Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ELZAS   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadStraatsburg
   Oppervlakte8.280 km²
   Inwonersca. 1.906.000 (2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..fr | FRA | +33

Geografie en Landschap

Geografie

De Elzas (Frans: Alsace, Duits: Elsass) is een regio in Frankrijk, gelegen op de linkeroever van de Rijn en in het westen begrensd door Lotharingen. De regio is onderverdeeld in de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin. De hoofdstad is Straatsburg.
De totale oppervlakte van de Elzas bedraagt 8.280 km2 en varieert van 30 km breed tot 170 km lang van noord naar zuid.

Ligging van de Elzas in Frankrijk

Photo:TUBS Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Het departement Bas-Rhin grenst in het zuiden aan het departementen Haut-Rhin, in het zuidoosten aan Vosges en Meurthe-et-Moselle, in het westen aan Moselle en in het oosten en het noorden aan de Rijn.
Het departement Haut-Rhin wordt begrensd door de departementen Bas-Rhin, Vosges, Territoire-de-Belfort en in het oosten en noorden door de Rijn. In het zuiden door de Zwitserse kantons Jura, Solothurn, Basel-Landschap en Basel-Stad.

Landschap

De vlakte van de Elzas (Plaine d’Alsace) ligt tussen de Vogezen en de Rijn. Het landschap van de Elzas wordt dan ook grotendeels bepaald door de ondergrond. Deze ondergrond bestaat voor een groot gedeelte uit grind, kiezel en grof zand, waarop oude eiken- en dennenbossen groeien. In de allerlaagste delen van Elzas ligt nog een klein gedeelte van de vroegere moerassen, de ‘Rieds’. Het grootste gedeelte van dit vroeger zo drassige gebied is omgebouwd tot een cultuurlandschap met weiden, boomgaarden en akkers.

Natuurregio's van de Elzas, waaronder de Grand Ried

Photo:Monsieur Fou Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unporteno changes made

In het noordelijke deel van de Elzas, Bas-Rhin, ligt het regionale park van de noordelijke Vogezen. Dit beschermde natuurgebied is een heerlijke plek voor natuurliefhebbers. De wandel- en fiets-mogelijkheden zijn er legio. De noordelijke Elzas kent afwisselende landschappen. Het oostelijke deel is vrij vlak; het westelijke gedeelte is heuvelachtig. De Bruche is met 90 kilometer de langste Vogezenrivier van de Elzas.
Ook in het zuidelijk gelegen departement van de Haute-Rhin is de natuur volop aanwezig. Vanaf de hoge toppen van het natuurpark 'Ballons des Vosges' heeft men een schitterend uitzicht over het zuidelijke deel van de Vogezen.
Behalve de mooie natuur is de Elzas vooral vermaard om zijn mooie, gemoedelijke dorpen en stadjes. Gelegen in valleien, tussen de hellingen vol Elzasser wijngaarden zijn dit sfeervolle plaatsen waar het goed vertoeven is.

ELZAS LINKS

Advertenties
• Elzas Tui Reizen
• Elzas Hotels
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Traderracker plaats advertenties en verdien geld
• Elzas Campings

Nuttige links

Elzas Reisstart (N)
Elzas Startnederland (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over ELZAS

Bronnen

Dominicus, J. / Vogezen, Elzas
Gottmer

Elzas, Vogezen, Champagne
Michelin

Graaf, G. de / Vogezen en Elzas
ANWB

Schuppen, S. van / Vogezen, Elzas en Lotharingen
ANWB

Tschirner, S. / Elzas, Vogezen
ANWB

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems