Steden TENERIFE

Populaire bestemmingen SPANJE

TENERIFE   

Gedurende het hele jaar kent Tenerife een warm en zonnig klimaat, o.a. te danken aan de voortdurend waaiende noordoostpassaat (‘alisio’) en de Golfstroom, die de temperatuur gelijkmatig houden. Met name aan de kust wordt de temperatuur zodanig getemperd dat het er fijn toeven is; normaal gesproken zou het tussen de 2-4°C warmer zijn. Het zuiden van het eiland heeft de meeste zonuren en het is er veel droger dan in het noorden. Dit komt doordat de wind voornamelijk uit het noordoosten waait. Zelfs in de wintermaanden worden in het zuiden temperaturen gemeten van 20°C, in het midden van de zomer tot 30°C.
De bergen houden de wolken tegen en daardoor blijft het vaak droog en zonnig in het zuiden. Het noorden heeft een aangenaam gematigd klimaat en is vaak bewolkt en vochtig, vooral ‘s winters. Tenerife kent een gemiddelde neerslag van 300 tot 500 mm per jaar, maar het regent zelden lang achter elkaar. De meeste regen valt in november, december en januari; de droogste maanden zijn juni, juli en augustus.
In het bergachtige midden van het eiland is het natuurlijk een stuk kouder; met elke honderd meter hoogte daalt de temperatuur ca. een halve graad. Boven de 1800 meter valt er op de bergen van Tenerife regelmatig sneeuw, met name in de periode oktober-april. De sneeuw blijft natuurlijk het langste liggen op de El Teide, de hoogste berg van het eiland.

In de herfst en het voorjaar wordt het soms heet en stoffig door de sirocco, een oostenwind die vanuit de Afrikaanse Sahara over Tenerife waait. De inwoners noemen deze sirocco ook wel 'el tiempo de Africa'. De hitte van de wind zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid tot bijna nul daalt en de temperaturen tot boven de 40°C kunnen stijgen. Na drie tot vijf dagen maken zware regenbuien een einde aan dit natuurverschijnsel. ’s Winters wordt de noordoostpassaat af en toe verdreven door een lagedrukgebied vanuit het westen. Deze lagedrukgebieden brengen regen, storm en lage temperaturen, maar het duurt nooit langer dan drie dagen.

Gemiddelde lucht- en watertemperaturen Noord- en Zuid-Tenerife

NoordenZuiden
luchttemp. / watertemp.luchttemp. / watertemp.
Januari18°C / 19°C18°C / 19°C
Februari18°C / 18°C18°C / 18°C
Maart19°C / 19°C19°C / 19°C
April21°C / 19°C19°C / 19°C
Mei22°C / 20°C20°C / 20°C
Juni24°C / 21°C22°C / 21°C
Juli25°C / 23°C24°C / 23°C
Augustus24°C / 23°C26°C / 24°C
September23°C / 23°C26°C / 24°C
Oktober21°C / 22°C24°C / 23°C
November19°C / 21°C22°C / 21°C
December21°C / 20°C20°C / 20°C

TENERIFE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Tenerife
• Tenerife Tui Reizen
• Tenerife Vliegtickets.nl
• Autohuur Tenerife
• Naar Tenerife met Sunweb
• Djoser Wandel - wandelreis Tenerife & La Gomera
• Tenerife Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Tenerife
• Tenerife Hotels

Nuttige links

Reisinformatie Tenerife
Tenerife 2 Link België (N+E)
Tenerife Reisstart (N)
Tenerife Start België (N)
Schrijf uw artikel over TENERIFE

Bronnen

Gruschwitz, B.F. / Canarische Eilanden
Het Spectrum

Klöcker, H. / Tenerife
Zuidnederlandse Uitgeverij

Krause, D. / Tenerife
ANWB,

Nowaczyk, D. / Tenerife
Van Reemst

Rokebrand, R. / Reishandboek Tenerife
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems