Landenweb.nl

MADEIRA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Portugees
  Hoofdstad  Funchal
  Oppervlakte  799 km²
  Inwoners  251,060
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .pt
  Code.  PRT
  Tel.  +351

To read about MADEIRA in English - click here

Naar Madeira met Sunweb

Populaire bestemmingen PORTUGAL

AlgarveAzorenCosta de lisboa
Costa verdeMadeira

Geografie en Landschap

Geografie

Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan, en een onderdeel van de gelijknamige archipel. Tot de archipel behoren ook Porto Santo, de Ilhas Desertas (‘verlaten eilanden’) en de Ilhas Selvagens (‘woeste eilanden’).

advertentie

Madeira SatellietfotoPhoto: Publiek domein

De totale oppervlakte van Madeira is 740 km2; het eiland is slechts 57 km lang en 23 km breed en heeft een omtrek van 151 km. Madeira is daarmee ongeveer net zo groot als de provincie Utrecht. Lissabon, de hoofdstad van moederland Portugal, ligt op 900 km, en het is 600 km naar de kust van Marokko.

Het meest oostelijk gelegen eilandje van de hele archipel is het Ilhéu de Fora.

advertentie

Landschap

Het eiland is van vulkanische oorsprong en wordt gekenmerkt door steile basaltrotsen. Madeira is een onderdeel van een machtige bergketen die vele duizenden meters boven de zeespiegel oprijst. De eilanden van de archipel zijn alleen maar de toppen van dit massief en verschenen waarschijnlijk zo’n 20 miljoen jaar geleden boven de zeespiegel als gevolg van aardbevingen en vulkanische uitbarstingen.

Van oost naar west loopt een bergketen over het eiland, die gespleten wordt door twee woeste rivieren: de Brava en de São Vicente. De pas Boca da Encumeada (1007 meter hoog) vormt de geografische scheiding van het westen met het oosten, waarvan het schiereiland Ponta de São Lourenço de meest oostelijk gelegen punt van het eiland is.

Ten westen van deze kloof ligt een moerassig tafellandschap, de Paúl da Serra (‘moeras in de bergen’: 17 km lang en 6 km breed), dat gemiddeld 1300 meter boven de zeespiegel ligt.

advertentie

Top van de Paul da Serra, MadeiraPhoto: Stephen Colebourne CC 2.0 Genericno changes made

De meeste rivieren ontspringen in de Paúl da Serra, waaronder de grootste rivier, de Ribeira da Janela. De rivieren op Madeira kennen een sterk verval, tot wel 10%. Hierdoor, en door de samenstelling van de vulkanische bodem, wordt Madeira gekenmerkt door diep uitgesneden dalen. Ook zijn er door de kracht van het water zeer grote, op kraters lijkende bassins uitgeslepen. Door de rivier Socorridos is bijvoorbeeld de ca. 500 meter diepe dalketel van Curral des Freiras ontstaan.

Mooie zandstranden kent Madeira niet (Porto Santo wél), wie op Madeira wil zwemmen doet dat in de zwembaden van de hotels. Alleen in het uiterste oosten van Madeira, in de afgeschermde baai van Prainha, ligt een zwart zandstrandje; er zijn wel veel kiezel- en rotsstranden. De meest spectaculaire watervallen van Madeira zijn de twee Risco-watervallen in de buurt van Rabaçal. Aan de noordelijke helft van een plateau stort het water ca. 100 meter naar beneden.

Hoogste punten zijn de Pico Ruivo de Santana (1861 m), Pico das Torres (1851 m) de Pico do Arieiro (1818 m), de Ruivo do Paúl (1640 m) en de Bica de Cana (1620 m). De 580 meter hoge Cabo Girão (‘Kaap van de Terugkeer’) is de op een na hoogste klif ter wereld (zeggen de Madeirenzers). Een derde van het eiland is meer dan 1000 meter hoog.

Porto Santo, Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens

advertentie

Strand van Porto Santo, MadeiraPhoto: Vitor Oliveira CC 2.0 Generic no changes made

Porto Santo is het op een na grootste eiland, en heeft in tegenstelling tot Madeira een 8 km lang ononderbroken gouden zandstrand, het “Praia Dourada”. Het was hier waar de Portugese zeevaarder João Gonçalves Zarco en Tristão Vaz Texeira in 1418 voor het eerst het anker uitwierpen en de Madeira-archipel (opnieuw) ontdekten.

Porto Santo ligt bijna 50 km ten noordoosten van Madeira en heeft de volgende afmetingen: 11 km lang, 6 km breed en 41 km2 groot. De zee-engte tussen Madeira en Porto Santo is tot 2300 meter diep. De belangrijkste plaats is Vila Baleira (2500 inw.)

De hoogste berg is de Pico do Facho met 517 meter. Andere ‘bergen’ zijn de Pico do Castelo (438 m), de Pico do Ataleia (447 m), de Pico Branco (450 m) en de Pico Juliana (440m).

Porto Santo is het vakantie-eiland van de Madeirezen geworden, terwijl het buitenlandse toerisme langzaam op gang komt. Visvangst, veeteelt en graanakkers zijn nagenoeg verdwenen, men gokt volledig op het toerisme. Sinds 1960 is Porto Santo een steunpunt van de NAVO, met een landingsbaan voor grote vliegtuigen.

advertentie

Ilhas Desertas, MadeiraPhoto: VillageHero CC 2.0 Generic no changes made

De door het ontbreken van zoet water onbewoonde Ilhas Desertas liggen ca. 20 km ten zuidoosten van Madeira. De vlakke eilandengroep bestaat uit Ilhéu Chaõ, Deserta Grande en Bugio.

Het grootste eiland is Deserta Grande, een langwerpig plateau van vulkanische rots, 12 bij 1 km en 470 meter hoog.

De Ilhas Selvagens zijn eveneens onbewoond en bestaat uit de eilanden Selvagem Grande, Pitaõ Grande en Pitaõ Pequeno. Deze eilandengroep ligt dichter bij het Canarische eiland Tenerife (170 km), dan bij de hoofdstad Funchal (230 km).

advertentie

MADEIRA LINKS

Advertenties
• Vakanties naar Madeira
• Naar Madeira met Sunweb
• Madeira Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autohuur Madeira
• ANWB vakantie boeken Madeira
• Authentieke reizen naar Madeira
• Djoser Wandel - wandelreis Madeira
• Madeira Hotels
• Bouw je eigen Madeira Rondreis
• Rondreis Madeira
• Autoverhuur Sunny Cars Madeira
• Boeken, ook tweedehands, over MADEIRA bij Bol.com

Nuttige links

Madeira Boogolinks (N)
Madeira StartBelgië (N+E)
Madeira Startkabel (N)
Reisinformatie Madeira (N)
Wandelen Madeira (N)

Bronnen

Catling, C. / Madeira

Kosmos-Z&K

Lipps, S. / Madeira

Elmar

Madeira

APA Publications

Schetar, D. / Madeira

Het Spectrum

Stiller, R. / Madeira

Van Reemst

Underwood, J. / Het Madeira-boek

Sunflower Books

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems