Landenweb.nl

GRAN CANARIA
Planten en Dieren

To read about GRAN CANARIA in English - click here

Naar Gran Canaria met Sunweb

Steden GRAN CANARIA

Maspalomas Playa de taurito Playa del ingles

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Vegetatie Gran CanariaPhoto: Tamara k CC 4.0 International no changes made

Van de ca. 1650 op de Canarische Eilanden voorkomende planten-, bloemen-, en boomsoorten, zijn er ca. 600 inheems. Van deze 600 zijn er weer honderden die slechts op één eiland, vaak zelfs maar in één enkele ravijn voorkomen. Door de geïsoleerde ligging komen hier nog bloemen, bomen en planten voor die in de rest van de wereld al sinds 2,5 miljoen jaar zijn uitgestorven. Een voorbeeld zijn de ‘laurisilva’-bossen, die vroeger in grote delen van Afrika en Europa voorkwamen, maar nu alleen nog maar op de Canarische Eilanden.

Op de Canarische Eilanden zijn drie vegetatiezones te onderscheiden. De droge zone tot ca. 900 meter hoogte herbergt o.a. (schijf)cactussen, inheemse dadelpalmen, acacia’s, amandelbomen, agaven, bananenplanten, suikerriet, Canarische lavendel, aloë en eucalyptusbomen. In de droge gebieden komt men de kandelaberwolfsmelk (cardón) en de koning-jubawolfsmelk of ‘tabaiba’ tegen. Het ingedikte sap van de tabaiba kan als een soort kauwgom gegeten worden. Het sap van een andere wolfsmelksoort, de ‘cardó’ of kandelaarcactus wordt, vermengd met olie, gebruikt als medicijn. De ‘tajinaste’ is een gedrongen struik met een worstachtige stam en fijne groene bladeren.

advertentie

Bananenplantages Gran CanariaPhoto: Jarek Prokop CC 3.0 Unported no changes made

De plantages met de kleine Chinese banaan of dwergbanaan groeien tussen 300-400 meter boven de zeespiegel. De Teige-slangenkop is een zeer bijzondere bloem die aanvankelijk alleen op Tenerife voorkwam, maar met succes op Gran Canaria is aangeplant. Het gewas kan bijna twee meter hoog worden en er kunnen aan één plant tienduizenden rode bloemen groeien. De Canarische palm (Phoenix canariensis) is overal te vinden, lijkt op de Noord-Afrikaanse dadelpalm, maar is korter, met grote weelderige bladeren en een mooiere kroon. De kleurige kerstster wordt op Gran Canaria zo groot als een boom.

De boomzone (tot 1800 meter) bevat verschillende soorten naald- en loofbomen, o.a. verschillende lauriersoorten, hulst, boomheide en de Canarische pijnbomen (pino canario of Latijn: Pinus canariensis), die 20-30 meter hoog kunnen worden. In de pijnwouden (het grootste woud is het pijnboomwoud van Tamadaba) groeien onder andere het zonneroosje en de slaaplelie. De ‘tuno indio’, een wild groeiende cactussoort, heeft veel scherpe stekels en kleine, rode vruchten, die mierzoet maar zeer verfrissend zijn.

In de bergzone (boven 1800 meter) groeien dwergstruiken (gele brem of ‘retama’), korstmossen en vele kruiden.

advertentie

Drakenboom Gran CanariaPhoto: H Zell CC 3.0 Unported no changes made

De beroemdste boom van de Canarische Eilanden is de Canarische drakenboom of drakenbloedboom, die behoort tot de families van de lelies en verwant is aan de yucca’s. Die laatste naam komt door het donkerrode hars van deze zeldzame boom. Deze Canarische variant, die enkele honderden jaren, tot misschien wel duizenden jaren oud kan worden, komt verder alleen nog op Kaapverdië en Madeira voor, en is elders al meer dan twintig miljoen jaar uitgestorven.

In het leven van de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden, nam de drakenboom in het verre verleden een belangrijke plaats in. Het belangrijkste product was het ‘drakenbloed’, dat onder andere als medicijn gebruikt werd.

advertentie

Dieren

advertentie

Tjiftjaf Gran CanariaPhoto: Juan Emilio CC 2.0 Generic no changes made

De dierenwereld op de Canarische Eilanden is lang niet zo gevarieerd als de plantenwereld.

Bijzondere vogelsoorten zijn de pijnboom- en de laurierduif, de Canarische torenvalk en de tjiftjaf. Veel voorkomende soorten zijn lijsters, kraaien, kwartels en patrijzen.

Op Gran Canaria zijn veel soorten hagedissen te vinden, waaronder de 80 cm lange slanghagedis (Lacerta stehlini). Echte slangen, maar ook schorpioenen komen niet voor op het eiland, gekko’s wel.

Wilde zoogdieren zijn onder andere ratten, hazen, konijnen en muizen. Gedomesticeerde dieren zijn runderen, schapen, ezels, enkele dromedarissen en kamelen, honden en geiten. Geiten zijn het belangrijkste melk- en slachtvee van de eilandbewoners.

advertentie

Perra de Presa Canario Gran CanariaPhoto: Smok Brazily CC 4.0 International no changes made

De Canarische Eilanden danken hun naam aan de Perro de Presa Canario, een grote hondensoort die al ten tijde van de Romeinen op de eilanden aanwezig was.

In de zeeën rond Gran Canaria komen onder andere voor: zwaardvissen, zalmen, zeeschildpadden, haaiensoorten, zeilvissen, kreeften, goudbaarzen, zeeduivels, heken, tong, langoesten, zeebaarzen, dolfijnen, tonijnen, makrelen, citroenvissen, inktvissen en marlijnen. Ook groepen orka’s en andere walvissoorten zijn rond het eiland te vinden.

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw zijn vrijgelaten uitheemse Californische konings- of kettingslangen en hun nakomelingen een plaag geworden voor Gran Canaria. Hoewel deze slangensoort, vooral broedend rond de gemeenten Valsequillo en Telde, ongevaarlijk is voor de mens, worden bepaalde vogelsoorten en een zeldzame hagedissoort in hun bestaan op het eiland bedreigd. Men schatte het aantal Californische kettingslangen in 2014 op ca. 5000.

GRAN CANARIA LINKS

Advertenties
• Gran Canaria Tui Reizen
• Vliegtickets Las Palmas Gran Canaria
• Naar Gran Canaria met Sunweb
• Authentieke reizen naar Drab Canaria
• Autohuur Gran Canaria
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Canarische Eilanden
• Auto huren in Gran Canaria
• Gran Canaria Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over GRAN CANARIA bij Bol.com

Nuttige links

Gran Canaria (N)
Las Palmas Startpagina (N)
Reisinformatie Gran Canaria (N)
Wandelen Gran Canaria (N)

Bronnen

Anderson, B. / Gran Canaria

Deltas

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote

Gottmer/Becht

Gruschwitz, B.F. / Canarische Eilanden

Het Spectrum

MacPhedran, G. / Gran Canaria

Kosmos-Z&K

Rokebrand, R. / Reishandboek Gran Canaria

Elmar

Weniger, S. / Gran Canaria

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems