Landenweb.nl

GRAN CANARIA
Economie

To read about GRAN CANARIA in English - click here

Naar Gran Canaria met Sunweb

Steden GRAN CANARIA

Maspalomas Playa de taurito Playa del ingles

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Economie

Algemeen

Na de komst van Spanjaarden in de 15e eeuw werd er vooral suikerriet verbouwd op Gran Canaria. Een groot nadeel van de monocultuur was wel dat er miljoenen pijnbomen sneuvelden, waarna de erosie vat kreeg op het eiland. De desastreuze gevolgen daarvan zijn ook nu nog steeds goed merkbaar. Ook de oorspronkelijke Guanchen-bevolking, die gebruikt werden als slaven op de plantages, had veel te lijden. Rond 1700 was het al weer afgelopen met de lucratieve suikerhandel als gevolg van de concurrentie van landen als Cuba.

Voor de suikerindustrie kwam echter de wijnbouw in de plaats, met name op Tenerife. De wijngaarden werden echter in de 19e eeuw vernietigd door de meeldauw, een plantenziekte. De Canarische Malmsey-wijn was in die tijd zeer geliefd op het vasteland van Europa.

advertentie

Strand en toeristen, Gran CanariaPhoto: Bodo Teichert CC 3.0 Unported no changes made

Na de wijnbouw concentreerde men zich op de aanplant van Opuntia-cactussen waarop de cochenille of schildluis gekweekt werd. Uit deze schildluizen werd een mooie purperen kleurstof gemaakt, o.a. gebruikt voor het verven van stoffen. Halverwege de 19e eeuw was de Chinese banaan het belangrijkste landbouwgewas en exportproduct van de Canarische Eilanden.

De Canarische Eilanden waren en zijn nog steeds belangrijk als aanlegplaats voor schepen. In 1852 werd de hele eilandengroep tot vrijhavengebied verklaard, waardoor de handel nog meer werd bevorderd.

Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig kwam de Canarische economie in grote problemen door thuisblijvende toeristen en de sterk afnemende handel met Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. Na 1983 kwam het massatoerisme weer op gang en steeds meer kapitaal werd in de toeristenindustrie gestoken. In 1989 volgde weer een economische dip, die eens te meer aantoonde dat de toeristenindustrie zeer conjunctuurgevoelig is.

advertentie

Huidige economische toestand

advertentie

Bananenplantage, Gran Canaria Photo: Canarina CC 3.0 Unported no changes made

De belangrijkste landbouwproducten van Gran Canaria zijn op dit moment bananen, tomaten en aardappelen. Al deze producten worden geëxporteerd naar Europa en de Verenigde Staten. Rond de bananenplantages worden vaak koffiestruiken geplant, waarvan de opbrengst echter bedoeld is voor eigen gebruik. Dit geldt ook voor de verbouw van katoen, suikerriet, granen, groenten en fruit. Wat wijngaarden betreft resteert er nog maar ca. 500 ha op de hellingen van de Monte Lentiscal.

Meer dan 90% van de bananen wordt naar het Spaanse vasteland geëxporteerd, met name naar Sevilla, Barcelona en Cádiz. Andere exportproducten zijn snijbloemen en potplanten.

De veeteelt stelt niet veel voor op Gran Canaria, ook al als gevolg van de geringe natuurlijke begroeiing. Het aantal stuks vee is niet groot en producten als melk, vlees en boter moeten dan ook geïmporteerd worden.

advertentie

Standbeeld voor een visser, las palmas de Gran CanariaPhoto: Pepelopex CC 3.0 Unported no changes made

Las Palmas heeft een belangrijke vissershaven, en veel mensen (ca. 15.000) werken op de vissersvloot, maar ook in de conserven- en vismeelfabrieken, drogerijen en zouterijen. Het meeste zout dat gebruikt wordt in de visfabrieken komt uit de zoutpannen van Lanzarote. De meeste vis wordt gevangen tussen de Afrikaanse kust en de archipel, vooral sardines en tonijn.

Problematisch is dat veel Afrikaanse visgronden verboden terrein worden voor de Canarische vissers en de visverwerkende industrie vertrekt naar de goedkope Afrikaanse kustlanden.

advertentie

Stikstoffabriek Gran CanariaPhoto: John - el - Castillo CC 3.0 Unported no changes made

Een belangrijke industriële activiteit vormen de stikstoffabrieken van Las Palmas. Veel mensen werken ook in de verwerkende sector, zoals de papier-, hout-, en levensmiddelenindustrie.

advertentie

Vliegveld Gran CanariaPhoto: Janayte CC 4.0 International no changes made

De belangrijkste economische factor op Gran Canaria blijft het toerisme.

GRAN CANARIA LINKS

Advertenties
• Gran Canaria Tui Reizen
• Vliegtickets Las Palmas Gran Canaria
• Naar Gran Canaria met Sunweb
• Authentieke reizen naar Drab Canaria
• Autohuur Gran Canaria
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Canarische Eilanden
• Auto huren in Gran Canaria
• Gran Canaria Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over GRAN CANARIA bij Bol.com

Nuttige links

Gran Canaria (N)
Las Palmas Startpagina (N)
Reisinformatie Gran Canaria (N)
Wandelen Gran Canaria (N)

Bronnen

Anderson, B. / Gran Canaria

Deltas

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote

Gottmer/Becht

Gruschwitz, B.F. / Canarische Eilanden

Het Spectrum

MacPhedran, G. / Gran Canaria

Kosmos-Z&K

Rokebrand, R. / Reishandboek Gran Canaria

Elmar

Weniger, S. / Gran Canaria

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems