Landenweb.nl

Grenoble
 

Hotels Grenoble

To read about Grenoble in English - click here

advertentie
Tui Reizen Frankrijk ANWB vakantie boeken Frankrijk

Algemeen

Grenoble (Grenoblo) is een stad in het zuidoosten van Frankrijk. Grenoble ligt aan de voet van de Franse Alpen, waar de rivier de Drac zich voegt bij de Isère. Grenoble is de hoofdstad van het departement Isère, in de regio Rhône-Alpes. De huidige naam van de stad is afgeleid van Gratianopolis ter ere van de Romeinse keizer Gratianus. De Olympische Winterspelen werden er gehouden in 1968. De stad is nu een belangrijk wetenschappelijk centrum in Europa.

Volgens de volkstelling van 2008 bestond de bevolking van de stad Grenoble uit 156.659 inwoners. Het grootstedelijk gebied van Grenoble telde 664.832 inwoners.

Grenoble PanoramaGrenoble PanoramaFoto: Publiek Domein

advertentie
Hotels Trivago Hotels Grenoble

Ligging

De coördinaten van Grenoble zijn: 45° C 12'01' Noorderbreedte en 5° 43'20' Oosterlengte.

Grenoble is de hoofdstad van de Franse Alpen. De stad wordt omgeven door verschillende bergketens: de Charteuse in het noorden, de Vercors in het zuiden en westen en het massief van Belledonne in het oosten.

Grenoble is gebouwd op de alluviale vlakte van de Isère rivier en de rivier de Drac op een hoogte van 214 meter. De stad is uitgegroeid tot een gerenommeerd sportcentrum en trekt veel toeristen in de zomer en in de winter. Er zijn twintig grote en kleine skigebieden rond de stad, de dichtstbijzijnde is Le Sappey-en-Chartreuse, dat is op ongeveer 15 minuten rijden afstand.

In het verleden hadden Grenoble en de omliggende gebieden veel mijnbouw en zware industrie. Verlaten mijnen en fabrieken zijn te vinden in kleine steden en dorpen, zoals de steenkolenmijn van La Mure.

advertentie
Fiets en wandelreizen Frankrijk

Weer

Het weer in Grenoble verandert sterk per seizoen en soms zelfs gedurende één dag. De dagen zijn in de zomer meestal warm met temperaturen die kunnen oplopen tot 20-26° C. Maar in de nacht kan de temperatuur tot onder de 10° C dalen. In de winter worden de bergen rond Grenoble bedekt met sneeuw en je kunt ook temperaturen onder nul verwachten in de stad zelf. Het skiseizoen duurt van eind november tot begin april. Van mei tot september is de beste tijd om Grenoble te bezoeken voor zomeractiviteiten, waardoor de stad het hele jaar door toeristen trekt.

Geschiedenis

Cularo was een klein Gallisch dorp aan de rivier de Isère in 43 voor Christus. Op de plaats van dit dorp staat nu Grenoble. Een sterke muur werd in 286 na Christus rond de kleine stad gebouwd. Keizer Gratianus bezocht Cularo en als teken van dankbaarheid aan het warme onthaal van de dorpelingen gaf hij het dorp de titel van Romeinse stad. De plaats werd omgedoopt tot Gratianopolis ("stad van Gratianus") in 381. Tijdens de Middeleeuwen werd het Graignovol en later Grenoble.

Na de ineenstorting van het Romeinse Rijk maakte de stad deel uit van het eerste Bourgondische rijk in de 5e eeuw en van het tweede Bourgondische rijk van Arles tot 1032, toen werd de stad geïntegreerd in het Heilige Roomse Rijk.

Grenoble groeide aanzienlijk in de 11e eeuw tijdens het bewind van de graven van Albon, die de stad kozen tot de hoofdstad van hun grondgebied. Onder het bewind van Lodewijk XI werd het gebied (Dauphine) met het Koninkrijk van Frankrijk verbonden. In die tijd was Grenoble een kruispunt op de weg naar Wenen, Genève, Italië en de Savoye. Het was het industriële centrum van de Dauphine en de grootste stad van de provincie.

Grenoble rond 1575Grenoble rond 1575Foto: Publiek Domein

In 1790 werd de Dauphine verdeeld in drie departementen en Grenoble werd de hoofdstad van het departement Isere. In de 19e eeuw ontwikkelde Grenoble zich tot een belangrijke industriële stad, bekend om de handschoenfabrieken. Handschoenen werden geëxporteerd naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de nazi-invasie in juni 1940 gestopt in de buurt van Grenoble door de troepen van generaal Cartier. De Franse troepen hielden stand tot aan de wapenstilstand. Grenoble was zeer actief in het verzet. Op 5 november 1944 kwam generaal Charles de Gaulle naar Grenoble en riep de stad uit tot"Compagnon de la Liberation" om op die manier het heldhaftige verzet van de bewoners te erkennen tijdens de oorlog.

In 1968 was Grenoble de gaststad voor de tiende Olympische Winterspelen. De stad werd voor dit evenement gemoderniseerd, het kreeg een nieuw stadhuis en nieuwe infrastructuur. Met een nieuwe luchthaven en moderne snelwegen en de ontsluiting van skigebieden kreeg de omgeving een enorme stimulans.

Grenoble KabelbaanGrenoble KabelbaanFoto: Jörg Sancho Pernas CC 3.0 Unported no changes made

Bezienswaardigheden

Er zijn veel mooie bezienswaardigheden in Grenoble die zeer populair zijn bij de vele toeristen die hier op vakantie zijn of gewoon een bezoek aan de stad brengen.

Grenoble BastilleGrenoble BastilleFoto: Milky CC 3.0 Unported no changes made

De Bastille is een oude serie vestingwerken, ze liggen op de berghelling met uitzicht over Grenoble en ze zijn goed zichtbaar vanuit vele delen van de stad. De Bastille is een van de meest bezochte toeristische attracties van Grenoble en biedt een prachtig uitzicht over de stad en op de omliggende bergen.

Het Paleis van het parlement van de Dauphine werd omstreeks 1500 gebouwd en uitgebreid in 1539. Het was de locatie van het parlement van de Dauphine tot aan de Franse Revolutie. Daarna werd het een gerechtsgebouw.

Musee de GrenobleMusee de GrenobleFoto: Milky CC 3.0 Unported no changes made

Het Museum van Grenoble ontvangt 200.000 bezoekers per jaar. Dit gerenommeerde museum heeft een rijke collectie schilderijen uit veel periodes in de kunstgeschiedenis. Het museum is gespecialiseerd in Egyptische, Griekse en Romeinse oudheden.

Crypte Saint-Laurent GrenobleCrypte Saint-Laurent GrenobleFoto: Musée archéologique de Grenoble CC 3.0 no changes made

Het Archeologisch Museum van Saint-Laurent is gevestigd in de 12e eeuwse Benedictijner kerk aan het Saint-Laurent-plein. De collecties komen deels van de archeologische opgravingen ter plekke en stammen van de 3e eeuw na Christus. Het museum ligt aan de rechteroever van de rivier de Isère en biedt een overzicht van veel periodes van de kunstgeschiedenis tot aan de de oorsprong van het christendom.

Tips

Grenoble heeft verscheidene festivals: het Grenoble Jazz Festival in maart, het korte film Festival in de open lucht in begin juli en een muziefestival eind juli.

MC2 GrenobleMC2 GrenobleFoto: Gallegre CC 3.0 Unported no changes made

Het belangrijkste culturele centrum van de stad wordt MC2 genoemd (Maison de la Culture, versie 2), met muziek, theater en dansvoorstellingen. Er zijn verschillende theaters in Grenoble, het belangrijkste theater is de stadsschouwburg van Grenoble. Er zijn twee belangrijke kunstcentra in Grenoble: het Nationaal Centrum voor Hedendaagse Kunst (ook wel Le Magasin genoemd) en het Bastille kunstcentrum.

Grenoble LINKS

Advertenties
• Tui Reizen Frankrijk
• Hotels Trivago
• Fiets en wandelreizen Frankrijk
• ANWB vakantie boeken Frankrijk
• Hotels Grenoble
• Autoverhuur Sunny Cars Grenoble
• Boeken, ook tweedehands, over Grenoble bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems