Landenweb.nl

Belek
 

To read about Belek in English - click here

advertentie
Naar Belek met Sunweb Belek Tui Reizen

Algemeen

Belek is een van de meest toeristische bestemmingen van de zonnige Turkse Rivièra. Met name op het gebied van golftoerisme heeft de stad naam gemaakt. Maar ook de meer op de middenklasse gerichte toeristische industrie begint zich steeds verder te ontwikkelen.

Belek Zonsondergang

Belek ZonsondergangFoto :Senol Demir (CC BY 2.0) no changes made

advertentie
Hotels Belek Belek Vliegtickets.nl

Ligging

Belek ligt direct aan de kust van de Middellandse zee van Turkije. Het stadje maakt onderdeel uit van de provincie Antalya en ligt halverwege de stad Antalya en Side. Op zo’n tien kilometer ligt de stad Serik met ongeveer honderdduizend inwoners. Hier komen ’s zomers een hoop seizoenarbeiders vandaan. De luchthaven van Antalya ligt op 35 kilometer van de stad.

advertentie
Turkije verre reizen van ANWB Antalya Vliegtickets Tix.nl

Weer

Zoals alle steden aan de Turkse Rivièra heeft ook Belek een mediterraan klimaat. ’s Zomers is het warm en droog en ’s winters is het nat. Het toeristisch seizoen loopt van april tot eind oktober met als absolute piekmaanden juni tot en met augustus. In deze maanden wordt het al gauw ruim in de dertig graden. Bovendien is er amper tot geen neerslag en warmt de zee op tot een aangename temperatuur van midden in de twintig graden.

Geschiedenis

De geschiedenis van Belek gaat terug tot vier eeuwen voor het begin van de jaartelling. Door de eeuwen heen maakte de stad deel uit van het Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse rijk. Tevens zijn de Seltsjoeken een periode aan de macht geweest. Met name van de periode onder invloed van de Romeinen is nog een hoop terug te zien in de stad. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Bezienswaardigheden

Aspendos Theater bij Belek

Aspendos Theater bij BelekFoto: Saffron Blaze CC 3.0 Unported no changes made

Het Aspendos-theater is een van de hoofdbezienswaardigheden van Belek. Het theater werd in de tweede eeuw ontworpen door de architect Zenon. In het heden wordt Aspendos nog altijd gebruikt voor concerten en voorstellingen. Hiermee is ze de best bewaarde van haar soort. Er passen zo’n twintigduizend mensen in het theater. Naast het eeuwenoude theater biedt Belek nog veel meer historische bezienswaardigheden. Zo zijn de oude stadsmuren en de Hadrianus-poort zeker het bezoeken waard. Hetzelfde geldt voor het uitgebreide archeologisch museum.

Belek is naast een historische trekpleister een stad voor golfliefhebbers. In 2012 organiseerde de stad de World Golf Final met als deelnemer Tiger Woods. Met momenteel (er wordt constant uitgebreid) acht golfbanen is er voor iedere wens en ieder niveau een golfcourt aanwezig. Praktisch elk hotel biedt excursies aan voor golfliefhebbers.

Tips

Een jeepsafari door het nabijgelegen gebergte is een onvergetelijke ervaring. Als natuurliefhebber kun je dan gelijk de watervallen van Manavgat meepakken. Een andere aanrader: het Koprulu Canyon National Park is een van de gaafste parken van de regio. Hier leven onder andere beren, wolven, berggeiten en herten.

Pamukkele

PamukkeleFoto: Antoine Taveneaux CC 3.0 Unported no changes made

Als je meer op zoek bent naar rust dan zijn de thermale baden van de Pamukkale een mooie bestemming. Een andere leuke optie is scubaduiken of een middagje raften. Als je meer van de landsporten bent, dan is een ritje op een paard aan te raden

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

Belek LINKS

Advertenties
• Belek Vliegtickets.nl
• Belek Tui Reizen
• Antalya Vliegtickets Tix.nl
• Naar Belek met Sunweb
• Djoser Wandel - wandelreis Turkije
• Hotels Belek
• Autoverhuur Sunny Cars Belek

Nuttige links

Telefoongids
Belek Reisstart (N+E)

laatst bijgewerkt augustus 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems