Populaire bestemmingen FRANKRIJK

Geografie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadLons-le-Saunier
   Oppervlakte4.999 km²
   Inwoners260.517 (2016, laatst bekend)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..fr | FRA | +33

Geografie en Landschap

Geografie

Jura is onderdeel van de regio Franche-Comté. Jura grenst aan de departementen Doubs, Haute-Saône, Côte-d'Or, Saône-et-Loire en Ain. Daarnaast grenst het aan het Zwitserse kanton Vaud.

Jura Gebergte Satellietfoto foto: NASA

Landschap

Het meest kenmerkende is het Juragebergte. De Jura is een gebergte aan weerszijden van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Het is een oud berggebied, waarvan de toppen zich parallel aan elkaar uitstrekken van noord naar zuid. Naar het westen verloopt de Jura terrasvormig, aan de oostzijde daalt het gebergte met een hoge, steile wand af naar het Zwitserse Mittelland. In het zuiden zijn de hoogste bergtoppen: Crêt de la Neige (1718 m) in Frankrijk, en de Mont Tendre (1678 m) in Zwitserland. Naar het noordoosten worden de bergen lager. Behalve door bergpassen hebben de lengtedalen verbinding door rotskloven (cluses).
Het Juragebied kent vreemde vormen: opvallende bergplooien, grotten, eigenaardige waterstromen en zoutformaties. Het is een karstgebergte: door de oplossing van het poreuze kalksteen ontstonden in de loop der tijd in de druipsteengrotten de welbekende stalactieten en stalagmieten. Zelfs als het water niet ondergronds gaat, zorgt het voor spektakel. Voor de Gorges de la Langouette is het woord kloof eigenlijk nog te beperkt. Het kolkende water heeft een tientallen meters diepe, tien meter brede sleuf met loodrechte wanden door de rotsen gegraven.

Gorges de la Langouette, Jura

Pmau, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Klimaat en Weer

Het klimaat is, vooral in de Franse Jura, vochtig en 's winters ruw en koud. Er valt vrij veel regen behalve in het midden van de zomer. De zomers zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de Alpen, niet uitgesproken warm. Het klimaat in de Jura is een beetje te vergelijken met het weer in Nederland. Hoewel het er in de zomer minder regent en warmer is.
In de maanden juni tot en met september kan het kwik gemakkelijk oplopen tot ver boven de 20 graden Celsius.

Planten en dieren

Planten

Grote delen (40 %) zijn bedekt met bossen, het gebergte is ook genoemd naar het Latijnse "Jura" (bos). De meest voorkomende bomen zijn, afhankelijk van de hoogte, eiken, beuken (500 - 800 m) en sparren (boven de 1.000 m).

Dieren

Er zijn meer dan 30 soorten zoogdieren onder andere de moerasbever en de lynx, verder veel vleermuizen.
Op de bergruggen komen gemzen veelvuldig voor, terwijl de reebokken en herten de voorkeur geven aan de beschutting van het bos.
Er nestelen meer dan 110 soorten vogels in de Jura, ondermeer reigers. Kikkers, slangen en de grote groep insecten completeren de bijzondere fauna.

JURA LINKS

Advertenties
• Jura Hotels
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Fietsvakantie Hoge Jura
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Jura Startnederland (N+E)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over JURA

Bronnen

www.landenweb.nl/frankrijk

Wikipedia

Bourgondië, Jura
Michelin

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems