Landenweb.nl

DORDOGNE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Périgueux
  Oppervlakte  9.060 km²
  Inwoners  409,548
  (mei 2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about DORDOGNE in English - click here

Fietsvakanties Sawadee Dordogne

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Geografie en Landschap

Geografie

Het departement Dordogne, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, viel vóór 1790 voor een groot deel samen met de vroegere provincie Périgord en is nu een onderdeel van de regio Aquitaine.

De oppervlakte van de Dordogne is 9.060 km2 (1,6% van Frankrijk en 21,8% van de regio Aquitaine) en het is daarmee na Gironde en Les Landes het grootste departement van Frankrijk.

De Dordogne grenst in het oosten en noordoosten aan de regio Poitou-Charentes, in het noordoosten aan de regio Limousin en in het zuidoosten aan de regio Midi-Pyrénées. De Dordogne wordt verder begrensd door de departementen Haute-Vienne, Corrèze, Lot, Lot-et-Garonne, Gironde, Charente-Maritime en Charente. Een aantal van zeven aangrenzende departementen is het hoogste aantal in Frankrijk.

De maximale afstand van noord naar zuid is 126 km en van oost naar west 116 km. De totale lengte van de grenzen van het departement bedraagt ca. 500 km.

advertentie

Locatie Dordogne in FrankrijkPhoto: Marmelad CC 2.5 Generic no changes made

advertentie

Landschap

De Dordogne ligt op de westelijke uitlopers van het Massif Central en bestaat voor het grootste gedeelte uit een kalksteenplateau (Causse Périgordien) dat een dikte bereikt van enkele honderden meters. Door inkrimping en bewegingen van de aarde zijn er in de kalksteenkorst vele natuurlijke grotten ontstaan met fantastische druipsteenformaties en prehistorische tekeningen.

Door de vele rivieren in dit gebied, waaronder de Dordogne, zijn er valleien ontstaan met een zeer vruchtbare sliblaag, waar zich de belangrijkste economische activiteiten, vooral op agrarisch gebied, afspelen. De Dordogne is met ca. 472 kilometer lengte een van de langste rivieren van Frankrijk en bovendien een van de weinige rivieren in Frankrijk met een nog grotendeels natuurlijke loop. De Dordogne ontspringt op de noordflank van de hoogste top van de Auvergne, de Puy de Sancy (1886 m), op 1680 meter hoogte, voortkomend uit de riviertjes Dorde en Dogne. De twee grootste zijrivieren van de Dordogne zijn de Isle en de Vézère. Vanaf het Massif Central stroomt de rivier door de departementen Puy-de-Dôme, Corrèze, Dordogne en Gironde naar de Atlantische Oceaan.

advertentie

Gezicht op de DordognePhoto: Luc Viatour CC BY-SA 3.0 no changes made

Het hoogste punt van de Dordogne (478 m) ligt in het Forêt de Vieillecour, ten noordwesten van Saint-Pierre-de-Frugie.

Het departement Dordogne kan verdeeld worden in vier toeristische gebieden die landschappelijk veel van elkaar verschillen. Het noordelijk deel van de Dordogne wordt de Haut-Périgord genoemd en is onderverdeeld in de Périgord Blanc en de Périgord Vert. Het noordelijkste gedeelte van de Haut-Périgord, de Nontronnais, heeft een ruig en regenrijk landschap. Ten zuiden daarvan ligt de Causse Périgordien, een kalkstenen plateau met rivieren (o.a. de Vézère) en afwisselend wouden, heidevelden en cultuurlandschappen.

Het zuidelijke deel van de Dordogne wordt Bas-Périgord genoemd en bestaat uit de Périgord Noir en de Périgord Pourpre. De Bas-Périgord bestaat onder andere uit eikenwouden en rivierdalen ( o.a. van de meanderende Dordogne en de Vézère) met steile kliffen.

Périgord Blanc (‘Witte Périgord’, genoemd naar de kalkstenen, enigszins wit uitgeslagen grondlagen, ook wel ‘Périgord Central’) is een langgerekte, dunne strook land.

Rond de stad Périgueux ligt een landschap van heuvels bedekt met weiden, die door hakbossen van eiken en kastanjes van elkaar gescheiden worden. Hier stromen de rivieren Beauronne en Vern. Ten zuiden van Périgueux wordt de kalkbodem bedekt met ijzerertshoudende zandgrond.

Verder vinden we in dit gebied uitgestrekte wouden van zomereiken, kastanjes en zeedennen. In het westen van de Périgord Blanc ligt tussen de rivieren Dronne en Isle La Blanc een bebost gebied met vele meertjes en poelen.

De Auvézère mondt hier uit in de Isle, die de gehele Périgord Blanc doorsnijdt.

Périgord Vert (‘Groene Périgord’, genoemd naar het groene landschap)

De Périgord Vert strekt zich ten noorden van Coutras, Périgueux en Hautefort uit en wordt begrensd door de departementen Charente en Haute-Vienne.

Dit gebied in het noorden van de Dordogne met overvloedige regenval, kenmerkt zich door een heuvelachtig coulisselandschap met veel akkerbouw en zonnebloemvelden en wat minder dichte bossen als in de Périgord Noir.

Hier ligt ook de Ribéracois, de graanschuur van de Dordogne. Verder vindt men hier vele bronnen, beken en rivieren. Het westen van de Périgord Vert is wat heuvelachtiger en langs de rivieren Dronne en Auvézère vindt men een prachtig landschap.

Périgord Noir (‘Zwarte Périgord’, genoemd naar de donkere eikenbossen)

Hier wordt het beeld vooral bepaald door de vele dichte bossen met steen- en haageiken. In de dalen vindt men op de slibgrond veel agrarische bedrijven.

De Périgord Noir wordt doorsneden door de Dordogne en de Vézère, die bijeenkomen bij Limeuil, en dan verder gaan als de Dordogne,

Nergens ter wereld, en dan vooral in de Vallée de la Vézère, vindt men zoveel grotten bij elkaar met prehistorische schilderingen en graveringen.

Périgord Pourpre (‘Purperen Périgord’, genoemd naar de paarse bladeren van de druivenranken)

De brede Dordogne, die van oost naar west door het gebied stroomt, heeft hier in de vallei veel slib achtergelaten waar akkerbouw troef is. Verder vindt men hier veel boomkwekerijen en op de hellingen wijngaarden. In het zuiden liggen enkele kleine heuvelachtige gebieden, doorsneden door bossen.

advertentie

DORDOGNE LINKS

Advertenties
• Dordogne Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken AuvergneDordogne
• Fietsvakanties Sawadee
• Dordogne Hotels
• Auto huren in Bergerac
• Boeken, ook tweedehands, over DORDOGNE bij Bol.com

Nuttige links

Dordogne Startnederland (N)

Bronnen

Best, J. / Dordogne, Limousin met Quercy en Berry

Gottmer/Becht

Denhez, F. / Dordogne, Lot, Périgord, Quercy

ANWB

Dordogne en Lot-et-Garonne

Lannoo

Dordogne, Périgord : Périgueux, Bergerac, Cahors, Rocamadour

Lannoo

Graaf, G. de / Dordogne, Limousin

ANWB

Hiddema, B. / Dordogne

ANWB

Miller, N. / Dordogne

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems