Landenweb.nl

Le Havre
 

Fiets en wandelreizen Frankrijk van Sawadee

To read about Le Havre in English - click here

advertentie
Tui Reizen Frankrijk Autoverhuur Sunny Cars Le Havre

Algemeen

Le Havre is een stad in het Seine-Maritime departement van de Haute-Normandie regio in Frankrijk. Le Havre ligt in het noordwesten van Frankrijk, op de rechteroever van de rivier de Seine, die uitstroomt in het Kanaal. Le Havre is de dichtstbevolkte gemeente in de regio Haute-Normandie. Volgens de volkstelling van 2007 heeft de stad 179.751 inwoners, het grootstedelijk gebied heeft 291.765 inwoners. De haven is de op één na drukste in Frankrijk (na de haven van Marseille). Sinds 1974 is het de zetel van het bisdom van Le Havre.

Le Havre werd vernietigd in de Tweede Wereldoorlog, tijdens de invasie van Normandië in 1944. Vijfduizend mensen werden gedood en twaalfduizend woningen verwoest, voornamelijk door geallieerde luchtaanvallen.

Le HavreLe HavreFoto: Erik Levilly CC 1.0 Generic no changes made

advertentie
Hotels Trivago ANWB vakantie boeken Frankrijk

Ligging

Le Havre wordt begrensd door de kust van het Kanaal in het westen, de monding van de Seine in het zuiden en de kust naar het noorden. Vroeger was de rivier de Seine de natuurlijke grens tussen Haute-Normandie en Basse-Normandie. De stad werd vanuit de haven aan de moerassige kust gebouwd. Hierdoor had de stad slechte verbindingen met het achterland. Het probleem werd opgelost met de bouw van nieuwe wegen en de moderne Pont de Normandie die de twee oevers van de rivier de Seine met elkaar verbond.

De benedenstad bestaat uit de haven en het stadscentrum. Le Havre is gebouwd op oude moerassen, drooggelegd in de 16e eeuw. Het rijke noordwestelijke gedeelte van de bovenstad ligt op een hoogte van 90 tot 119 meter boven de zeespiegel.

advertentie
Hotels le Havre Fiets en wandelreizen Frankrijk

Weer

Le Havre heeft een gematigd zeeklimaat. De wind zorgt het hele jaar door voor invloeden vanuit zee. Volgens het meteorologische station daalt de temperatuur slechts 24 dagen per jaar onder de 0° C en stijgt de temperatuur 14 dagen per jaar boven de 25 ° C. Het gemiddelde aantal zonneuren bedraagt 1.878 uur per jaar.

Het regent het hele jaar doorin, maar vooral in de herfst en in de winter. Onweer kan zich voordoen in de zomermaanden juni en juli. De overheersende wind waait uit zuidwestelijke richting. Stormen komen in de winter voor, met name in januari.

Le Havre Abdij van GravilleLe Havre Abdij van GravilleFoto: Philippe Alès CC 3.0 Unported no changes made

Geschiedenis

De naam Le Havre betekent de haven. Le Havre werd opgericht als een nieuwe haven, deels om de historische havens van Harfleur en Honfleur te vervangen.

Plattegrond Le Havre 1530Plattegrond Le Havre 1530Foto: Pubiek domein

De stad werd in 1517 gesticht door de Franse koning Francois I en de plaats werd Franciscopolis genoemd. Later werd de naam veranderd naar Le Havre-de-Grâce naar de kapel van Notre-Dame-de-Grâce. De plaats ontwikkelde zich tot een stad en in de loop van de 19de eeuw en werd een industrieel centrum.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Le Havre vernield tijdens de Slag om Normandië.

Bezienswaardigheden

Le Havre StrandLe Havre StrandFoto:Urban CC 3.0 Unported no changes made

Na de oorlog, werd het centrum van Le Havre herbouwd in modernistische stijl naar ontwerp van de architect Auguste Perret en uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed op 15 juli 2005. Le Havre is een uitzonderlijk voorbeeld van de architectuur en stedenbouw van de naoorlogse periode.

Stadhuis Le HavreStadhuis Le HavreFoto: Philippe Alès CC 3.0 Unported no changes made

De belangrijkste openbare gebouwen zijn ontworpen door Perret zelf onder meer het Hotel de Ville (stadhuis), Bourse du Commerce (beurs) en de kerken van Saint Michel en Saint Joseph. De kathedraal van Le Havre is gebouwd over de oorspronkelijke kerk uit 1536. De kathedraal is de zetel van de bisschop van Le Havre. Tijdens de wederopbouw van het stadscentrum is 7,7 vierkante kilometer aan groene ruimten gecreëerd met parken en tuinen en bossages.

Musee Malraux Le HavreMusee Malraux Le HavreFoto: Velvet CC 3.0 Unported no changes made

Het musee Malraux huisvest een van de belangrijkste collecties impressionistische schilderijen van Frankrijk. Er zijn werken van onder meer Renoir, Pissaro, Signac, Marquet, Renoir, Sisley, Monet, Guillaumin en Degas.

Tips

Mont Saint MichelMont Saint MichelFoto: Diliff CC 3.0 Unported no changes made

Ga wanneer je in Le Havre bent naar Mont Sant Michel. Dit is een schiereiland op 1 km afstand van de kust. Dit eiland was vroeger alleen tijdens eb te bereiken, maar is door de aanleg van een verhoogde weg nu altijd te bezoeken. Mont Saint Michel bestaat uit trapstraten en is alleen toegankelijk voor voetgangers.

Over voetgangers gesproken, ook het centum van le Havre is voor een flink gedeelte autovrij en dus een voetgangersgebied.

Le Havre LINKS

Advertenties
• Hotels Le Havre
• Tui Reizen Frankrijk
• Autoverhuur Sunny Cars Le Havre
• Fiets en wandelreizen Frankrijk
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Frankrijk
• Boeken, ook tweedehands, over Le Havre bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems