Populaire bestemmingen FRANKRIJK

PROVENCE   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadMarseille (Provence-Alpes-Côte-d'Azur)
   Oppervlakte31.443 km² (Provence-Alpes-Côte-d'Azur)
   Inwoners5.054 (januari 2019) (Provence-Alpes-Côte-d'Azur)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..fr | FRA | +33

De tertiaire sector levert op dit moment het meeste werk op in de Provence (70-80% van de beroepsbevolking), en dan vooral het toerisme, dat tevens ca. 15% van het bruto inkomen genereert. Een vakantie in Provence is populair. Al vanaf het begin van de 19e eeuw ontwikkelde de Rivièra zich als een verblijfsoord voor de Franse en Engelse adel. Later kwamen daar nog kunstenaars en schrijvers bij.

Vanaf de jaren zestig van de 20e eeuw werd de Provence overvallen door het massatoerisme, dat begon in Saint-Tropez en zich daarna via de gehele Cote D'Azur uitbreidde naar het plattelandstoerisme in het binnenland van de Provence.

In de zomermaanden is deze streek, met de combinatie van zon, zee, stand en cultuur, een van de drukst bezochte van Frankrijk met iedere zomer miljoenen toeristen. De departementen Vaucluse en Bouches-du-Rhône zijn het populairste. De meest bezochte plaatsen zijn Nice, Marseille, Orange, Les Baux, Arles, Avignon, Tarascon en Aix-en-Provence.In Aix-en Provence mogen toeristen een bezoek aan de Cours Mirabeau niet missen. Het is een brede doorgang, beplant met dubbele rijen platanen en omringd door mooie huizen en fonteinen. De oude stadsmuur verdeelt de stad in twee delen. De nieuwe stad ligt ten zuiden en westen van de muur. De oude stad, met zijn brede maar onregelmatige straten en oude herenhuizen uit de 16e, 17e en 18e eeuw, ligt in het noorden. Toeristen bezoeken vaak de Deux Garçons, de bekendste brasserie in Aix. De brasserie stamt uit 1792 en kende vele beroemde bezoekers zoals Paul Cezanne, Émile Zola en Ernest Hemingway.Avignon is de hoofdstad van het departement Vaucluse en grenst aan de linkeroever van de rivier de Rhône. Het historische centrum met de middeleeuwse wallen is goed bewaard gebleven. De hele oude stad staat onder bescherming van de UNESCO als werelderfgoed. Volgens de volkstelling van 2010 zijn er 94.787 inwoners in de stad. Hiervan leven 12.000 inwoners in het oude centrum van de stad. De stad is een beroemd centrum van kunst en cultuur. Het festival van Avignon, het jaarlijkse theaterfestival, geniet bekendheid ver buiten de grenzen van Frankrijk. Het meest interessante deel van Avignon is de oude stad omringd door haar verdedigingsmuren. Daar bevinden zich een aantal grandioze historische monumenten. De gebouwen langs de belangrijkste straat, de Rue de la Republique, behoren tot de periode van het tweede keizerrijk (1852-1870) met gevels van de architect Haussmann rond het centrale plein. Het neoklassieke stadhuis en het theaterdistrict zijn de moeite van het bezichtigen waard. Er zijn interessante standbeelden op Place de l'Horloge, het centrale plein van de stad.Nice, de hoofdstad van de Côte d'Azur, is een echte kosmopolitische toeristische bestemming. Dit deel van de Franse Rivièra is het perfecte vakantieoord voor liefhebbers van de zon. Er zijn veel mondaine terrassen en goede eetgelegenheden. Maar Nice is niet alleen zon, zee en strand, ook de liefhebbers van cultuur komen ruim aan hun trekken met veel topmusea (vaak gratis), een arts-nouveaux wijk en oude Romeinse opgravingen.

PROVENCE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Provence
• Aanbod vakantiehuizen Provence particulier
• Provence Vliegtickets.nl
• Provence Tui Reizen
• Provence Hotels
• Provence Campings

Nuttige links

Provence Reisstart (N)
Provence Startnederland (N)
Startpagina Provence (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over PROVENCE

Bronnen

Blisse, M. / Provence
Lannoo

Eck, N. van / Provence, Côte d’Azur
Gottmer/Becht

Guérin, R. / Provence
Van Reemst

Jardinaud, M. / Provence
ANWB

Provence
Lannoo,

Williams, R. / Provence & Côte d’Azur
Van Reemst

Zwijnenburg, H. / Provence, Côte d’Azur
ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems