Landenweb.nl

BRETAGNE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Rennes
  Oppervlakte  27.208 km²
  Inwoners  3,306,529
  (2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about BRITTANY in English - click here

ANWB vakantie boeken Bretagne

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Geografie en Landschap

Geografie

Bretagne is een schiereiland in het noordwesten van Frankrijk en grenst in het noorden aan Het Kanaal en in het westen en zuiden aan de Atlantische Oceaan.

advertentie

Bretagne SatellietfotoPhoto: Publiek domein

De gelijknamige bestuurlijke regio bestaat uit de departementen Côtes-d'Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan. Tot 1941 behoorde ook Loire-Atlantique (destijds Loire-Inférieur) tot Bretagne. Velen blijven dit departement als deel van Bretagne beschouwen, ook al hoort het nu officieel bij Pays de la Loire.

Rennes is de hoofdstad van de regio Bretagne. Andere belangrijke steden zijn Brest, Vannes, Quimper en Saint-Malo.

advertentie

Bretagne Prehistorisch LandschapPhoto: Steffen Heilfort CC 3.0 Unported no changes made

Voor de kust van Bretagne, die een totale lengte van ca. 3000 km heeft, liggen meer dan 300 eilanden. Het schiereiland is in het zuiden 250 km lang en maximaal 150 km breed, heeft een oppervlakte van 34.200 km2 (ca. 6% van het Franse grondgebied) en is daarmee ongeveer even groot als België. Het grootste Bretonse eiland is het Belle-Île-en-Mer, 17 km lang, 5-9 km breed en een oppervlakte van 84 km2.

Aan de noordkant kan het verschil tussen de getijden tot 14 meter oplopen, aan de Atlantische kant maximaal 6 meter.

Landschap

Hierna volgt een korte beschrijving van het landschap van de vier departementen:

Côtes-d'Armor

advertentie

Côtes d'Armor BretagnePhoto: Patrick GIRAUD CC 3.0 Unported no changes made

De hoofdstad van dit in het noordwesten gelegen departement is Saint-Brieux. De kust is hier kenmerkend voor Bretagne, grillige granietrotsen, spectaculaire kapen en diepe inhammen (ria’s). Het binnenland is heuvelachtig met veel smalle en holle wegen, omringd door hagen.

Opvallend is de uitgestrekte trechtervormige riviermonding (estuarium) van de Rance; bij vloed dringt de zee tot ver in het binnenland door, bij eb komt er een blauwgrijze slikvlakte vrij.

Het kustdeel tussen de hoofdstad Saint-Brieuc en Morlaix heet Côte de Granit-Rose; in het avondlicht lijken de roestbruine rotsen van kleur te veranderen in een roze tint, maar ook bruingrijs, rood, purper, en blauw door het zonlicht op kwarts en veldspaat.

advertentie

Finistère

advertentie

Finistere BretagnePhoto: S.Möller in het publieke domein

De hoofdstad van dit departement is Quimper. Finistère, aan drie kanten omgeven door zee, bezit een van de mooiste landschappen van Frankrijk. Dat komt vooral door de woeste en grillige kust- en rotsformaties; de kust zit hier vol met fjord-achtige inhammen of ‘abers’. De aber Wrac’h is de grootste en dringt 32 km ver het land in. Het Parc Naturel Régional d'Armorique is 90.000 ha groot en biedt bos, kust, heide en zelfs 'bergen' tot ca. 390 meter.

In het binnenland (Argoat) vormen de Monts d’Arrée en de Montagnes Noires de ‘ruggengraat’ van Bretagne. De kale heuvels met een maximale hoogte van nog geen 400 meter worden op dit moment herbebost.

Het gebied Cornouaille omvat twee schiereilanden: Cap Sizun en het schiereiland van Penmarc’h.

Pointe Saint-Mathieu is niet alleen het uiterste puntje van Bretagne, maar ook de uiterste westpunt van het Europese vasteland.

De duinenrij van Keremna (‘Dunes de Keremna’) is de grootste van Bretagne, 8 km lang, 500 m bij 1000 m breed, verspreid over 200 ha.

De zeven eilanden en tien rotsen die samen de Ouessant-archipel vormen, liggen ongeveer 20 km buiten het vasteland. In 1989 werd deze archipel met zijn adembenemende landschap door de UNESCO uitgeroepen tot wereldbiosfeerreservaat.

Îlle-et-Vilaine

De hoofdstad van dit departement, en tevens de hoofdstad van Bretagne, is Rennes. Het zacht glooiende landschap en vooral de mooie baaien in het noorden van dit departement maken het tot een geliefd vakantiegebied. De baai van de Mont-Saint-Michel is een van de hoogtepunten evenals het in de 2e wereldoorlog verwoestte Saint-Malo, dat helemaal werd herbouwd. Verder talloze kastelen en kerken met veel kunstschatten.

Morbihan

advertentie

Bretagne Île aux MoinesPhoto: Flore Allemandou CC 3.0 Unported no changes made

Morbihan betekent in het Bretons"kleine zee" (mor bihan). Een groot deel van dit departement wordt ingenomen door de uitgestrekte, landschappelijk saaie Landes de Lanvaux. Het is een agrarische streek, maar bij Landes de Lanvaux ligt een beboste heuvelrug met heide. De Golfe du Morbihan (12.000 ha; 21 km lang, 15 km breed) is een binnenzee met honderden eilandjes en een waar paradijs voor vogels. Het Île aux Moines is het grootste eiland van de Golfe du Morbihan en heeft een subtropisch klimaat.

De Golfe bestaat uit twee delen: een oostelijk bassin dat vlakker is, meer als een lagune, en een westelijk bassin met een rotsige kustlijn en sterke stromingen.

Bij Carnac, Loqmariaquer en Erdeven liggen de meeste megalithische monumenten. Quiberon is een schiereiland met de Côte Sauvage, de ‘woeste kust’. Belle-Îlle is een mooi eiland met eveneens een ruige kustlijn en bovendien zestig stranden. Op het Île de Groix is het enige bolle strand van Europa te vinden en blauwe amfibool (typisch voor het eiland), groene epidoot en rode granaatsteen zijn enkele van de ca. 60 zeldzame mineralen die de rotsen en stranden van Groix duizend-en-één kleuren geven.

BRETAGNE LINKS

Advertenties
• Bretagne Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Bretagne
• Auto huren in Bretagne
• Hotels Bretagne
• Boeken, ook tweedehands, over BRETAGNE bij Bol.com

Nuttige links

Startpagina Bretagne (N)

Bronnen

Beaart, P. / Bretagne

ANWB

Bretagne

Lannoo

Bretagne

Van Reemst

Bretagne noord

ANWB

Graaf, G. de / Normandië, Bretagne

ANWB

Radius, J. / Normandië, Bretagne

Gottmer/Becht

Roger, F. / Natuurreisgids Bretagne : ontdek de onverwachte en bijzondere natuur van Bretagne

Kosmos-Z&K

Simon, K. / Bretagne

ANWB

Ward, G. / Bretagne en Normandië

Van Reemst

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems