgoual. Tussenin ligt het grote Nationale Park van de Cevennen (Frans: Parc National des Cévennes). Aan de zijde van het Rhônedal zijn de hellingen steil, naar de zijde van het Massif Central flauwer. In het zuiden gaan ze over in kalksteenhoogvlakten: de Causses. De hoogste berg is de Mont Lozère met 1702 meter, een andere berg is de Gerbier de Jonc (1551 m).
Het landschap is op zijn meest dramatisch in de Gorges du Tarn, één van de meest indrukwekkende natuurgebieden in Frankrijk ten noorden van het Nationale Park van de Cevennen. Deze steile berghellingen en kale rotswanden zijn uitgeslepen door de rivier de Tarn en zijn bijrivieren, die zich neerstorten vanaf de hoogten van de Mont Lozère.

Klimaat

Regen op komst in de Cevennen foto: Conor Lawless

De Cevennes hebben een typisch landklimaat. Oktober is de natste maand. De temperaturen kunnen in mooie zomers zeer hoog oplopen en het kan in de winter heel koud zijn.

Planten

Cevennen Klaprozen foto: John Beniston (Palmiped)

De beplanting van de Cevennen bestaat uit bremstruiken, de jeneverbes en bomen zoals beuken, dennen, kastanjes, moerbeibomen en (groen blijvende) eiken. Verder komen er 47 soorten orchideeën voor en enkele soorten klaprozen. Bijzonder is de vleesetende, geelrood gekleurde ronde zonnedauw.

Rone zonnedauw, vleesetende plant uit de Cevennen

foto: Sarkan47, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationa

Dieren

Cevennen Moeflon foto: unknown

Er zijn diverse roofvogels aanwezig zoals de dwergvalk, wouw, wespendief, grote nachtuil en gieren. Verder moeflons, herten, reeën, kemphanen en auerhoenders.

Het Nationaal Park de Cévennes sinds 1970 ligt tussen Sévérac-le-Château, Mende, Nîmes, Montpellier en Millau in de streek de Cévennes in het zuiden van Frankrijk. De oppervlakte van de Cévennes is circa 913 km² en is daarmee het op één na grootste van de zes nationale parken in Frankrijk.


CEVENNEN LINKS

Advertenties
• Cevennen Hotels
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Eliza was here

Nuttige links

Cevennen Startnederland (N+E)
Recepten Frankrijk (N)
Romans over Cevennen(N)
Telefoongids Frankrijk
Willgoto Frankrijk (N)
Schrijf uw artikel over CEVENNEN

Bronnen

www.landenweb.com/frankrijk

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt March 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems