Landenweb.nl

Lille
 

Tui reizen Lille

To read about Lille in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Frankrijk Tui Reizen Lille

Algemeen

Lille is de hoofdstad van de regio Nord-Pas-de-Calais en de prefectuur van het departement Nord. Het is de belangrijkste stad van het grootstedelijk gebied. Na Parijs, Lyon en Marseille is het de grootste conglomeratie van Frankrijk. Lille ligt aan de rivier de Deûle, vlakbij de Franse grens met België. Volgens de telling van 2007, waren er 226.014 inwoners in de stad Lille en 1.164.716 inwoners in het grootstedelijk gebied. De stad is een voormalig industrieel centrum.

Lille Oude CentrumLille Oude CentrumFoto: Velvet CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Hotels Lille Hotels Trivago

Ligging

De coördinaten van Lille zijn: 50 ° 38'14'N 3 ° 03'48'E

Lille ligt naast de grens met België, in een vallei van de rivier de Deûle, op 39.51 km² grondgebied. Het grootstedelijk gebied strekt zich uit over 975 km². Het laagste punt is 18 meter en hoogste punt is 46 mete r. De rivier stroomt door de stad, die een belangrijke rivierhaven is. Lille vormt een agglomeratie met de steden Roubaix en Tourcoing. Met de auto ligt Lille 80 km van Duinkerken, 110 km van Calais, 230 km van Parijs, 90 km van Oostende, 125 km van Antwerpen, 300 km van Amsterdam, 305 km van Luxemburg en 330 km van Keulen.

Lille is de derde grootste binnenhaven van Frankrijk na Parijs en Straatsburg. De rivier de Deûle is verbonden met het noorden door de rivier de Schelde (richting België en Nederland), en via de Leie (naar Duinkerken en Calais).

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Lille Lille met de trein

Weer

Lille heeft een gematigd zeeklimaat, de zomers zijn niet al te warm. In de de winter kan de temperatuur dalen tot onder nul. De gemiddelde temperatuur bedraagt 13,6° C, de gemiddelde wintertemperatuur is 6,1° C. De hoogste temperatuur die gemeten is bedraagt 36,1° C, de laagste -3,1° C. De gemiddelde neerslag bedraagt 723 mm over het hele jaar. De zon schijnt gemiddeld 1.600 uur per jaar.

Geschiedenis

Volgens een legende werd Lille gesticht in het jaar 640. Archeologisch onderzoek toont aan dat het gebied al bewoond werd vanaf 2000 voor Christus. De stad werd voor de eerste keer genoemd in een document uit het jaar 1066. De oorspronkelijke bewoners van deze regio waren de Galliërs, die werden opgevolgd door Germaanse stammen, de Saksen en de Friezen en later door de Franken. Lille heeft een lange geschiedenis en een rijke traditie van gewapend verzet. Het is een stad die onder het grootste aantal belegeringen heeft geleden in heel Frankrijk.

Lille Kaart uit 1641Lille Kaart uit 1641Foto: Publiek Domein

In de 16e eeuw werd de regionale textielindustrie steeds belangrijker en waren er in Lille protestantse opstanden. In 1667 belegerde Louis XIV van Frankrijk Rijsel met succes en annexeerde Lille in 1668, krachtens het Verdrag van Aix-la-Chapelle. In de 18e eeuw bleef Lille katholiek. Het speelde een kleine rol bij de Franse Revolutie, er waren rellen en kerken werden vernietigd. In 1790 hield de stad voor het eerst gemeenteraadsverkiezingen. Tegen 1800 had de stad ongeveer 53.000 inwoners en in 1804 werd Lille uitgeroepen tot hoofdstad van de provincie van het departement Nord. In 1846 werd een spoorlijn tussen Parijs en Lille gebouwd. In 1912 groeide de bevolking tot 217.000, de Industriële Revolutie heeft een impuls gegeven aan de ontwikkeling van de stad, vooral de kolenmijnen en de textielindustrie werden belangrijk. In juli 1921 ontdekten Albert Calmette en Camille Guerin het eerste anti-tuberculose vaccin bij het Pasteur Instituut in Lille.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Lille belegerd door Duitse troepen. Door de Franse verdediging, waren veel geallieerde troepen in staat om te ontsnappen naar Duinkerken. Lille werd deel van de zone onder controle van het Duitse bevel in Brussel. Van 1 tot 5 september 1944 werden de departementen Nord en Pas-de-Calais bevrijd door de Britse, Amerikaanse, Canadese en Poolse troepen.

In 1967 werden de Kamers van Koophandel van Lille, Roubaix en Tourcoing samengevoegd en in 1969 was het grootstedelijk gebied van Lille een feit. 87 gemeenschappen werden samengevoegd met Lille. Vanaf het begin van de jaren 1980 begon de stad zich meer op de dienstensector te richten. In 1993 werd een TGV lijn geopend die Lille met Parijs verbindt in een uur. Dit samengevoegd met de opening van de Kanaaltunnel in 1994 en de komst van de Eurostar-trein, maakt dat Lille een belangrijk centrum wordt tussen Parijs, Londen en Brussel.

Bezienswaardigheden

Lille Huis CoilliotLille Huis CoilliotFoto: Velvet CC 3.0 Unported no changes made

Lille werd in 2004 gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa, samen met de Italiaanse stad Genua. Lille heeft verschillende architectonische stijlen, met veel invloed van de Vlaamse architectuur door het gebruik van bruine en rode baksteen. Kenmerkend zijn de twee tot drie verdiepingen hoge geschakelde huizen met smalle achtertuinen. Dit is ongewoon in Frankrijk. Het straatbeeld van Lille vormt een overgang van de architectuur van Frankrijk naar de buurlanden België, Nederland en Engeland, waar de bakstenen huizen in grote aantallen werden gebouwd.

Bouwkundig erfgoed omvat de gotische stijl uit de middeleeuwen (Saint-Maurice en Sainte-Catherine kerken); de Renaissance (Huizen in Rue Basse), Vlaams Maniëristen in Vieille Bourse (Oude Beurs), Klassieke stijl (Saint -Étienne, Saint-Andre kerken, de Citadelle), neogotische (Cathedrale Notre-Dame-de-la-Treille), Art Nouveau (Huis Coilliot), regionale Art-Deco - Hôtel de Ville (stadhuis) en de hedendaagse moderne structuren van Euralille. De bouw van dit belangrijke stedelijke project begon in 1991. Het centrum werd geopend in 1994 en de vernieuwde wijk is nu vol parken en moderne gebouwen met kantoren, winkels en appartementen.

Citadel van LilleCitadel van LilleFoto: Piocrr CC 3.0 Unported no changes made

De beroemde bezienswaardigheden in de stad die toeristen graag bezoeken zijn: De Kathedraal Notre Dame de la Treille, de Citadel van Lille, het Palais des Beaux-Arts de Lille en de botanische tuin van de Farmaceutische faculteit.

Lille Palais des Beaux-ArtsLille Palais des Beaux-ArtsFoto: Velvet CC 3.0 Unported no changes made

Het Palais des Beaux-Arts de Lille (Paleis voor Schone Kunsten) is een van de grootste musea in Frankrijk en het grootste Franse museum buiten Parijs. Het is een van de eerste musea die in Frankrijk gebouwd zijn onder Napoleon I in het begin van de 19e eeuw. Het museum beslaat 22.000 vierkante meter en beschikt over de op een na grootste verzameling in Frankrijk na het Louvre. De rijke collecties van schilderijen, beelden, tekeningen en andere artefacten omvatten werken van Raphael, Donatello, Van Dyck, Tissot, Jordaens, Rembrandt, Goya, El Greco, David, Corot, Courbet, Toulouse-Lautrec, Delacroix, Rubens, Rodin, Claudel en Jean-Baptiste Chardin. Het museum bevat een design afdeling, een beeldengalerij, een keramiek collectie en een aantal maquettes van de versterkte steden van het noorden van Frankrijk en België en een rijke collectie munten.

Naast het cultureel toerisme, heeft de stad ook zakelijke toerisme ontwikkeld. Lille heeft een Grand Palais en vele congreszalen, die plaats bieden aan grote congressen.

Tips

EuralilleEuralilleFoto: JANNICK Jeremy in het publieke domein

Bezoek ook eens Euralille, dit is een nieuwe wijk met futuristische torens, die werd gebouwd in 1994. Euralille is het nieuwe economische hart van de stad. Je vindt hier het hypermoderne treinstation, het Grand Palais (congreszalen, beurs, tentoonstellingsruimten en evenementenzalen) en het winkelcentrum Euralille. Beroemde architecten hebben er aan bijgedragen onder wie Rem Koolhaas.

La Piscine in Roubaix is heel goed vanaf Lille te bereiken met de metro of tram. Dit museum voor toegepaste kunst is gevestigd in een art-deco zwembad. Er is veel aandacht voor design, maar er is ook een collectie beelden en schilderijen die de moeite waard is.

Lille LINKS

Advertenties
• Lille met de trein
• Tui Reizen Lille
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Frankrijk
• Hotels Lille
• Autoverhuur Sunny Cars Lille
• Boeken, ook tweedehands, over Lille bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems