Steden TURKIJE

Beldibi   
To read about Beldibi in English - click here

Strandvakantie Beldibi

Te midden van mediterrane bossen in Turkije ligt deze moderne badplaats. Beldibi is er geheel op ingericht om de perfecte bestemming te zijn voor de toerist op zoek naar een ontspannen zonvakantie. Je vindt er een breed aanbod aan winkeltjes, restaurants, bars, disco's en andere uitgaansgelegenheden. Op de kiezelstranden van Beldibi zijn talloze voorzieningen voor watersporters en zonliefhebbers, dus die komen hier helemaal aan hun trekken.

Beldibi Schone Zee Foto:FlankerFF Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Ligging Beldibi

Beldibi ligt aan de Turkse zuidkust, zo'n beetje tussen Kemer en Antalya in. Kemer ligt 11 kilometer zuidwaarts en Antalya vind je zo'n 30 kilometer naar het noordoosten. Zoals gezegd ligt Beldibi tussen de bossen. Dat die bossen mooi zijn wordt wel bewezen door het feit dat ze zijn ondergebracht in het natuurpark Olympos Beydaolarý. Reis je nog iets westelijker, dan worden de bossen bergachtiger. Hier ligt het Taurus-gebergte, waar de toppen tot 1500 meter reiken. Het vliegveld van Antalya ligt bovendien op zo'n 45 kilometer, dus je hoeft er niet al te lang voor te reizen.

Weer Beldibi

Net als de rest van de Turkse zuidkust, kent ook Beldibi een aangenaam mediterraan klimaat. Tussen mei en september heb je gegarandeerd perfect strandweer, met temperaturen tussen de 25 en 40 graden. De winters zijn uiteraard wat kouder, maar ook dan is de temperatuur nog steeds aangenaam. Strandweer is geen zekerheid, maar van een guur winterweer zoals we dat in Nederland kennen is absoluut geen sprake! Zo komt de watertemperatuur nooit onder de 15 graden en raakt het kwik zelfs in januari nog regelmatig de 20 graden aan. Toch is het dan een stuk rustiger. Een voordeel wat betreft de prijzen en de rust, een nadeel wanneer je komt voor gezelligheid. Er is immers een stuk minder te beleven.

Geschiedenis Beldibi

Beldibi is een moderne badplaats en kent zodoende geen lange historie. Vanaf de jaren '80 van de vorige eeuw kwam het badplaats-toerisme op in Turkije en sinds die tijd is Beldibi verworden van een slaperig vissersdorpje tot een gezellig stadje met een bruisend centrum. Meer recent, in 2010, is het dorpje geteisterd door zware stormen, wat behoorlijk wat schade heeft aangericht. Inmiddels is de schade gelukkig weer hersteld. De omgeving kent wel een rijke geschiedenis: zowel Kemer als Antalya zijn belangrijke steden geweest. In de tijd dat west-Turkije nog Grieks was, en ook in de tijd van de Seltjoeken (zo rond 1000 na Christus) waren beide steden belangrijke handelsposten, wat ook nu nog is terug te zien.

Dolmus Busje Foto:Mr.choppers Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Een tripje naar deze steden is dan ook zeker een aanrader. Om de afstand hoef je het niet te laten, want beide steden zijn binnen een kwartier tot een half uur te bereiken. Een dolmus (minibusje) kost bovendien niet veel. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Beldibi bezienswaardigheden

Beldibi zelf kent geen historische bezienswaardigheden, maar een leuk stadje is het wel. Het is er gezellig, met talloze terrasjes en uitgaansmogelijkheden en bovendien zijn er allerlei leuke winkeltje met kunst, lederwaren en souvenirs. Bovendien is er ook in de omgeving van alles te beleven. Zo kun je de Beldibi-grotten bezoeken, waar oude archeologische schatten zijn ontdekt. Je kunt hier zelfs unieke rotstekeningen bewonderen! Ook de druipsteengrotten van Damlatas zijn een bezoekje waard.

Beldibi Moskee Foto:FlankerFF Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Tips Beldibi

De mooie omgeving leent zich goed voor lange, avontuurlijke wandelingen. Denk er wel aan een gids te huren, want het gebeurt maar al te vaak dat toeristen de weg hier kwijt raken! De ruïne van een Byzantijnse kapel op de noordoever van de Goynuk rivier is de moeite van het bezoeken zeker waard.


Artikelen en Reisverhalen over TURKIJE
  Zo decadent kan het leven zijn   Hoe decadent kan het leven zijn
  Eerst bij een tentje een broodje Dön..   Op vakantie naar Turkije
  Van Atalya naar Istanbul en terug

Schrijf uw artikel over Beldibi

To read about Beldibi in English - click here

Beldibi LINKS

Advertenties
• Turkije Tui Reizen
• Beldibi Vliegtickets.nl
• Djoser Wandel - wandelreis Turkije
• Hotels Beldibi
• Autoverhuur Sunny Cars Vliegveld Antalya
• Antalya Vliegtickets Tix.nl


Nuttige links
Telefoongids

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems