Landenweb.nl

TENERIFE
Planten en Dieren

To read about TENERIFE in English - click here

Beste Tenerife vakanties – Waarschijntdezonwel.nl

Steden TENERIFE

Costa adeje Los cristianos Playa de las americas

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Laurisilva bos TenerifePhoto:Xavi CC 2.0 Generic no changes made

Van de ca. 1650 op de Canarische Eilanden voorkomende planten-, bloemen-, en boomsoorten, zijn er ca. 600 inheems. Van deze 600 zijn er weer honderden die slechts op één eiland, vaak zelfs maar in één enkele ravijn voorkomen. Door de geïsoleerde ligging komen hier nog bloemen, bomen en planten voor die in de rest van de wereld al sinds 2,5 miljoen jaar zijn uitgestorven. Een voorbeeld zijn de ‘laurasilva’-bossen, die vroeger in grote delen van Afrika en Europa voorkwamen, maar nu alleen nog maar op de Canarische Eilanden (Tenerife: Monte de los Mercedez in het Anaga-gebergte). Kenmerkend voor dit bos zijn de laurierbomen met hun afwijkende kleine bladeren, de kronkelige stammen en de mosrijke bodem waar ze op groeien. In het bos overleefden plantensoorten die sinds de eerste ijstijd in de rest van de wereld zijn uitgestorven. Het bos staat in een struikachtige plantenformatie die ‘fayal-brezal’ wordt genoemd en waarvan de karakteristiekste planten de mirte en de boomheide zijn.

Op de Canarische Eilanden zijn drie vegetatiezones te onderscheiden. De droge zone tot ca. 900 meter hoogte herbergt met name in het noorden o.a. (schijf)cactussen, inheemse dadelpalmen, acacia’s, amandelbomen, mimosa, jacaranda’s, Canarische ceders, agaven, bananenplanten, suikerriet, Canarische lavendel, aloë en eucalyptusbomen.

advertentie

Strelitzia (paradijsvogelbloem) is de nationale bloem van TenerifePhoto: Bildtankstelle.de in het publieke domein

De strelitzia ofwel paradijsbloem is de nationale bloem van Tenerife. In de droge gebieden komt men de kandelaberwolfsmelk (cardón) en de koning-jubawolfsmelk of ‘tabaiba’ tegen. Het ingedikte sap van de tabaiba kan als een soort kauwgom gegeten worden. Het sap van een andere wolfsmelksoort, de ‘cardó’ of kandelaarcactus wordt, vermengd met olie, gebruikt als medicijn. De ‘tajinaste’ is een gedrongen struik met een worstachtige stam en fijne groene bladeren.

De plantages met de kleine Chinese banaan of dwergbanaan groeien tussen 300-400 meter boven de zeespiegel. De Tajinaste-plant is een zeer bijzondere bloem die aanvankelijk alleen op Tenerife voorkwam, maar nu ook met succes op Gran Canaria is aangeplant. Het gewas kan bijna twee meter hoog worden en er kunnen aan één plant tienduizenden rode bloemen groeien. De Canarische palm (Phoenix canariensis) is overal te vinden, lijkt op de Noord-Afrikaanse dadelpalm, maar is korter, met grote weelderige bladeren en een mooiere kroon. De kleurige kerstster wordt op Tenerife zo groot als een boom.

advertentie

Canarische Pijnbomen, TenerifePhoto: Kallerna in het publieke domein

De boomzone (tot 1800 meter) bevat verschillende soorten naald- en loofbomen, o.a. verschillende lauriersoorten, hulst, boomheide en de Canarische pijnbomen (pino canario of Latijn: Pinus canariensis), die 20-30 meter hoog kunnen worden. In de pijnwouden (het grootste woud is het pijnboomwoud van Tamadaba) groeien onder andere het zonneroosje en de slaaplelie. De ‘tuno indio’, een wild groeiende cactussoort, heeft veel scherpe stekels en kleine, rode vruchten, die mierzoet maar zeer verfrissend zijn.

In de bergzone (boven 1800 meter) groeien dwergstruiken, korstmossen en vele kruiden. ’s Winters bloeit het Teide-madeliefje in het nationale gebied Las Cañaras, in mei is ditzelfde gebied bedekt met witte en paarse bloemen van de Teide-brem. Rond de top van de El Teide bloeit het paarskleurige Teide-viooltje, een van de weinige plantensoorten die nog boven de 3500 meter hoogte groeien.

advertentie

Canarische Drakenboom, TenerifePhoto :Robur.q CC 3.0 Unported no changes made

De beroemdste boom van de Canarische Eilanden is de Canarische drakenboom (Dracaena draco) of drakenbloedboom, die behoort tot de families van de lelies en verwant is aan de yucca’s. Die laatste naam komt door het donkerrode hars van deze zeldzame boom. Deze Canarische variant, die enkele honderden jaren, tot misschien wel duizenden jaren oud kan worden, komt verder alleen nog op de Kaapverdische Eilanden en Madeira voor, en is elders al meer dan twintig miljoen jaar uitgestorven. De oudste drakenboom van Tenerife en van de Canarische Eilanden, ‘El Drago’, is ongeveer 700 jaar en staat in het plaatsje Icod de los Vinos. De boom is ruim 16 meter hoog, weegt ongeveer 140 ton, heeft een diameter van 20 meter en een omtrek van 6 meter.

In het leven van de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden, nam de drakenboom in het verre verleden een belangrijke plaats in. Het belangrijkste product was het ‘drakenbloed’, dat onder andere als medicijn gebruikt werd.

advertentie

Dieren

advertentie

Perra de Presa Canario TenerifePhoto: Smok Brazily CC 4.0 International no changes made

Vergeleken met de plantenwereld is de dierenwereld qua soortenrijkdom veel kleiner op de Canarische Eilanden. Enkele bijzondere inheemse soorten zijn de Teidevink, de Canarische torenvalk, de bruine kanarie en de laurier- en pijnboomduif. De Canarische Eilanden zijn trouwens niet naar deze kanarie genoemd, maar de vogels zijn naar de Canarische Eilanden genoemd. De Canarische Eilanden danken hun naam aan de Perra de Presa Canario, een grote hondensoort die al ten tijde van de Romeinen op de eilanden aanwezig was.

Veel voorkomende vogelsoorten zijn patrijzen, raven, spechten, lijsters, buizerds en torenvalken.

advertentie

Monarchvlinder, tenerifePhoto: Kenneth Dwain Harrelson CC 3.0 Unported no changes made

Bekende vlindersoorten zijn de rode monarchvlinder, de blauwe Canarische vlinder, de oranje tijgervlinder en de roodzwart gekleurde dame.

Van de vier soorten hagedissen zijn er drie endemisch voor de Canarische Eilanden: de Canarische hagedis, de Canarische gekko en de Canarische skink. De vierde soort, de Turkse gekko, is nog maar net gearriveerd op Tenerife. Slangen komen op het eiland niet voor, kikkers wel; twee soorten, de grote moeraskikker en de kleinere gestreepte boomkikker. Ook schorpioenen zijn recent waargenomen, waarschijnlijk binnengekomen via de haven van Santa Cruz.

Wilde zoogdieren zijn konijnen, hazen, ratten, muizen en wat verspreid voorkomende moeflons. Er komen drie soorten vleermuizen voor op Tenerife, waarvan de Canarische grootoorvleermuis alleen op de Canarische Eilanden voorkomt.

advertentie

Dolfijn, TenerifePhoto: Sheilapic76 CC 2.0 Generic no changes made

In de zeeën rond Tenerife komen onder andere voor: zwaardvissen, zalmen, zeeschildpadden, haaiensoorten, zeilvissen, kreeften, goudbaarzen, zeeduivels, heken, tong, langoesten, zeebaarzen, dolfijnen, tonijnen, makrelen, citroenvissen, inktvissen en marlijnen. Ook groepen orka’s en andere walvissoorten zijn rond het eiland te vinden.

advertentie

TENERIFE LINKS

Advertenties
• Tenerife Tui Reizen
• Naar Tenerife met Sunweb
• Rondreis Canarische Eilanden
• Autohuur Tenerife
• Eilandhoppen Canarische Eilanden
• Tenerife Hotels
• Bouw je eigen Rondreis Canarische Eilanden
• Authentieke reizen naar Tenerife
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Tenerife
• Djoser Wandel - wandelreis Tenerife & La Gomera
• Boeken, ook tweedehands, over TENERIFE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Tenerife
Tenerife 2 Link België (N+E)
Tenerife Start België (N)

Bronnen

Gruschwitz, B.F. / Canarische Eilanden

Het Spectrum

Klöcker, H. / Tenerife

Zuidnederlandse Uitgeverij

Krause, D. / Tenerife

ANWB,

Nowaczyk, D. / Tenerife

Van Reemst

Rokebrand, R. / Reishandboek Tenerife

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems