Steden TURKIJE

Akyarlar   
To read about Akyarlar in English - click here

Strandvakantie Akyarlar

Kust tussen Bodrum en Akyarlar Foto:Georges Jansoone Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Akyarlar, dat letterlijk witte kliffen betekent, is een gezellige badplaats rond een prachtige maanvormige baai. Toeristische trekpleisters als Bodrum en Kos liggen niet ver weg, maar zelf is het dorpje heerlijk rustig. Een ideale plek als je wil genieten van de rust die het Turkse natuurschoon en de Turkse gemoedelijkheid je kan bieden, maar ook voor wie zin heeft in uitstapjes naar plaatsen met historische bezienswaardigheden.

Ligging Akyarlar

Akyarlar ligt op zo'n 20 kilometer afstand van het centrum van Bodrum. Het dorp ligt aan een baai die zich zo'n anderhalve kilometer langs de zee uitstrekt. Hier liggen diverse ravijnen die gevormd worden door stukken wit gesteente. Vanuit de baai kun je het Griekse eiland Kos al zien, dat op slechts 5 kilometer afstand ligt. Akyarlar is door de flinke bries vanuit de heuvels erg populair onder watersporters. In het achterland liggen beboste hellingen. Het plaatsje ligt op 58 kilometer van het Milas-Bodrum vliegveld.

Weer Akyarlar

Het mediterrane klimaat van Akyarlar is ideaal voor een zonvakantie. Tussen april en oktober is het hier namelijk warm, droog en schijnt de zon vele uren. In het absolute hoogseizoen lopen de temperaturen makkelijk op tot achter in de dertig graden. Wanneer je niet zo van de échte hitte bent dan is een vakantie in april, mei, september of oktober aan te raden. Met name het naseizoen is erg zacht en bovendien geniet je dan van een opgewarmde zee. De winters zijn wat minder warm en zwemmen in de zee is dan ook wat minder aantrekkelijk, maar de temperatuur is nog steeds behaaglijk.

Geschiedenis Akyarlar

Oorspronkelijk is Akyarlar een dorp van sponsduikers en vissers. Een belangrijke handelspost is het nooit geweest en van een rijke geschiedenis kunnen we dan ook niet spreken, maar het is ook geen uit te grond gestampt toeristenoord. Wel is toerisme nu de belangrijkste inkomstenbron van het dorp en daar is het dorp dan ook op ingesteld. Ruim opgezette resorts en een handvol terrasjes kenmerken het aanzicht van het dorp. Wanneer je bij de kust komt zie je rechts de vissershuisjes en links het strand en in het centrum de restaurantjes. Op het moment wonen er een kleine drieduizend mensen in Akyarlar. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Akyarlar bezienswaardigheden

Het meest prominente gebouw van Akyarlar is de Huseyin-vuurtoren, gebouwd in 1931. Naast dit gebouw zijn er weinig historische gebouwen, maar dat neemt niet weg dat er hier niets te beleven valt. Aan het strand kan je beachvolleyballen en verschillende watersporten beoefenen. Voorbeelden zijn kajakken, windsurfen, waterskiën en parasailen.

Tips Akyarlar

Kasteel van Bodrum Foto:Ad Meskens Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Wanneer je klaar bent met de strandactiviteiten liggen Kos en Bodrum dichtbij genoeg voor een bezoekje. Absoluut een aanrader.

Het strand is vaak druk bevolkt in Akyarlar. Hecht je waarde aan iets meer rust dan is Kemer gemakkelijk te bereiken. Hier zijn de stranden in veel gevallen een stuk minder druk. Tevens kun je gelijk de Hüseyin vuurtoren bezoeken.

Het dorp staat bekend om haar goede visrestaurants. In het kleine centrum zijn er hier enkele van gelegen. Lekker zijn tevens de restaurantjes waar je een pitabroodje kunt scoren of een lekkere Turkse pannenkoek.


Artikelen en Reisverhalen over TURKIJE
  Eerst bij een tentje een broodje Dön..   Op vakantie naar Turkije
  Van Atalya naar Istanbul en terug   Hoe decadent kan het leven zijn
  Zo decadent kan het leven zijn

Schrijf uw artikel over Akyarlar

To read about Akyarlar in English - click here

Akyarlar LINKS

Advertenties
• D-Reizen Akyalar
• Bodrum Vliegtickets.nl
• Akyalar Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Bodrum Vliegveld
• Hotels Akyarlar
• Fox verre reizen van ANWB
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals


Nuttige links
Telefoongids

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems