Landenweb.nl

ARDECHE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Privas
  Oppervlakte  5.529 km²
  Inwoners  327,011
  (2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about ARDECHE in English - click here

Naar de Ardeche met Sunweb

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Geografie en Landschap

Geografie

De Ardèche is een departement in Frankrijk, genoemd naar de rivier Ardèche. De Ardèche heeft een oppervlakte van 5529 km², maakt deel uit van de toekomstige regio Auvergne-Rhône-Alpes (vanaf 1 januari 2016) en wordt begrensd door de departementen Drôme in het oosten, Vaucluse en Gard in het zuiden, Lozère en Haute-Loire in het westen, Loire in het noorden en het bekende natuurreservaat de Cevennen. Over 35 km vormt de Rhône de oostgrens van de Ardèche. De Ardèche vormt samen met de Cevennen en de Auvergne het Centraal Massief.

De hoogste gelegen plaats van de Ardèche is Lachamp-Raphaël op 1320 meter hoogte.

De laagst gelegen plaats van de Ardèche is Saint-Martin-d'Ardèche op 50 meter hoogte.

advertentie

Ligging departement Ardèche in FrankrijkPhoto: Marmelad CC 2.5 Generic no changes made

Landschap

advertentie

Ardeche LandschapPhoto: Emil Pollnow CC 3.0 Unported no changes made

Landschappelijk is de Ardèche een erg mooi gebied dat bekend staat om zijn diepe kloven of 'gorges', woeste hoogvlakten, (druipsteen)grotten, kale vulkanische bergen met ronde toppen of 'sucs' zoals de suc de la Croix de Bauzon (1538 m), en uitgestrekte (kastanje)bossen. Meer dan 30% van de Ardèche wordt bedekt door bossen die vooral voorkomen op steile hellingen en op een hoogte van tussen de 300 en 1000 meter liggen. Het noorden van de Ardèche staat ook wel bekend als de 'groene Ardèche', met rond de hoofdstad Privas uitgestrekte grasvlakten en bossen. Het zuiden, 'Ardèche méridionale', is veel woester en heeft een van de meest gevarieerde landschappen van Zuid-Frankrijk met onder andere het Massif du Mézenc, een vulkanisch gebergte dat de continentale waterscheidingslijn vormt tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

Aan weerszijden van dit gebergte is een rij sucs of fonolietvulkanen te vinden, Signon (1454 m), Roche-Borée, Touron (1380 m), Sara (1520 M), Gerbier-de-Jonc (1551 M), Montivernoux (1441 m), Areilladou (1448 m), Pal, Bauzon, Montfol (1601 m), Rocher-Tourte (1535 m) en de Mont d'Alambre (1691 m). De Haut-Vivarais (50-1200 m) en de Bas-Vivarais (300-700 m) wordt gescheiden door het basalten Plateau du Coiron. Het meest woeste landschap van de Ardèche is te vinden in het zo goed als onbewoonde Massif de Tanargue, en dan met name in de winter, als lieflijke bergbeekjes veranderen in grote snelstromende rivieren.

advertentie

Het ruige landschap van de Tanargue, ArdèchePhoto: Alainauzas CC 3.0 Unported no changes made

De ronde heuveltoppen die kenmerkend zijn voor het landschap van de Ardèche, en dan met name in het middelgebergte van de Monts du Vivarais, zijn veelal van vulkanische oorsprong en ontstonden tijdens een periode van vulkanische activiteiten (12-8 miljoen jaar geleden) waarin ook de Alpen ontstonden. Koepelbergen als de Mont Mézenc, met 1754 meter de hoogste berg van de Ardèche, de Mont Lozère (1699 m), de Mont Aigoual (1567 m) en de Mont Gerbier de Jonc (1551 m) zijn voorbeelden van bergen met deze typische vorm. De drie andere perioden waarin vulkanische activiteiten zorgden voor het huidige landschap waren tussen 7,7-6,4 miljoen jaar, tussen 1,5 en 0,5 miljoen jaar en tussen 80.000 en 12.000 jaar geleden.

Andere landschappelijke vulkanische elementen die in de Ardèche veelvuldig voorkomen zijn kloofdalen zoals de Gorges de l'Ardèche met de bekende Pont d'Arc bij Vallon-Pont-d'Arc, lavaproppen of 'necks' en met water gevulde ronde putten of 'caldera's'. Ook zijn er diverse horizontaal bereikbare grotten en 'avens' of 'abîmes', natuurlijke trechtervormige karstpijpen ontstaan door de werking van koolzuurhoudend regenwater op de zachte kalksteen, zoals Aven d'Orgnac, Grottes de Saint-Marcel en Grotte Chauvet Pont d'Arc, die 500 meter lang, 30 meter breed, 10 meter hoog en pas in 1994 ontdekt is. Uiteraard ontstaan in deze grotten ook de onvermijdelijke druipsteengordijnen, stalactieten en stalagmieten, en waar deze elkaar raken ontstaan pilaren of kolommen. Enkele belangrijke speleologen zijn Édouard-Alfred Martel uit eind 19e eeuw en Robert de Joly en Jean-Marie Chauvet uit de 20e eeuw.

advertentie

Grotte de la Madeleine, prachtige grot in de ArdèchePhoto: Benh LIEU SONG CC 3.0 Unported no changes made

De Ardèche telt meer dan 5000 km aan verschillende soorten waterlopen. De bekendste rivieren van de Ardèche zijn de Rhône (totaal 812 km) en de snelstromende Ardèche (125 km), die over een lengte van ca. 30 km door kloofdalen met tot wel 300 meter hoge kliffen stroomt. De Ardèche ontspringt in het Massif de Mazan op een hoogte van 1467 meter en mondt 125 km verder, boven de Pont-Saint-Esprit op een hoogte van 50 meter, uit in de Rhône, die in Zwitserland ontspringt.

In de herfst en de vroege lente kan het water van de Ardèche bij hoogwater in enkele uren tijd meer dan 20 meter stijgen, een Europees record. De 66 meter lange natuurlijke boog Pont-d'Arc is uitgesleten door de Ardèche.

advertentie

De Ardèche slingert zich door het landschapPhoto: Jean-Christophe BENOIST CC 3.0 Unported no changes made

Verder zijn er nog de Chassezac (85 km), de Eyrieux (83 km), de Ibie (33 km) en de Doux (70 km), de grootste zijrivier van de Rhône. Bovendien ontspringt op 1400 meter hoogte, aan de voet van de Mont Gerbier-de-Jonc, de langste rivier van Frankrijk, de Loire.

Ondergrondse mineraal- en thermaalbronnen ontsprongen in het poreuze vulkanische gesteente. Enkele bekende kuuroorden zijn Vals-les-Bains, waar meer dan 140 koudwaterbronnen (13°C) boven de grond komen die al sinds 1600 geëxploiteerd worden, Neyrac en Saint-Laurent-les-Bains.

Het bijna 100 ha grote, cirkelvormige kratermeer Lac d'Issarlès, is met zijn afwisselend smaragdgroene en donkerblauwe kleur en grote diepte (138 m) zeer speciaal. Het kratermeer ligt op een hoogte van ca. 1000 meter. Andere meren zijn Lac Devesset (48 ha), Lac aux Remiers, Lac Ferrand, het kunstmatig aangelegde Lac Coucouron (14 ha) en Lac Saint-Martial (13 ha).

Bijzonder is ook de Cascade du Ray-Pic, een waterval die zich via verschillende trappen met een lengte van in totaal ca. 60 meter naar beneden stort. Een zeldzaam natuurkundig fenomeen doet zich voor in de Grotte de la Mofette bij Neyrac-les-Bains, waar koolzuurgas aan de oppervlakte komt.

Van de negen nationale parken en 46 regionale parken in Frankrijk heeft de Ardèche op haar grondgebied één nationaal park, Parc National des Cévennes, en twee regionale parken, Grands Causses en Parc Naturel Régional des Monts d'Ardèche, waarvan het zuiden de Bas-Vivarais en het noorden de Haut Vivarais genoemd wordt.

Waterval Cascade du Ray-Pic, ArdèchePhoto: Sylaf CC 2.0 Generic no changes made

ARDECHE LINKS

Advertenties
• Ardeche Hotels
• Naar de Ardeche met Sunweb
• Ardeche Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Ardeche
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over ARDECHE bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Ardèche

Lannoo 

Ardèche

Touring/Lannoo

Ardèche, Drôme

Terra Lannoo

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Forst, Bettina

Cevennen, Ardèche

Graaf, Gjelt de / Auvergne, Ardèche

ANWB

Kalmbach, Gabriele

Ardèche

Talbot, Roseline

Natuurreisgids Ardèche en Auvergne

Wikipedia

 

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems