Steden TURKIJE

Kemer   
To read about Kemer in English - click here

Strandvakantie Kemer

Kemer is een Turkse badplaats met zo’n twaalfduizend inwoners. In het toeristisch seizoen verblijft er al gauw een veelvoud van dit aantal in de stad. Een combinatie van heerlijke stranden, een natuurrijke regio en goed ontwikkelde hotels maken Kemer tot een geweldige vakantiebestemming. Elk jaar overnachten hier ongeveer driehonderdduizend toeristen.

Kemer Foto:Crymaker Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 2.5 Unported no changes

Ligging Kemer

Kemer ligt in Turkije in de regio Antalya op zo’n veertig kilometer ten westen van de stad Antalya. Het toeristenplaatsje wordt ingeklemd door de Middellandse zee en het Taurus-gebergte. In de nabije omgeving liggen de stadjes Beldibi, Çamyuva, Göynük en Tekirova. Het natuurgebied Olimpos Beydaglan Sahil grenst aan de noordkant van de stad.

Weer kemer

Het stadje heeft een mild mediterraan klimaat. Dit betekent lange, droge zomers en veel zonuren. Tussen mei en oktober ligt de gemiddelde maximumtemperatuur hier minimaal op 25 graden. In piekmaanden als juli en augustus wordt het al gauw dik in de dertig graden. Gedurende deze hele periode valt er amper neerslag. In april en oktober ligt de maximumtemperatuur gemiddeld rond de twintig graden.

Strand Kemer Foto:Hanistolina in het publieke domein

Kemer geniet het hele jaar door van een hoop zon. Januari en december zijn met gemiddeld vijf zonuren de minste maanden. In de overige maanden ligt het aantal zonuren gemiddeld tussen de 6 en 14 per dag. De temperatuur van het zeewater is vooral in het naseizoen erg prettig. In augustus en september ligt deze temperatuur achter in de twintig graden. In de eerste vijf maanden van het jaar is de zee met een maximumtemperatuur van twintig graden nog vrij koud.

Geschiedenis Kemer

Kemer ging tot 1917 door het leven als Eski Köy (oud dorp). Als gevolg van een overstroming in 1910 begonnen de toenmalige bewoners met het bouwen van een 23 kilometer lange muur. Dit moest de stad voortaan beschermen tegen overstromingen uit het Taurus-gebergte. Aan het project heeft Kemer (letterlijk: riem) haar naam overgehouden.

Pas in de jaren ’60 kwam het toerisme in Kemer in opkomst. Na uitgebreide investeringen in de infrastructuur, het stadscentrum en hotels groeide de stad in de jaren ’80 uit tot een van de populairste steden van Turkije. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Kemer bezienswaardigheden

Taurusgebergte Foto:Duesentrieb Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Het natuurschoon is een van de hoofdbezienswaardigheden van Kemer. Het strand, het woud en het prachtige Taurus-gebergte zijn allen een lust voor het oog. Vanuit de stad worden er met regelmaat tochten naar het Taurus-gebergte georganiseerd. Met name hooggelegen plaatsjes als Sogutcuma en Altinyaka zijn interessante bestemmingen. Aantrekkelijk zijn verder de prachtige grotten in de regio.

Theater van Phaeselis Foto:Dave Lonsdale Creative Commons-licentie Naamsvermelding 2.0 Unported no changes made

Het historische stadje Phaselis is zeker het bezoeken waard. Op zo’n vijftien kilometer vind je de overblijfselen uit een haast vergaan tijdperk. Het stadje was ruim voor het begin van de jaartelling een van de commerciële centra van de Hellenistische periode. Het merendeel van de overblijfselen komt uit het tijdperk van de Romeinen. Tempels, theaters en musea maken allen onderdeel uit van de culturele ervaring in Phaselis.

Tips Kemer

Een bezoek aan Kemer biedt haast de verplichting om de geweldige natuur te verkennen. Met een jeepsafari kun je in korte tijd een groot gebied verkennen. Begeleid door de professionele gidsen heb je een wonderbaarlijke en leerzame evaring. Na een enerverende dag is het geweldig om gezellig een drankje te drinken in het stadshart.

Olympos Cirali Foto:Ismail Aygun Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Kemer is met haar rijke verleden, vele culturele overblijfselen en heerlijke stranden ideaal voor een gemixte vakantie. Een bezoek aan de stranden (het merendeel heeft het keurmerk blauwe vlag) is een absolute ‘must’, terwijl een uitstapje naar de oude stad Olympos ook zeker op de agenda hoort. Het vuur van Çirali dat al eeuwen brand is eveneens ruimschoots de moeite waard.


Artikelen en Reisverhalen over TURKIJE
  Eerst bij een tentje een broodje Dön..   Zo decadent kan het leven zijn
  Van Atalya naar Istanbul en terug   Hoe decadent kan het leven zijn
  Op vakantie naar Turkije

Schrijf uw artikel over Kemer

To read about Kemer in English - click here

Kemer LINKS

Advertenties
• Kemer Vliegtickets.nl
• Kemer Tui Reizen
• Naar Kemer met Sunweb
• Antalya Vliegtickets Tix.nl
• Hotels Kemer
• Autoverhuur Sunny Cars Kemer


Nuttige links
Telefoongids
Kemer Reisstart (N+E)

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems