Landenweb.nl

PROVENCE
Economie

To read about PROVENCE in English - click here

ANWB vakantie boeken Provence

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Economie

Algemeen

De economie van de Provence trok in de 2e helft van de 20e eeuw aan door de ligging aan de zee en de ontwikkeling van spoorwegen en kanalen met de rest van Frankrijk. De tertiaire sector, waarin ook de meeste mensen werkzaam zijn, levert op dit moment echter het meeste geld op, en het toerisme is daarin een zeer belangrijke factor.

De eens belangrijke agrarische sector neemt in omvang steeds meer af en nog maar 3% van de werkzame bevolking werkt nog in deze sector.

advertentie

Land- en tuinbouw

Kleinschalige landbouw- en veeteeltbedrijven vindt men vooral in de bergachtige streken van het achterland van de Côte d’Azur en de Haute-Provence. Grote landbouwbedrijven zijn gevestigd op plaatsen waar het landschap niet zoveel eisen stelt. Op dit moment werkt alleen in de Vaucluse (8,6%) nog een groot gedeelte van de beroepsbevolking in de land- en tuinbouw. In departementen als de Bouches-du-Rhône en Alpes-de-Haute-Provence is dat maar respectievelijk 2% en 1,9%. In de tweede helft van de 20e eeuw, met name in de periode 1960-1980 door de sterke groei van de industrie en de dienstverlenende sector, stopten twee van de drie boeren met hun activiteiten. Op dit moment telt de Provence minder dan 15.000 agrarische bedrijven.

De wijnbouw is de laatste 25 jaar sterk veranderd door moderne methoden van wijnproductie. Hierdoor zijn een aantal arbeidsintensieve vormen van landbouw, zoals olijventeelt en rijstproductie, sterk in omvang verminderd. De rijstproductie in de Camargue is teruggelopen van 33.000 ha naar nog geen 4000 ha. De olijventeelt stelt steeds minder voor maar neemt nog altijd wel de eerste plaats van de Franse olijfolieproductie in. Topproducten worden geproduceerd in het dal van Baux, de regio’s rond Aix en Nice, de streek rond Draguignan, uit Lurs en de regio rond Forcalquier. Maussane-les-Alpilles is de belangrijkste producent van olijfolie in Frankrijk. De vroegere rijstvelden worden nu ook gebruikt voor de teelt van koolzaad en maïs. De landbouwstreek tussen Arles en Fontvieille staat bekend om zijn tarweproductie.

De belangrijkste tuinbouwgebieden liggen allen in de buurt van de Rhône: de Comtat Venaissin, de Petite Crau en de Coulonvallei. Door het zeer gunstige klimaat en de uitvoering van uitgebreide irrigatie- en drainagewerken kan men vaak twee keer per jaar groenten en fruit oogsten. Rond Cavaillon zorgt de meloenenteelt voor veel economische bedrijvigheid.

De plaats Apt wordt al sinds de 14e eeuw de ‘wereldhoofdstad’ van gekonfijte vruchten genoemd; jaarlijks produceert men hier 15.000-20.000 ton gekonfijte vruchten, die wereldwijd worden geëxporteerd.

Bijzonder in de Provence is de productie van bloemen en kruiden, met name die van lavendel. De wereldberoemde lavendelteelt, vaak nog met de hand geoogst, beslaat een totale oppervlakte van meer dan 10.000 ha. Rond de plaats Vansole wordt de meeste lavendel van Frankrijk verbouwd. Lavendel wordt in de Provence sinds de 19e eeuw geteeld en voorziet in 80% van de wereldbehoefte. De lavendin, een hybride van lavendel, heeft de plaats van de echte lavendel voor een groot deel ingenomen. Buis-les-Baronnies is het grootste lindebloesemcentrum van Frankrijk. De lindebloesem wordt gebruikt voor de productie van lindebloesemthee. Het geheel handmatig plukken van de bloemen vindt eind juni plaats en mag slecht twee weken duren om de heilzame werkzaamheden te behouden.

Enkele duizenden bedrijven houden zich in het gebied tussen Nice en Marseille bezig met het kweken van snijbloemen. De toename van landbouwgronden met zonnebloemen is ook in dit gedeelte van Frankrijk opvallend. Droge, fruitige roséwijnen zijn typisch voor de Provence, met die van de Côtes-de-Provence als wereldwijde toppers. De streek La Crau is een van de belangrijkste hooiproducenten van Frankrijk. Het hooi wordt drie keer per jaar geoogst en de opbrengst bedraagt ca. 100.000 ton.

Uit de agrarische sector komen veel andere commerciële activiteiten voort, zoals vervoersbedrijven, groentehandel, voedingsmiddelenindustrie, verpakkingsindustrie en dienstverlenende bedrijven. De streek rond Avignon is een belangrijk landbouwgebied. Niet alleen de productie van groenten en fruit, maar ook handel, landbouwonderwijs en agrarisch onderzoek spelen hier een belangrijke rol. Er is zelfs een zogenaamd ‘Agroparc en Cantarel’ ontwikkeld, waar een onderzoekscentrum, het landbouwschap, verschillende landbouwinstellingen en landbouwscholen met elkaar samenwerken.

Hoog in de bergen, vooral in de streek rond Barcelonette, wordt génépi gestookt, een soort groene absint. Het groene digestief wordt gemaakt van een plant die groeit op een hoogte tussen 2400 en 3500 meter.

advertentie

Veeteelt en visserij

De droogte van de Provence zorgt ervoor dat de runderteelt weinig voorkomt; alleen in de Camargue, het Contat Venaissin en de Crau is wat substantiële veeteelt aanwezig. De grond is eigenlijk alleen geschikt voor het houden van schapen (vooral voor het vlees) en geiten. De meeste kuddes (totaal ca. 100.000 dieren) maken twee keer per jaar een trektocht (‘transhumance’) naar betere weidegebieden, vroeger vaak te voet, nu meestal met de vrachtwagen.

De meeste agrarische activiteit vindt plaats in de smalle kustregio en bestaat onder meer uit de verwerking van lavendel voor de parfumindustrie. Verder zijn er veel wijngaarden, olijfgaarden en vruchtbomen. In de Var en de Vaucluse zijn veel tarwevelden te vinden.

Het kanaal door de Provence zorgt voor de broodnodige irrigatie. Op zee wordt, naast ansjovis en makreel, vooral op tonijn en sardines gevist, maar economisch gezien stelt deze sector niet veel voor. Alleen Nice heeft nog een redelijk grote vissersvloot.

advertentie

Industrie en mijnbouw

De Provence is tegenwoordig een van de belangrijkste industriële centra van Frankrijk.

De meeste industriële activiteiten zoals scheepswerven, zeepfabrieken, voedingsmiddelen en bouwmaterialen concentreren zich sinds de jaren 1950-1960 van de vorige eeuw ten westen van Marseille rond het Étang de Berre.

De olieraffinaderijen rond het meer staan aan de basis van een uitgebreide petrochemische bedrijfstak die ook rond Aix, Avignon, Aubagne en Tarascon op een wat kleinschaliger niveau voorkomt. Vliegtuigen worden gebouwd in het nabijgelegen Marignane. In het achterland ligt Grasse, al meer dan 400 jaar wereldberoemd als centrum van de parfumindustrie. In Château-Gombert, een noordoostelijke voorstad van Marseille, en in Avignon-Montfavet zijn moderne technologiecentra verrezen met meer dan honderd bedrijven op het gebied van mechanica, robotica, elektriciteit, elektronica, informatica en controlesystemen.

In streken met veel schapenteelt vindt men kaasmakerijen, leerlooierijen en wat textielindustrie. In Pernes-les-Fontaines bevindt zich een van de vijf fabrieken ter wereld waar vogelfluitjes gemaakt worden, die gebruikt worden om vogels mee te lokken. In de buurt van Mazan ligt een grote gipsmijn. Valréas is een belangrijk centrum van kartonproductie.

Zoutwinning komt voor in het oostelijke deel van de Camargue en in de zoutpannen van Aigues-Mortes. Salin-de-Giraud heeft de grootste zoutpan van Europa (ca. 12.000 ha). Het zout van Salin-de-Giraud wordt voornamelijk gebruikt voor de industrie. De zoutwinning begint op 1 september, duurt 35 dagen en levert 700.000-800.000 ton zout op.

Een ander traditioneel industrieel product van de Provence is oker, dat bestaat uit zeesediment uit het Krijt (200 miljoen jaar geleden), toen de Provence nog zee was. Met name de streek rond Roussillon werd een van de rijkste productiegebieden van oker ter wereld. De okerwinning kende tussen 1871 en 1930 een grote bloeiperiode. Na 1930 nam de okerwinning geleidelijk af door de opkomst van synthetische kleurstoffen. In totaal zijn er zeventien soorten oker in Roussillon ontdekt. Tegenwoordig wordt er alleen nog oker gewonnen in de groeven van Gargas.

Mijnbouw betreft vooral de winning van bauxiet bij Brignoles (ca. 2 miljoen ton per jaar) en bruinkool in Gardanne. De naam bauxiet is ontleend aan het Provençaalse dorp Les Baux, waar in 1822 aluminiumerts gevonden werd.

advertentie

PROVENCE LINKS

Advertenties
• Provence Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Provence
• Provence Hotels
• Auto huren in de provemce
• Boeken, ook tweedehands, over PROVENCE bij Bol.com

Nuttige links

Provence Startnederland (N)
Startpagina Provence (N)

Bronnen

Blisse, M. / Provence

Lannoo

Eck, N. van / Provence, Côte d’Azur

Gottmer/Becht

Guérin, R. / Provence

Van Reemst

Jardinaud, M. / Provence

ANWB

Provence

Lannoo,

Williams, R. / Provence & Côte d’Azur

Van Reemst

Zwijnenburg, H. / Provence, Côte d’Azur

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems