Steden TURKIJE

Ankara   
To read about Ankara in English - click here

Stedentrip Ankara

Ankara is de hoofdstad van Turkije en ligt op de Anatolische Hoogvlakte van het land. Het is niet de grootste stad van Turkije, want dat is Istanbul. De stad is toch wel degelijk zeer geschikt voor Turkije reizen. De stad is niet alleen hoofdstad van het land, maar ook van de provincie Ankara. Ankara is als hoofdstad van Turkije gekozen, omdat de stad een meer centrale ligging heeft binnen het land. Ankara is het economische en bestuurlijk middelpunt van Turkije. Ankara is bovendien de voorloper van alle Turkse steden als het gaat om moderne architectuur. Ankara heeft ongeveer 4 miljoen inwoners.

Ankara Foto:Bjørn Christian Tørrissen Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported no changes made

Ligging Ankara

Ankara ligt zeer centraal in Turkije. Ankara ligt in Midden-Anatolië. Deze hoogvlakte is het hart van Turkije. Ankara ligt op een plateau omringt door bergen. Het centrum van de stad ligt op een 150 meter hoge heuvel. De stad is gebouwd op de oevers van de Enguri Su, terwijl de Ankara Cayi (rivier), een zijrivier van de rivier de Sakarya, ook door de stad stroomt. Ankara is omgeven door steppe vegetatie, met bossen in het zuiden.

Weer Ankara

Ankara ligt in het midden van Turkije en heeft een continentaal klimaat (landklimaat). Dit betekent dat de winters er fris zijn, maar dat het ’s zomers erg heet kan worden in Ankara. Er valt het hele jaar door weinig neerslag; in het totaal komt dit gemiddeld neer op zo’n 300 millimeter. ’s Winters ligt er weleens sneeuw in Ankara en vaak blijft dit ook enkele dagen tot weken liggen. Hieronder vind je de gemiddelde temperatuur in Ankara per maand.

 • Weer Ankara januari: 3°C
 • Weer Ankara februari: 5°C
 • Weer Ankara maart: 11°C
 • Weer Ankara april: 16°C
 • Weer Ankara mei: 21°C
 • Weer Ankara juni: 25°C
 • Weer Ankara juli: 29°C
 • Weer Ankara augustus: 29°C
 • Weer Ankara september: 25°C
 • Weer Ankara oktober: 19°C
 • Weer Ankara november: 12°C
 • Weer Ankara december: 5°C

Geschiedenis Ankara

Ankara is meer dan drieduizend jaar oud en een deel van de oude stadskern is bewaard gebleven. De stad is onder meer in handen geweest van de Grieken, Romeinen, Byzantijnen alvorens Ankara onder Osmaans (Turks) gezag kwam. Een laatste tijdperk in de geschiedenis van Ankara begon in 1920, toen Atatürk deze stad koos als het centrum van zijn onafhankelijkheidsstrijd. Van een rustige buitenpost op dat moment, groeide Ankara snel uit tot een grote stad in de jaren na de overwinning van Atatürk. Tegen het einde van 1923 werd Ankara de nieuwe hoofdstad en ontwikkelde de stad zich naar Europees voorbeeld.

In de oude stad in het noorden van Ankara kun je kennismaken met de rijke Turkse cultuur en de traditionele architectuur. Oud-Ankara bestaat uit een citadel met daaromheen een authentiek Osmaanse stad. In het oude deel van Ankara zijn veel bezienswaardigheden te vinden zoals de Zuil van Julianus en de tempel van Augustus. In de nieuwe stad rondom de oude heuvelburcht zijn veel moderne bouwwerken en uitgestrekte parken te vinden. Dit maakt Ankara een unieke combinatie van oud en nieuw. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Ankara bezienswaardigheden

Er zijn veel bezienswaardigheden in Ankara, hieronder wordt een aantal van de belangrijkste beschreven.

Ankara Museum van Anatolische beschavingenFoto: Bjørn Christian Tørrissen Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes

De grootste publiekstrekker van Ankara is het Museum van Anatolische beschavingen. Alleen het gebouw waarin het museum gevestigd is, is al een juweeltje te noemen. Het gaat om een oude bazaar die tussen 1464 en 1471 is gebouwd onder leiding van Sultan Mehmet II. In het museum is kunst te vinden uit de steentijd, de bronstijd, de tijd van de Hettieten en nog veel meer periodes uit de geschiedenis.

Citadel (Hisar) van Ankara Foto:ElelichtFoto:Elelicht Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De citadel is van oorsprong Romeins en ligt in een van de oudste gebieden van Ankara. De Byzantijnen en de Seltsjoeken legden ook hun stempel op het bouwwerk en het hele gebied heeft kronkelende straten en oude gebouwen die zijn gerestaureerd en omgebouwd tot restaurants en cafés.

Romeinse baden van Ankara Foto:Mutt Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Gelegen aan de Cankiri Caddesi, net ten noorden van Ulus Meydani, liggen de Romeinse baden die stammen uit de 3e eeuw na Christus. De baden zijn goed bewaard gebleven. Je kunt duidelijk het verwarmingssysteem voor de baden zien, evenals de kleedkamer (apoditerium), de hete kamer (caldarium), de warme kamer (tepidarium) en de koude kamer (frigidarium).

Ankara Kocatepe moskee Foto:Noumenon in het publieke domein

In Ankara moet je absoluut één van de vele moskeeën bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar de oudste moskee van de Turkse hoofdstad; de Arslanhane Carnii Moskee. De moskee is gebouwd in de 13e eeuw. Het is een prachtige gedecoreerde moskee met onder andere mozaïeken en notenhout. De nieuwste en grootste (Kocatepe) moskee van Ankara heeft een indrukwekkende positie op een heuvel. De moskee werd gebouwd in de Ottomaanse stijl in 1987 en is voorzien van glas-in-loodramen, marmer en een decor van bladgoud. De moskee heeft een enorme kristallen kroonluchter.

Ankara Mausoleum Atatürk Foto:Bjørn Christian Tørrissen Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes

Ook het Atatürk Mausoleum in het Atatürkmuseum is de moeite waard om te bezoeken. Het is het grootste en meest indrukwekkende moderne bouwwerk van Turkije. Dit complex is gebouwd in 1944 en herdenkt Ataturk, de stichter van het moderne Turkije. Het mausoleum van Atatürk heeft een enorme mozaïek op de binnenplaats en een uitzonderlijk mooi met bladgoud bekleed interieur.

Etnografisch Museum in Ankara Foto: Elelicht Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Het Etnografisch Museum is een eerbetoon aan Atatürk, met foto's van zijn begrafenis op de muren en prachtige collecties porselein, borduurwerk en houtwerk. Het gebouw bestaat uit de voormalige kantoren van Ataturk en ligt net ten zuiden van Ulus. Het gebouw zelf is heel aantrekkelijk en heeft een post-Ottomaanse structuur met veel marmer.

Tips Ankara

Oude stad Ankara Foto:Omer Unlu Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Moderne winkelcentra tref je in de wijk Kizilay. Het Karum winkelcentrum ligt aan de Tulani Himli Avenue. Je vindt hier veel winkels. Voor oude winkeltjes moet je in de ÇikrikÇilar Yokusu in de wijk Ulus zijn. Bakircilar Çarsisi is een straat met veel koperbewerkers. Naast koperwerk vind je er ook sieraden, tapijten, antiek en zilver. Tegen de heuvel van de Citadel, bij de oude stadspoort, zijn er ook interessante winkeltjes. Hier is de specialiteit specerijen, gedroogde zuidvruchten en noten.

Het uitgaansleven van Ankara is minder spectaculair dan dat van Istanbul. Het nachtleven van Ankara speelt zich voornamelijk af in barretjes en nachtclubs. Over het algemeen zijn de bars voordeliger dan de nachtclubs. Als je op zoek bent naar live muziek en het clubcircuit dan zijn er mogelijkheden in de omgeving van Cebeci. In deze wijk zijn er veel jongeren en studenten.


Artikelen en Reisverhalen over TURKIJE
  Zo decadent kan het leven zijn   Van Atalya naar Istanbul en terug
  Eerst bij een tentje een broodje Dön..   Op vakantie naar Turkije
  Hoe decadent kan het leven zijn

Schrijf uw artikel over Ankara

To read about Ankara in English - click here

Ankara LINKS

Advertenties
• Ankara Vliegtickets.nl
• Wandelvakantie Turkije
• Turkije Tui Reizen
• Hotels Ankara
• Ankara Vliegtickets Tix.nl
• Fox verre reizen van ANWB
• Autoverhuur Sunny Cars Ankara


Nuttige links
Telefoongids
Ankara Reisstart (N)

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems