Landenweb.nl

TURKIJE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Turks
  Hoofdstad  Ankara
  Oppervlakte  783.562 km²
  Inwoners  85,927,644
  (2021)
  Munteenheid  Turkse lira
  (TRY)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .tr
  Code.  TUR
  Tel.  +90

To read about TURKEY in English - click here

Waar is het nu warm? Waarschijntdezonwel.nl

Steden TURKIJE

Akyarlar Alanya Ankara
Antalya Beldibi Belek
Bodrum Colakli Fethiye
Gumbet Içmeler Istanbul
Kemer Konakli Kumkoy
Kusadasi Lara Marmaris
Side

Vakantie en Bezienswaardigheden

Het toerisme betekent voor Turkije een snel groeiende bron van inkomen. De accommodatie voor het moderne massatoerisme is nog niet zo uitgebreid als in Griekenland of Italië. Veel toeristen maken gebruik van lastminute vluchten naar Turkije.

advertentie

Ballonvluchten boven CappadocieFoto: Mr Hicks 46 CC 2.0 Generic no changes made

De mogelijkheden voor luxe strand- of zonvakanties zijn er echter genoeg, niet alleen langs de Egeïsche kusten, maar ook in het zuiden aan de Middellandse Zee en in het noorden aan de Zwarte Zee. Voor de toerist op zoek naar cultuur is Turkije een waar paradijs. Steden als Istanbul en Izmir trekken altijd al vele toeristen, evenals de resten van Troje en plaatsen als Efeze en Bursa.

Wereldberoemd zijn de overblijfselen van Hattasud, de oude hoofdstad van het Hettitische rijk, en de kalkterrassen bij Pamukale.

advertentie

Aya Sophia IstanbulFoto: Adli Wahaid CC 3.0 Unported no changes made

Naast vele islamitische monumenten bezit Istanbul het hoofdwerk van de Byzantijnse bouwkunst, de Aya Sophia (6de eeuw). Een andere bezienswaardige stad in Europees Turkije is Edirne met o.a. de moskee van de hand van de belangrijke architect, Sinan (16de eeuw). Manisa is het voornaamste Turks-islamitische cultuurcentrum in het Egeïsche gebied, met o.a. vele moskeeën. De badplaats Çesme heeft een middeleeuws fort. Kusadasi (Vogeleiland) is een moderne, drukbezochte badplaats. Van de Middellandse-Zeekust is de badplaats Antalya het toeristisch centrum.

advertentie

Theater van Myra TurkijeFoto: Hippolyte CC 3.0 Unported no changes made

Ook in dit kustgebied bevinden zich resten uit de antieke tijd, o.a. een aantal Romeinse theaters. Bij Demre bevinden zich verder de ruïnes van Myra, de stad van Nicolaas van Myra (Sinterklaas), boven wiens graf een kerk is gebouwd. In Perge bevindt zich behalve een theater ook een antiek stadion, bestemd voor 27.000 toeschouwers. Meer in oostelijke richting zijn toeristische plaatsen: Alanya, een vesting uit de Seldjoekentijd met binnen de - dubbele - muren moskeeën, een overdekte bazar en een paleis; de Damlatas-druipsteengrot nabij Alanya; de badplaats Anamur met een groot middeleeuws kasteel; de badplaats Silifke met een kruisvaardersburcht; Mut met een 14de-eeuwse vesting.

advertentie

Romeinse Mozaiek in het museum van AntakyaFoto: Dosseman CC 4.0 International no changes made

Antakya (het antieke Antiochië) met een befaamde collectie Romeinse mozaïeken in het museum. De Zwarte-Zeekust heeft een mild klimaat. Hier valt de meeste neerslag van Turkije, zodat er uitgestrekte bossen zijn. Tot de meer moderne badplaatsen behoort Giresun. Interessante architectuur heeft Trabzon (het Trebizonde uit de Byzantijnse tijd). Ten zuiden hiervan ligt boven een steile afgrond het 14de-eeuwse klooster van Sumela (Byzantijnse fresco's). In West-Anatolië zijn Bursa en Iznik bezienswaardig. Bij Çanakkale ligt de ruïneheuvel van Troje.

advertentie

Amasya RotsgravenFoto: Michael F. Schönitzer CC 4.0 International no changes

Amasya bezit o.a. moskeeën en rotsgraven van Pontische koningen. In het zuiden is de bedevaartplaats Konya bekend om de 'dansende derwisjen'. Het zuiden van Oost-Anatolië wordt ingenomen door het (historische) landschap Cappadocië, dat vooral bekend is om groepen grillige rotsen met vele natuurlijke grotten, die hebben gediend als woning, kerk of klooster. In de overige delen van Oost-Anatolië zijn bezienswaardig: Tokat met een kasteel met 28 torens en moskeeën uit de 12de-16de eeuw; Kars met resten van de Armeense stad Ani (10de-11de eeuw); Diyarbakir met talrijke oude bouwwerken, o.a. een moskee uit ca. 1090 en een 5 km lange basalten (dus zwarte) stadsmuur met 72 torens; Van aan het Vanmeer, waar rotsgraven zijn gevonden.

advertentie

TURKIJE LINKS

Advertenties
• Turkije verre reizen van ANWB
• Naar Turkije met Sunweb
• Goedkope vliegtickets Turkije? Vliegennaar.nl
• Autohuur Turkije
• Hotels Trivago
• Turkije Tui Reizen
• Djoser Wandel - wandelreis Turkije
• Turkije Hotels
• Rondreis Turkije
• Autoverhuur Sunny Cars Turkije
• Transport Turkije - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over TURKIJE bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Oost Europa (N)
Reisinformatie Turkije (N)
Reizendoejezo – Turkije (N)
Rondreis door Turkije (N)
Rondreis Turkije (N)
Vakantiebestemming.info Turkije Cappadocie (N)

Bronnen

Brosnahan, T. / Turkey

Lonely Planet

Graven, R. van den / Reishandboek Turkije

Elmar

Te gast in Turkije

Informatie Verre Reizen

Turkije

Het Spectrum

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems