Steden GRAN CANARIA

Populaire bestemmingen SPANJE

GRAN CANARIA   

Basisgegevens
   Officiële landstaalSpaans
   HoofdstadLas Palmas de Gran Canaria
   Oppervlakte1.560 km²
   Inwoners846.717 (2018)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil-1
   Web | Code | Tel..es | ESP | +34

Door de groeiende stroom toeristen ontwikkelde zich een markt voor kunstnijverheid-souvenirs (‘artesanía’).
Het Vilaflor- of Tenerife-kant (‘roseta’s’), waarvan de basisvorm een verfijnde rozet is, was al in de 19e eeuw een exportartikel. Andere karakteristiek Canarische producten zijn ajourwerk, manden, strohoeden, potten, sigaren en timples, een soort kleine gitaar.

Vanaf de jaren zestig van de 20e eeuw veroorzaakte het opkomende massatoerisme een belangrijke economische impuls. Er werden veel hotels, bungalows en appartementencomplexen gebouwd, vooral aan de zuidkust van Gran Canaria. Veel Canariërs werken sinds die tijd in de bouw en in de horeca.
Veel van de huidige investeringen in de toeristensector zijn afkomstig van niet-Canarische ondernemingen, waardoor veel inkomsten naar het Spaanse vasteland afvloeien. Jaarlijks arriveren er ca. 9 miljoen toeristen op de verschillende eilanden en de totale dienstensector maakt ca. 80% uit van het bruto nationaal product. Gran Canaria trekt ca. 3 miljoen toeristen per jaar.
Veel jonge mensen trekken van het platteland naar de hoofdstad Las Palmas en naar de toeristencentra in het zuiden zoals Playa del Ingles en Maspalomas en daardoor worden de kleine dorpsgemeenschappen demografisch ernstig ontwricht.

Op het uiterste zuidpuntje van het Spaanse eiland Gran Canaria is de badplaats Maspalomas te vinden. Voor culturele bezienswaardigheden hoeft u niet naar Maspalomas te gaan, maar er zijn wel enkele andere leuke uitstapjes te maken. Zo kunt u zich een dagje in de Sahara wanen. Ten oosten van Maspalomas vindt u namelijk zo’n 400 hectare aan spectaculaire zandduinen. Deze duinen, uitgeroepen tot nationaal park, zijn alleen te bezoeken per voet of op de rug van een kameel. U kunt dus een tocht maken alsof u enkele honderden kilometers oostwaarts, op het Afrikaanse continent, verblijft. Maspalomas is ook een uitstekende bestemming voor gezinnen met kinderen. Niet alleen doordat het er relatief rustig is, maar ook omdat hier het grootste aquapark van de Canarische Eilanden ligt. Aqualand Maspalomas kent een veelvoud aan attracties voor zowel jong als oud. Van over het hele eiland komt de lokale bevolking richting Maspalomas om een duik te nemen in dit hoogwaardige waterpark. Lees meer op de Maspalomas pagina van Landenweb.

Playa del Ingles is hét toeristisch centrum van Gran Canaria. Het centrum van Playa del Ingles is de zevende hemel voor liefhebbers van winkelen. Op kleine afstand van elkaar vindt u onder andere winkelcentrum Tropical, Kasbah, Metro en Yumbo. Winkelcentra zijn te herkennen aan het teken CC (Centro Comercial). Het stadscentrum is daarnaast voorzien van talloze restaurants, bars en uitgaansgelegenheden. Het restaurant El Gaucho in Kasbah en Sakura in Cita zijn echte aanraders. Het heerlijke strand is natuurlijk een van de hoofdattracties van Playa del Ingles. Het lange zandstrand beschikt over een apart gedeelte voor naturisten. Tevens is er een gedeelte ingericht voor homoseksuelen. Het strand is over de gehele lengte voorzien van gezellige barretjes en leuke restaurants. Lees meer op de Playa del Ingles pagina van Landenweb.

GRAN CANARIA LINKS

Advertenties
• D-Reizen Gran Canaria
• Naar Gran Canaria met Sunweb
• Gran Canaria Tui Reizen
• Gran Canaria Vliegtickets.nl
• Gran Canaria Kras Reizen
• Gran Canaria Hotels
• Autohuur Gran Canaria
• Gran Canaria Vliegvakanties WTC
• Ferry overtochten van en naar Gran Canaria
• Gran Canaria Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Gran Canaria (N)
Gran Canaria 2 Link België (N)
Gran Canaria Fotoreportage
Gran Canaria Reisstart (N)
Las Palmas Startpagina (N)
Reisinformatie Gran Canaria (N)
Vakantiebestemming.info Gran Canaria (N)
Wandelen Gran Canaria (N)
Schrijf uw artikel over GRAN CANARIA

Bronnen

Anderson, B. / Gran Canaria
Deltas

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote
Gottmer/Becht

Gruschwitz, B.F. / Canarische Eilanden
Het Spectrum

MacPhedran, G. / Gran Canaria
Kosmos-Z&K

Rokebrand, R. / Reishandboek Gran Canaria
Elmar

Weniger, S. / Gran Canaria
Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems