Landenweb.nl

Bordeaux
 

Hotels Trivago

To read about Bordeaux in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Tui Reizen Frankrijk

Algemeen

Bordeaux is een havenstad aan de rivier de Garonne in het zuidwesten van Frankrijk, in de nabijheid van de Atlantische Oceaan. Volgens de volkstelling van 2008 wonen er 250.082 mensen in Bordeaux. De metropool heeft een bevolking van 1,01 miljoen en vormt het zesde grootste stedelijke gebied in Frankrijk. Bordeaux is de hoofdstad van de regio Aquitaine. De inwoners worden Bordelais genoemd. De meerderheid van de bevolking is Frans, maar er zijn grote groepen Italianen, Spanjaarden, Portugezen, Turken, Duitsers en Noord-Afrikanen.

Bordeaux is wereldberoemd vanwege de grote wijnproductie. Vinexpo, de grootste wijnbeurs ter wereld, wordt er ieder jaar gehouden. De gerenommeerde Bordeaux wijnen, die bekend staan als de beste in de wereld, worden in dit gebied geproduceerd sinds de 8e eeuw. De winst van de wijnindustrie bedraagt 14,5 miljard euro per jaar. Economisch is Bordeaux een van de meest dynamische steden in Frankrijk. Zelfs oceaanstomers kunnen Bordeaux bereiken via de rivier de Garonne.

Het historische deel van de stad is geplaatst op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Bordeaux PanoramaBordeaux PanoramaFoto: Galano CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Bordeaux ANWB vakantie boeken Frankrijk

Ligging

De coördinaten zijn 44°50'19 Noorderbreedte en 0°34'42' Westerlengte.

Bordeaux ligt dicht bij de Europese Atlantische kust, in het zuidwesten van Frankrijk en in het noorden van de regio Aquitaine. Parijs bevindt zich op ongeveer 500 km. Bordeaux ligt op vlak terrein en is gebouwd aan de oevers van de rivier de Garonne. Het is ook de grootste Franse stad qua grondoppervlakte en geografisch een van de grootste in Europa. De Garonne mengt zich een tiental kilometers van de stad met een andere rivier, de rivier de Dordogne, samen vormen ze de Gironde.

Het stadscentrum ligt ten westen en ten zuiden van de Garonne.

advertentie
Hotels Bordeaux

Weer

De stad en het hele gebied hebben een oceanisch klimaat maar de zomers zijn meestal juist warmer en de winters milder dan in de meeste vergelijkbare gebieden. De zomers zijn warm en lang als gevolg van de invloed van de warme zeestroming in de Golf van Biskaje met temperaturen tot 22° C. In de zomer valt er ook flink wat neerslag.

Westenwinden vanuit de Atlantische Oceaan temperen het weer in de winter. De gemiddelde wintertemperatuur is 6,5° C, maar de laatste winters zijn een stuk warmer. De gemiddelde zomertemperatuur is 19,5° C, maar sinds 2001 is het steeds warmer geweest.

Geschiedenis

De overblijfselen die gevonden zijn in een beroemde grot die bekend staat als Pair-non-Pair, ten noorden van Bordeaux, bewijzen dat de streek al zo'n 30.000 tot 20.000 jaar geleden bewoond werd door Neanderthalers.

Een Keltische stam vestigde zich rond 300 voor Christus in de regio en noemde de stad Burdigala, later werd de naam veranderd in Bourde.

Romeins BordeauxRomeins BordeauxFoto: Frédéric Rodrigo CC 3.0 Unported no changes made

Ongeveer 60 voor Christus viel de stad onder Romeinse heerschappij. Later werd het de hoofdstad van het Romeinse Aquitanië, de handel bloeide op in de 3e eeuw.

Aan het einde van diezelfde eeuw werd de stad geplunderd door de Vandalen, in de 4e eeuw door Visigoten en de Franken in de 5e eeuw. Het was een periode van verval.

In de late 6e eeuw werd de stad de zetel van een graafschap en een aartsbisdom binnen het Merovingische koninkrijk van de Franken. De stad was een grote stad aan de rand van het nieuw opgerichte Frankische hertogdom.

Van de 12e tot de 15e eeuw kreeg Bordeaux weer meer belang vanwege het huwelijk van hertogin Eleonora van Aquitanië met graaf Henri Plantagenet, die al snel koning Hendrik II van Engeland werd. De stad bloeide op voornamelijk als gevolg van de wijnhandel. In de 16e eeuw werd Bordeaux het centrum van de suiker en de slavenhandel met West-Indië, naast de traditionele wijnhandel.

Bordeaux werd in 1653 toegevoegd aan het koninkrijk van Frankrijk, toen het leger van Lodewijk XIV de stad binnendrong. De 18e eeuw was de gouden tijd van Bordeaux. Veel mooie gebouwen uit die tijd vormen nog steeds het historische centrum van de stad. Baron Haussmann, de beroemde architect die het middeleeuwse Parijs herbouwde naar het model van Bordeaux, was lange tijd prefect in de stad.

Bordeaux Historische Haven geschilderd door ManetBordeaux Historische Haven geschilderd door ManetFoto: Publiek Domein

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Parijs in Duitse handen was gevallen, verhuisde de Franse regering van Parijs naar Bordeaux. De Franse hoofdstad werd al snel weer verplaatst naar Vichy. Na de oorlog, worden er in de stad vele stedenbouwkundige projecten uitgevoerd, waarvan de bekendsten Bordeaux-lac en Mériadeck zijn.

Bezienswaardigheden

Bordeaux is geclassificeerd als"Stad van Kunst en Geschiedenis". Bordeaux is een historische stad met vele toeristische attracties. Er zijn mooie wijken te zien, een must voor bezoekers.

Bordeaux StadscentrumBordeaux StadscentrumFoto: Olivier Aumage CC 2.0 France no changes made

In Bordeaux kun je het beste gaan lopen in het historische centrum van de stad, het is één groot voetgangersgebied. Je kunt de rivier oversteken en de overkant bezoeken met een kleine veerboot. Je kunt ook gebruik maken van efficiënte tramlijnen waar je een onbeperkt aantal ritten mee kunt maken binnen een uur.

Les Quays is een promenade langs de oevers van de Garonne met een prachtig uitzicht over het landschap en de bruggen van Bordeaux. Je ziet de Aquitaine brug, een brug met een unieke architectuur.

Bordeaux Rue Sainte-CatherineBordeaux Rue Sainte-CatherineFoto: Ardfern CC 3.0 Unported no changes made

Je kunt ook wandelen langs de Sainte-Catherine straat in het voetgangerscentrum en van het landschap genieten. Het deel van de stad rond het Gambetta plein heet"Klein Parijs". Bezoek de weelderige openbare tuinen, ten noorden van het Gambetta plein, waar je kunt ontspannen en picknicken. De toegang tot de tuinen is gratis.

Je herkent de Romeinse architectuur in de Triomfboog, in het centrum van La Victoire, waar je een aantal historische monumenten kunt zien, maar tegelijkertijd sta je in het midden van het studentenleven met veel bars en restaurants.

Het gedenkteken op het Quinconces plein is een eerbetoon aan de Girondijnse afgevaardigden die werden onthoofd door Robespierre.

Er zijn talrijke musea en galeries in de stad. Tijdens je verblijf mag je de volgende zeker niet missen: Het Musee d'Art Contemporain op 7, Rue Ferrère is een bezoekje waard als je geïnteresseerd bent in de Moderne Kunst. Er zijn altijd wisselende exposities en het museum heeft inspirerende installaties. Het Musee D'Aquitaine is een prachtig museum dat Gallo-Romeinse beelden en relikwieën van 25.000 jaar oud laat zien.

Tips

Bordeaux WijnenBordeaux WijnenFoto: Colin CC2.0 Generic no changes made

Een bezoek aan Bordeaux is natuurlijk niet compleet zonder een uitstapje te maken naar een van de vele wijngaarden in de omgeving. Wanneer je weinig tijd hebt kun je ook één van de vele wijnmusea in de stad bezoeken. Uiteraard zijn er ook veel plaatsen waar je Bordeauxwijnen kunt proeven en eventueel kopen, let wel op of het betaalbaar is. Verder is Bordeaux ook op culinair vlak heel sterk ontwikkeld.

Bordeaux LINKS

Advertenties
• Tui Reizen Frankrijk
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Frankrijk
• Bouw je eigen Frankrijk Rondreis
• Bordeaux Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Bordeaux
• Boeken, ook tweedehands, over Bordeaux bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems