Landenweb.nl

PROVENCE
Klimaat en Weer

To read about PROVENCE in English - click here

ANWB vakantie boeken Provence

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Klimaat en Weer

Het subtropische klimaat in de Provence wordt gekenmerkt door droge zomers en milde winters. Met gemiddeld 2800-3000 uur zon en minder dan 80 dagen met neerslag per jaar, is de Provence daardoor een populaire vakantiebestemming. Zelfs in de winter kunnen aan de kust bepaalde plaatsen tot 150 uur per maand zon hebben.

Dankzij warme zeestromen zijn de winters aan de kust over het algemeen vrij zacht en zonnig. In het binnenland zijn de winters wat kouder en door de factor hoogte wordt de temperatuur daar in de zomer getemperd. In de bergen in het noordoosten komen strenge winterperiodes voor. Daar ligt ook vaak een pak sneeuw en er kan dan soms geskied worden.

De meeste neerslag valt in de lente en in de herfst, met als topper de maand november, waarin er tijdens wolkbreuken meer dan 100 mm regen per uur kan vallen! De Crau, de Camargue en de Étang de Berre kenmerken zich door minder dan 500 mm neerslag per jaar. Op de Mont Ventoux en de plateaus van de Vaucluse valt meer dan 800 mm per jaar.

In de zomer valt er minder dan 70 mm neerslag en de temperatuur schommelt overdag zo rond de 30°C, met maxima van 35°C. Deze periode met hoge temperaturen houdt lang aan: van mei tot en met oktober liggen de maximale dagtemperaturen boven de 20°C. De hitte is echter zelden drukkend door de droge lucht en de bescherming tegen vochtige depressies door het Centraal Massief. Af en toe wordt de Provence in de zomer opgeschrikt door gigantische onweren.

De Provence is in Frankrijk dé streek van de mistral (mistrau=de meester, ook wel mangio fango=moddereter), een harde, droge noordwestelijke wind die, met name in het noordwesten, 150-180 dagen per jaar kan waaien en snelheden van 180-200 km per uur kan bereiken. De mistral waait het meest in de maanden februari, maart en april en veel minder vaak in juli en augustus. In deze periode is de kans op bosbranden echter vrij groot door de soms dagen aanhoudende mistral.

De mistral ontstaat door verschillen in luchtdruk tussen het lagedrukgebied boven de Golf van Genua en hogedrukgebieden in het noorden van het Centraal Massief. In de zomer brengt de mistral wat verfrissing, maar in de winter zorgt hij voor kou en vorst en kan de temperatuur binnen enkele uren laten dalem met 10°C. De mistral kan dagen achter elkaar waaien. Door het Sainte-Baume-massief ontsnapt het oostelijke deel van de Provence aan de mistral.

In de Provence waaien nog ca. 30 andere, vaak plaatselijke windsoorten, waaronder de met regen en mist gepaard gaande ‘marin’ uit het zuidoosten, en de zuidwestelijke ‘labech’, die vaak onweer met zich meebrengt.

Klimaatgegevens Marseille
hoogste temp.temp. zeewateruren zon per dag
Januari10,7°C13,1°C4,8
Februari12,1°C13,1°C5,5
Maart14,7°C13,1°C6,9
April17,8°C13,1°C8,2
Mei21,9°C15,1°C9,4
Juni25,8°C18,1°C10,9
Juli29,0°C22,1°C11,8
Augustus28,4°C21,1°C10,6
September25,2°C20,1°C8,5
Oktober20,5°C19,1°C6,6
November14,6°C16,1°C5,2
December11,2°C14,1°C4,6
advertentie

PROVENCE LINKS

Advertenties
• Provence Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Provence
• Provence Hotels
• Auto huren in de provemce
• Boeken, ook tweedehands, over PROVENCE bij Bol.com

Nuttige links

Provence Startnederland (N)
Startpagina Provence (N)

Bronnen

Blisse, M. / Provence

Lannoo

Eck, N. van / Provence, Côte d’Azur

Gottmer/Becht

Guérin, R. / Provence

Van Reemst

Jardinaud, M. / Provence

ANWB

Provence

Lannoo,

Williams, R. / Provence & Côte d’Azur

Van Reemst

Zwijnenburg, H. / Provence, Côte d’Azur

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems