Landenweb.nl

TENERIFE
Economie

To read about TENERIFE in English - click here

Beste Tenerife vakanties – Waarschijntdezonwel.nl

Steden TENERIFE

Costa adeje Los cristianos Playa de las americas

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Economie

Beknopte geschiedenis van de economie

Na de komst van Spanjaarden in de 15e eeuw werd er vooral suikerriet verbouwd op Tenerife. Een groot nadeel van de monocultuur was wel dat er miljoenen pijnbomen sneuvelden, waarna de erosie vat kreeg op het eiland. De schadelijke gevolgen daarvan zijn ook nu nog steeds goed merkbaar. Ook de oorspronkelijke Guanche-bevolking, die gebruikt werden als slaven op de plantages, had veel te lijden. Rond 1700 was het al weer afgelopen met de lucratieve suikerhandel als gevolg van de concurrentie van landen als Cuba.

Voor de suikerindustrie kwam echter de wijnbouw in de plaats, met name op Tenerife. De wijngaarden werden echter in de 19e eeuw vernietigd door de meeldauw, een plantenziekte. De Canarische Malmsey-wijn was in die tijd zeer geliefd op het vasteland van Europa.

advertentie

Strand van Los Christianos, Tenerife

Photo:Wouter Hagens CC 3.0 Unported no changes made

Na de wijnbouw concentreerde men zich op de aanplant van Opuntia-cactussen waarop de cochenille of schildluis gekweekt werd. Uit deze schildluizen werd een mooie purperen kleurstof gemaakt, o.a. gebruikt voor het verven van stoffen. Halverwege de 19e eeuw was de Chinese banaan het belangrijkste landbouwgewas en exportproduct van de Canarische Eilanden.

De Canarische Eilanden waren en zijn nog steeds belangrijk als aanlegplaats voor schepen. In 1852 werd de hele eilandengroep tot vrijhavengebied verklaard, waardoor de handel nog meer werd bevorderd.

Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig kwam de Canarische economie in grote problemen door thuisblijvende toeristen en de sterk afnemende handel met Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. Na 1983 kwam het massatoerisme weer op gang en steeds meer kapitaal werd in de toeristenindustrie gestoken. In 1989 volgde weer een economische dip, die eens te meer aantoonde dat de toeristenindustrie zeer conjunctuurgevoelig is.

advertentie

Huidige economische toestand

De belangrijkste landbouwproducten van Gran Canaria zijn op dit moment bananen, tomaten en aardappelen. Al deze producten worden geëxporteerd naar Europa en de Verenigde Staten. Rond de bananenplantages worden vaak koffiestruiken geplant, waarvan de opbrengst echter bedoeld is voor eigen gebruik. Dit geldt ook voor de verbouw van katoen, suikerriet, granen, groenten en fruit.

advertentie

Bananenbomen Tenerife

Photo:dronepicr CC 2.0 Generic no change made

Meer dan 90% van de bananen wordt naar het Spaanse vasteland geëxporteerd, met name naar Sevilla, Barcelona en Cádiz. Vanwege de stijgende kosten van de bananenteelt en de toenemende concurrentie uit Midden-Amerika loopt de omzet van de bananenplantages terug, maar is nog steeds het belangrijkste landbouwproduct voor Tenerife. Naast bananen zijn ook geitenkaas en een zware rode wijn belangrijke landbouwproducten op Tenerife. De wijnbouw is trouwens in opmars en het eiland beschikt al over een behoorlijk aantal interessante wijnen. Tacoronte-Acentejo is het belangrijkste wijnbouwgebied voor rode wijnen; Ycoden Daute Isora en Cumbres de Abona voor witte wijnen. Belangrijke exportproducten zijn tegenwoordig snijbloemen en potplanten.

De veeteelt stelt niet veel voor op Tenerife, ook al als gevolg van de geringe natuurlijke begroeiing. Het aantal stuks vee is niet groot en producten als melk, vlees en boter moeten dan ook geïmporteerd worden.

advertentie

Haven van Santa Cruz, Tenerife

Photo:Beneharo Hdez CC 3.0 Unported no changes made

Santa Cruz de Tenerife heeft een belangrijke vissershaven, en veel mensen werken op de vissersvloot, maar ook in de conserven- en vismeelfabrieken, drogerijen en zouterijen. Het meeste zout dat gebruikt wordt in de visfabrieken komt echter uit de zoutpannen van Lanzarote. De meeste vis wordt gevangen tussen de Afrikaanse kust en de archipel, vooral sardines en tonijn.

Problematisch is dat veel Afrikaanse visgronden verboden terrein worden voor de Canarische vissers en de visverwerkende industrie vertrekt naar de goedkope Afrikaanse kustlanden.

advertentie

Tenerife Roseta

Photo:Joedkins CC 4.0 International no changes made

Door de groeiende stroom toeristen ontwikkelde zich een markt voor kunstnijverheid-souvenirs (‘artesanía’).

Het Vilaflor- of Tenerife-kant (‘roseta’s’), waarvan de basisvorm een verfijnde rozet is, was al in de 19e eeuw een exportartikel. Andere karakteristieke Canarische producten zijn ajourwerk, manden, strohoeden, potten, sigaren en timples, een soort kleine gitaar.

advertentie

Vliegveld Tenerife

Photo:Superdominicano CC 4.0 International no changes made

advertentie

TENERIFE LINKS

Advertenties
• Tenerife Tui Reizen
• Naar Tenerife met Sunweb
• Rondreis Canarische Eilanden
• Autohuur Tenerife
• Eilandhoppen Canarische Eilanden
• Tenerife Hotels
• Bouw je eigen Rondreis Canarische Eilanden
• Authentieke reizen naar Tenerife
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Tenerife
• Djoser Wandel - wandelreis Tenerife & La Gomera
• Boeken, ook tweedehands, over TENERIFE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Tenerife
Tenerife 2 Link België (N+E)
Tenerife Start België (N)

Bronnen

Gruschwitz, B.F. / Canarische Eilanden

Het Spectrum

Klöcker, H. / Tenerife

Zuidnederlandse Uitgeverij

Krause, D. / Tenerife

ANWB,

Nowaczyk, D. / Tenerife

Van Reemst

Rokebrand, R. / Reishandboek Tenerife

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems