Landenweb.nl

TENERIFE
Godsdienst

To read about TENERIFE in English - click here

Beste Tenerife vakanties – Waarschijntdezonwel.nl

Steden TENERIFE

Costa adeje Los cristianos Playa de las americas

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Godsdienst

Het christelijke geloof vestigde zich met de komst van de Spanjaarden op de Canarische Eilanden. Paters van verschillende monnikenorden stichtten kloosters en kapellen en zorgden voor de kerstening van de Guanchen, de oorspronkelijke bevolking van de Canarische Eilanden.

advertentie

Processie in de straten van Santa Cruz, TenerifePhoto: Mstyslav Chernov CC 3.0 Unported no changes made

De Canariërs zijn voor bijna 100% katholiek en hebben ter ere van de Heilige Maagd Maria veel kerken gebouwd. Naast de gewone nationale kerkelijke feestdagen worden er ook veel Mariafeesten en herdenkingsdagen van een groot aantal heiligen uitbundig gevierd. Tijdens bedevaarten (‘romerias’) worden beelden van Maria, Jezus of andere (bescherm)heiligen meegedragen. In de processie lopen herders, boeren, dansers en muzikanten in klederdracht, en het hele gebeuren wordt omlijst met allerlei vuurwerk.

De beschermheilige van de Canarische Eilanden is Maria Lichtmis of ‘Virgen de la Candelaria’; de beschermheilige van Gran Canaria is Onze-Lieve-Vrouw van de Pijnboom of ‘Nuestra Señora del Pino’ en San Telmo is de schutspatroon van vissers en zeevarenden. De Fiestas de la Cruz zijn festiviteiten in steden en dorpen die in hun naam het woord ‘Santa Cruz’ hebben.

In de meeste plaatsen op Tenerife worden op zondag rooms-katholieke kerkdiensten gehouden.

Enkele belangrijke of bijzondere kerkgebouwen:

advertentie

Catedral (Iglesias) Nuestra Señora de los Remedios (La Laguna, Tenerife)Photo: DailosTamanca CC 2.0 Generic no changes made

Catedral (Iglesias) Nuestra Señora de los Remedios (La Laguna): oorspronkelijk een kapel uit 1511, die in 1818 werd omgebouwd tot kathedraal omdat La Laguna de zetel van de bisschop werd. De huidige, neogotische kerk dateert grotendeels uit 1913. Het tabernakel werd in 1795 gemaakt door José Luján Pérez. De kathedraal bezit ook de mooiste gebeeldhouwde kansel van het eiland, die gedragen wordt door een levensgrote witmarmeren engel en dateert uit 1767.

Iglesia de Nuestra Señora de la Concepcíon (La Laguna): van oorsprong een kerk uit 1496, maar sinds de 16e eeuw vaak verbouwd en daardoor elementen van verschillende stijlperiodes, gotiek, renaissance en barok. De opvallende, zeven verdiepingen tellende klokkentoren is het symbool van La Laguna en werd rond 1700 aan de kerk toegevoegd.

advertentie

Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción (Santa Cruz de Tenerife)Photo: Obduliez CC 2.0 Generic no changes made

Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción (Santa Cruz de Tenerife): eind 15e eeuw gebouwd en na een brand in 1653 weer opnieuw opgebouwd. Kerk met vijf schepen, verschillende barok-kunstwerken en een houten kruis van de Spaanse veroveraar Alonso Fernández de Lugo. De opvallende, vijf verdiepingen tellende klokkentoren bouwde men in de 18e eeuw van vulkanische basaltblokken.

Iglesia Nuestra Señora de la Concepción (La Orotava): prachtige 18e-eeuwse rococokerk en tevens nationaal monument. Op de grote koepel is een kleinere koepel aangebracht en in de zij-altaren staan de ‘dolorosa’-beelden: Maria, de Moeder der Zeven Smarten, en de Heilige Johannes van Lujan.

Iglesia Nuestra Señora de la Peña de Francia (Puerto de la Cruz): de drieschepige kerk werd tussen 1684 en 1697 gebouwd ; de barokke toren werd in 1898 aan de kerk toegevoegd. De kansel is beschilderd door De la Cruz y Rios en de altaarstukken zijn van Estévez en Luján.

advertentie

San Telmo Kapel, Puerto de la Cruz, TenerifePhoto:Daniel Gainza CC 3.0 Unported no changes made

San Telmo-kapel (Puerto de la Cruz): in 1780 gebouwd door zeelieden ter ere van hun beschermheilige, de dominicaanse pater San Pedro Gónzalez Telmo. Er staan beelden van de ‘Virgen de la Candelaria’, San Martin de Peru, San Blasius, San Nicolas de Bari en uiteraard van San Telmo.

Iglesia San Marcos (Icod de los Vinos): deze parochiekerk met drie beuken stamt uit de 16e eeuw en heeft stijlkenmerken van late gotiek, renaissance en barok. De kerk bezit een zilveren kruis uit Mexico dat tot het mooiste filigreinwerk ter wereld wordt beschouwd.

Iglesia Santiago Apóstol (Los Realejos): in de oudste kerk van Tenerife zouden de eerste Guanchen gedoopt zijn. Bijzonder is het kleurige, oosters aandoende spandak.

Iglesia San Agustín (Tacoronte): 17e-eeuwse kerk met een beeld van de Cristo de los Dolores (Christus van de Smarten).

Iglesia Santa Catalina (Tacoronte): kerk uit de 17-18e eeuw met mooie toren in de mudéjarstijl en een hoogaltaar met Mexicaans zilverwerk.

Basiliek Nuestra Señora de la Candelaria (Candelaria): de neo-Canarische basiliek is gewijd aan de Madonna van de Toorts (Maria Lichtmis), de beschermheilige van de Canarische Eilanden. In het midden van augustus komen bedevaartgangers op het grote plein samen.

advertentie

Iglesia de San Pedro, Vilaflor tenerifePhoto: Javier Sánchez Portero CC 3.0 Unported no changes made

Iglesia San Pedro (Vilaflor): deze kerk werd eigenhandig gebouwd door de uit Vilaflor afkomstige missionaris en prediker Hermano Pedro. In het interieur staat een 16e-eeuws witmarmeren albasten beeld van de Heilige Petrus.

De meeste kerken hebben drie schepen met enkele zijkapellen. Bijzonder zijn de houten plafonds, kenmerkend voor de bouwkunst van de ‘mujédars’. De mujédars waren Moren die een eigen kunststijl ontwikkelden in door christenen heroverd gebied.

Het veelal 17e-eeuwse barokke hoogaltaar bedekt vaak de hele achterwand van de kerk, en is rijk versierd met vele heiligenafbeeldingen. Iedere kerk beschikt over meerdere altaren. De oudste beelden zijn door Spaanse, maar ook vaak door Vlaamse beeldhouwers gemaakt.

advertentie

TENERIFE LINKS

Advertenties
• Tenerife Tui Reizen
• Naar Tenerife met Sunweb
• Rondreis Canarische Eilanden
• Autohuur Tenerife
• Eilandhoppen Canarische Eilanden
• Tenerife Hotels
• Bouw je eigen Rondreis Canarische Eilanden
• Authentieke reizen naar Tenerife
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Tenerife
• Djoser Wandel - wandelreis Tenerife & La Gomera
• Boeken, ook tweedehands, over TENERIFE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Tenerife
Tenerife 2 Link België (N+E)
Tenerife Start België (N)

Bronnen

Gruschwitz, B.F. / Canarische Eilanden

Het Spectrum

Klöcker, H. / Tenerife

Zuidnederlandse Uitgeverij

Krause, D. / Tenerife

ANWB,

Nowaczyk, D. / Tenerife

Van Reemst

Rokebrand, R. / Reishandboek Tenerife

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems