Landenweb.nl

Ankara
 

Turkije verre reizen van ANWB

To read about Ankara in English - click here

advertentie
Vliegennaar.nl | Goedkope vliegtickets Ankara Turkije Tui Reizen

Algemeen

Ankara is de hoofdstad van Turkije en ligt op de Anatolische Hoogvlakte van het land. Het is niet de grootste stad van Turkije, want dat is Istanbul. De stad is toch wel degelijk zeer geschikt voor Turkije reizen. De stad is niet alleen hoofdstad van het land, maar ook van de provincie Ankara. Ankara is als hoofdstad van Turkije gekozen, omdat de stad een meer centrale ligging heeft binnen het land. Ankara is het economische en bestuurlijk middelpunt van Turkije. Ankara is bovendien de voorloper van alle Turkse steden als het gaat om moderne architectuur. Ankara heeft ongeveer 4 miljoen inwoners.

AnkaraAnkaraFoto: Bjørn Christian Tørrissen CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Hotels Ankara Turkije verre reizen van ANWB

Ligging

Ankara ligt zeer centraal in Turkije. Ankara ligt in Midden-Anatolië. Deze hoogvlakte is het hart van Turkije. Ankara ligt op een plateau omringt door bergen. Het centrum van de stad ligt op een 150 meter hoge heuvel. De stad is gebouwd op de oevers van de Enguri Su, terwijl de Ankara Cayi (rivier), een zijrivier van de rivier de Sakarya, ook door de stad stroomt. Ankara is omgeven door steppe vegetatie, met bossen in het zuiden.

advertentie
Wandelvakantie Turkije Autoverhuur Sunny Cars Ankara

Weer

Ankara ligt in het midden van Turkije en heeft een continentaal klimaat (landklimaat). Dit betekent dat de winters er fris zijn, maar dat het ’s zomers erg heet kan worden in Ankara. Er valt het hele jaar door weinig neerslag; in het totaal komt dit gemiddeld neer op zo’n 300 millimeter. ’s Winters ligt er weleens sneeuw in Ankara en vaak blijft dit ook enkele dagen tot weken liggen. Hieronder vind je de gemiddelde temperatuur in Ankara per maand.

Geschiedenis

Ankara is meer dan drieduizend jaar oud en een deel van de oude stadskern is bewaard gebleven. De stad is onder meer in handen geweest van de Grieken, Romeinen, Byzantijnen alvorens Ankara onder Osmaans (Turks) gezag kwam. Een laatste tijdperk in de geschiedenis van Ankara begon in 1920, toen Atatürk deze stad koos als het centrum van zijn onafhankelijkheidsstrijd. Van een rustige buitenpost op dat moment, groeide Ankara snel uit tot een grote stad in de jaren na de overwinning van Atatürk. Tegen het einde van 1923 werd Ankara de nieuwe hoofdstad en ontwikkelde de stad zich naar Europees voorbeeld.

In de oude stad in het noorden van Ankara kun je kennismaken met de rijke Turkse cultuur en de traditionele architectuur. Oud-Ankara bestaat uit een citadel met daaromheen een authentiek Osmaanse stad. In het oude deel van Ankara zijn veel bezienswaardigheden te vinden zoals de Zuil van Julianus en de tempel van Augustus. In de nieuwe stad rondom de oude heuvelburcht zijn veel moderne bouwwerken en uitgestrekte parken te vinden. Dit maakt Ankara een unieke combinatie van oud en nieuw. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Bezienswaardigheden

Er zijn veel bezienswaardigheden in Ankara, hieronder wordt een aantal van de belangrijkste beschreven.

Ankara Museum van Anatolische beschavingenAnkara Museum van Anatolische beschavingenFoto: Bjørn Christian Tørrissen CC 3.0 no changes made

De grootste publiekstrekker van Ankara is het Museum van Anatolische beschavingen. Alleen het gebouw waarin het museum gevestigd is, is al een juweeltje te noemen. Het gaat om een oude bazaar die tussen 1464 en 1471 is gebouwd onder leiding van Sultan Mehmet II. In het museum is kunst te vinden uit de steentijd, de bronstijd, de tijd van de Hettieten en nog veel meer periodes uit de geschiedenis.

Citadel (Hisar) van Ankara Foto:ElelichtCitadel (Hisar) van AnkaraFoto: Elelicht CC 3.0 Unported no changes made

De citadel is van oorsprong Romeins en ligt in een van de oudste gebieden van Ankara. De Byzantijnen en de Seltsjoeken legden ook hun stempel op het bouwwerk en het hele gebied heeft kronkelende straten en oude gebouwen die zijn gerestaureerd en omgebouwd tot restaurants en cafés.

Romeinse baden van AnkaraRomeinse baden van AnkaraFoto: Mutt CC 3.0 Unported no changes made

Gelegen aan de Cankiri Caddesi, net ten noorden van Ulus Meydani, liggen de Romeinse baden die stammen uit de 3e eeuw na Christus. De baden zijn goed bewaard gebleven. Je kunt duidelijk het verwarmingssysteem voor de baden zien, evenals de kleedkamer (apoditerium), de hete kamer (caldarium), de warme kamer (tepidarium) en de koude kamer (frigidarium).

Ankara Kocatepe moskeeAnkara Kocatepe moskeeFoto: Noumenon in het publieke domein

In Ankara moet je absoluut één van de vele moskeeën bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar de oudste moskee van de Turkse hoofdstad; de Arslanhane Carnii Moskee. De moskee is gebouwd in de 13e eeuw. Het is een prachtige gedecoreerde moskee met onder andere mozaïeken en notenhout. De nieuwste en grootste (Kocatepe) moskee van Ankara heeft een indrukwekkende positie op een heuvel. De moskee werd gebouwd in de Ottomaanse stijl in 1987 en is voorzien van glas-in-loodramen, marmer en een decor van bladgoud. De moskee heeft een enorme kristallen kroonluchter.

Ankara Mausoleum AtatürkAnkara Mausoleum AtatürkFoto: Bjørn Christian Tørrissen CC 3.0 Unported no changes made

Ook het Atatürk Mausoleum in het Atatürkmuseum is de moeite waard om te bezoeken. Het is het grootste en meest indrukwekkende moderne bouwwerk van Turkije. Dit complex is gebouwd in 1944 en herdenkt Ataturk, de stichter van het moderne Turkije. Het mausoleum van Atatürk heeft een enorme mozaïek op de binnenplaats en een uitzonderlijk mooi met bladgoud bekleed interieur.

Etnografisch Museum in AnkaraEtnografisch Museum in AnkaraFoto: Elelicht CC 3.0 Unported no changes made

Het Etnografisch Museum is een eerbetoon aan Atatürk, met foto's van zijn begrafenis op de muren en prachtige collecties porselein, borduurwerk en houtwerk.

Het gebouw bestaat uit de voormalige kantoren van Ataturk en ligt net ten zuiden van Ulus. Het gebouw zelf is heel aantrekkelijk en heeft een post-Ottomaanse structuur met veel marmer.

Tips

Oude stad AnkaraOude stad AnkaraFoto: Omer Unlu CC 2.0 Generic no changes made

Moderne winkelcentra tref je in de wijk Kizilay. Het Karum winkelcentrum ligt aan de Tulani Himli Avenue. Je vindt hier veel winkels. Voor oude winkeltjes moet je in de ÇikrikÇilar Yokusu in de wijk Ulus zijn. Bakircilar Çarsisi is een straat met veel koperbewerkers. Naast koperwerk vind je er ook sieraden, tapijten, antiek en zilver. Tegen de heuvel van de Citadel, bij de oude stadspoort, zijn er ook interessante winkeltjes. Hier is de specialiteit specerijen, gedroogde zuidvruchten en noten.

Het uitgaansleven van Ankara is minder spectaculair dan dat van Istanbul. Het nachtleven van Ankara speelt zich voornamelijk af in barretjes en nachtclubs. Over het algemeen zijn de bars voordeliger dan de nachtclubs. Als je op zoek bent naar live muziek en het clubcircuit dan zijn er mogelijkheden in de omgeving van Cebeci. In deze wijk zijn er veel jongeren en studenten.

Ankara LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl | Goedkope vliegtickets Ankara
• Wandelvakantie Turkije
• Turkije Tui Reizen
• Hotels Ankara
• Turkije verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Ankara
• Boeken, ook tweedehands, over Ankara bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems