Populaire bestemmingen FRANKRIJK

BRETAGNE   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadRennes
   Oppervlakte27.208 km²
   Inwoners3.306.529 (januari 2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..fr | FRA | +33

Algemeen

Bretagne is een schiereiland in het noordwesten van Frankrijk en grenst in het noorden aan Het Kanaal en in het westen en zuiden aan de Atlantische Oceaan.

Bretagne Satellietfoto

De gelijknamige bestuurlijke regio bestaat uit de departementen Côtes-d'Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan. Tot 1941 behoorde ook Loire-Atlantique (destijds Loire-Inférieur) tot Bretagne. Velen blijven dit departement als deel van Bretagne beschouwen, ook al hoort het nu officieel bij Pays de la Loire.

Rennes is de hoofdstad van de regio Bretagne. Andere belangrijke steden zijn Brest, Vannes, Quimper en Saint-Malo.

Bretagne Prehistorisch Landschap Foto:Steffen Heilfort

Voor de kust van Bretagne, die een totale lengte van ca. 3000 km heeft, liggen meer dan 300 eilanden. Het schiereiland is in het zuiden 250 km lang en maximaal 150 km breed, heeft een oppervlakte van 34.200 km2 (ca. 6% van het Franse grondgebied) en is daarmee ongeveer even groot als België. Het grootste Bretonse eiland is het Belle-Île-en-Mer, 17 km lang, 5-9 km breed en een oppervlakte van 84 km2.
Aan de noordkant kan het verschil tussen de getijden tot 14 meter oplopen, aan de Atlantische kant maximaal 6 meter.

Landschap

Hierna volgt een korte beschrijving van het landschap van de vier departementen:

Côtes-d'Armor

Côtes d'Armor Bretagne Foto:Patrick GIRAUD

De hoofdstad van dit in het noordwesten gelegen is Saint-Brieux. De kust is hier kenmerkend voor Bretagne, grillige granietrotsen, spectaculaire kapen en diepe inhammen (ria’s). Het binnenland is heuvelachtig met veel smalle en holle wegen, omringd door hagen.
Opvallend is de uitgestrekte trechtervormige riviermonding (estuarium) van de Rance; bij vloed dringt de zee tot ver in het binnenland door, bij eb komt er een blauwgrijze slikvlakte vrij.
Het kustdeel tussen de hoofdstad Saint-Brieuc en Morlaix heet Côte de Granit-Rose; in het avondlicht lijken de roestbruine rotsen van kleur te veranderen in een roze tint, maar ook bruingrijs, rood, purper, en blauw door het zonlicht op kwarts en veldspaat.

Finistère

Finistere Bretagne Foto:S.Möller

De hoofdstad van dit departement is Quimper. Finistère, aan drie kanten omgeven door zee, bezit een van de mooiste landschappen van Frankrijk. Dat komt vooral door de woeste en grillige kust- en rotsformaties; de kust zit hier vol met fjord-achtige inhammen of ‘abers’. De aber Wrac’h is de grootste en dringt 32 km ver het land in. Het Parc Naturel Régional d'Armorique is 90.000 ha groot en biedt bos, kust, heide en zelfs 'bergen' tot ca. 390 meter.
In het binnenland (Argoat) vormen de Monts d’Arrée en de Montagnes Noires de ‘ruggengraat’ van Bretagne. De kale heuvels met een maximale hoogte van nog geen 400 meter worden op dit moment herbebost.
Het gebied Cornouaille omvat twee schiereilanden: Cap Sizun en het schiereiland van Penmarc’h.
Pointe Saint-Mathieu is niet alleen het uiterste puntje van Bretagne, maar ook de uiterste westpunt van het Europese vasteland.
De duinenrij van Keremna (‘Dunes de Keremna’) is de grootste van Bretagne, 8 km lang, 500 m bij 1000 m breed, verspreid over 200 ha.
De zeven eilanden en tien rotsen die samen de Ouessant-archipel vormen, liggen ongeveer 20 km buiten het vasteland. In 1989 werd deze archipel met zijn adembenemende landschap door de UNESCO uitgeroepen tot wereldbiosfeerreservaat.

Îlle-et-Vilaine

De hoofdstad van dit departement, en tevens de hoofdstad van Bretagne, is Rennes. Het zacht glooiende landschap en vooral de mooie baaien in het noorden van dit departement maken het tot een geliefd vakantiegebied. De baai van de Mont-Saint-Michel is een van de hoogtepunten evenals het in de 2e wereldoorlog verwoestte Saint-Malo, dat helemaal werd herbouwd. Verder talloze kastelen en kerken met veel kunstschatten.

Morbihan

Bretagne Île aux Moines Foto:Ji-Elle

Morbihan betekent in het Bretons "kleine zee" (mor bihan). Een groot deel van dit departement wordt ingenomen door de uitgestrekte, landschappelijk saaie Landes de Lanvaux. Het is een agrarische streek, maar bij Landes de Lanvaux ligt een beboste heuvelrug met heide. De Golfe du Morbihan (12.000 ha; 21 km lang, 15 km breed) is een binnenzee met honderden eilandjes en een waar paradijs voor vogels. Het Île aux Moines is het grootste eiland van de Golfe du Morbihan en heeft een subtropisch klimaat.
De Golfe bestaat uit twee delen: een oostelijk bassin dat vlakker is, meer als een lagune, en een westelijk bassin met een rotsige kustlijn en sterke stromingen.
Bij Carnac, Loqmariaquer en Erdeven liggen de meeste megalithische monumenten. Quiberon is een schiereiland met de Côte Sauvage, de ‘woeste kust’. Belle-Îlle is een mooi eiland met eveneens een ruige kustlijn en bovendien zestig stranden. Op het Île de Groix is het enige bolle strand van Europa te vinden en blauwe amfibool (typisch voor het eiland), groene epidoot en rode granaatsteen zijn enkele van de ca. 60 zeldzame mineralen die de rotsen en stranden van Groix duizend-en-één kleuren geven.

BRETAGNE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Bretagne
• Hotels Bretagne
• Bretagne Tui Reizen
• Bretagne Campings

Nuttige links

Bretagne Reisstart (N)
Startpagina Bretagne (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over BRETAGNE

Bronnen

Beaart, P. / Bretagne
ANWB

Bretagne
Lannoo

Bretagne
Van Reemst

Bretagne noord
ANWB

Graaf, G. de / Normandië, Bretagne
ANWB

Radius, J. / Normandië, Bretagne
Gottmer/Becht

Roger, F. / Natuurreisgids Bretagne : ontdek de onverwachte en bijzondere natuur van Bretagne
Kosmos-Z&K

Simon, K. / Bretagne
ANWB

Ward, G. / Bretagne en Normandië
Van Reemst

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems