Landenweb.nl

LOT
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Cahors
  Oppervlakte  5.217 km²
  Inwoners  173,166
  (202019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about LOT in English - click here

Hotels Lot

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Geografie en Landschap

Geografie

Lot (vroegere provincienaam was Quercy) is een Frans departement, gelegen in de regio Midi-Pyrénées. Het departement grenst aan de departementen Corrèze, Cantal, Aveyron, Tarn-et-Garonne, Lot-et-Garonne en de Dordogne.

Het departement Lot heeft een oppervlakte van 5217 km2.

advertentie

Ligging Lot in FrankrijkPhoto:Marmelad CC 2.5 Generic no changes made

advertentie

Landschap

Lot (Quercy) ontstond ca. 250 miljoen jaar geleden uit de afzettingen van sedimenten afkomstig uit zee. De kalkhoogvlaktes van Lot (o.a. Causse de Limogne, Quercy Blanc en de Causse de Gramat) liggen zo’n 300 à 400 meter boven de zeespiegel, behalve op die plekken waar het rivierwater diepe kloven heeft uitgesneden in de kalksteenhoudende grond. Lot ligt volledig in het gebied"Le Quercy" dat ook wel"La terre des merveilles" wordt genoemd.

In het oosten ligt de Ségala, een onvruchtbaar bergachtig gebied met vele ravijnen en begroeid met winter- en zomereiken, dennen en kastanjebomen. Verder naar het westen ligt de Limargue, een smalle strook met klei- en kalkhoudende grond. Het heuvelachtige vruchtbare gebiedje is begroeid met een coulisselandschap. In het westen van Lot ligt het zeer bosrijke, heuvelachtige Bouriane, een overgangsgebied tussen de kalksteenplateaus en de Périgord Noir met kastanjebossen en veel zomereiken. De kiezelachtige bodem is niet geschikt voor landbouw. Ten zuidwesten van Cahors gaan de causses over in ‘planhès’, een heuvelachtig landschap met grote krijtplateaus, de Quercy Blanc.

Maar liefst drie rivieren doorklieven de Jura-kalksteenplateaus of 'causses' van de Lot, in het zuiden de rivieren Lot en Célé, in het noorden de Dordogne. De regio van de causses bestaat van zuid naar noord uit Causse de Caylus, Causse de Limogne, Causse de Cajarc, Causse de Gramat en Causse de Martel. De ‘causses’ zijn samengebracht onder de naam “Parc Naturel Régional ds Causses du Quercy”.

De schaarse vegetatie (al het regenwater verdwijnt in de poreuze bodem) bestaat hier voornamelijk uit grasland, truffeleiken, doornstruiken en jeneverstruiken. De ‘causses’ zijn rijk aan grotten, ondergrondse rivieren en diepe putten of 'gouffres'. Een ‘gouffre’ is een verticale grot met een relatief kleine opening aan de oppervlakte die verder naar beneden steeds breder wordt.

Door het grootste deel van het departement stroomt de 480 km lange Lot, een zijrivier van de Garonne en de Dordogne. De Lot ontspringt op de Mont Lozère en de belangrijkste zijrivieren zijn de Truyère en de Célé.

advertentie

Rivier de LotPhoto: Vassil in het publieke domein

Kloven en grotten

Koolzuurhoudend regenwater lost het calciumcarbonaat in het kalkgesteente op, waardoor kleine komvormige dalen of inzinkingen ontstaan, de zogenaamde ‘cloups’ of ‘dolines’. Als regenwater via spleten in de bodem wat dieper de grond indringt, dan ontstaan door uitschuring en oplossing van het rotsgesteente natuurlijke karstputten en kloven die ‘edzes’ of ‘eidges’ genoemd worden in Lot.

Het in de grond gesijpelde regenwater heeft in de loop der tijd onderaardse gangen uitgeschuurd, waarna al dat water samenkomt in een al of niet snelstromende rivier. Deze rivieren bevatten soms schurende materialen, verbreden hun bedding en storten vaak als een waterval naar beneden. Bij langzaam stromende rivieren ontstaan stroomopwaarts door kalkafzetting natuurlijke dammen, de ‘gours’. Soms komt het voor dat een rivier zo langzaam stroomt dat het water verkalkt. Men spreekt dan van een versteende rivier.

Soms lost de kalkkorst boven het ondergrondse water verder op, waarna het gewelf afbrokkelt en er een koepel ontstaat. De top van deze koepel ligt dicht tegen de grondoppervlakte aan en als het koepelgewelf te dun wordt, kan het instorten en ontstaat er een enorm gat, een kloof of ‘gouffre’. Het mooiste voorbeeld van zo’n gouffre is te zien bij de Grand Dôme de Padirac of Gouffre de Padirac.

In sommige grotten zorgt neerdruppelend water voor het ontstaan van grillige kalksteenformaties in de vorm van o.a. pegels, piramiden en draperieën:

Stalactieten: hangen aan het gewelf van een grot, meestal hol en puntig

Stalagmieten: ontstaan op de bodem van een grot, meestal massief en afgerond

Zuil: stalactiet die tegen een stalagmiet aangroeit

Excentrieken: zeer fijne, zijdeling uitgekristalliseerde, naaldvormige stalactieten of stalagmieten (max. 20 cm)

Discussen: speciale vorm door kristallisatie

advertentie

LOT LINKS

Advertenties
• Lot Tui Reizen
• Lot Hotels
• Fietsvakantie Lot
• ANWB vakantie boeken Lot
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over LOT bij Bol.com

Nuttige links

Lot Startnederland (N)

Bronnen

Best, J. / Dordogne, Limousin met Quercy en Berry

Gottmer/Becht

Denez, F. / Dordogne, Lot, Périgord, Quercy

ANWB

Dordogne, Périgord : Périgueux, Bergerac, Cahors, Rocamadour

Lannoo

Graaf, G. de / Dordogne, Limousin

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems