Steden TURKIJE

Fethiye   
To read about Fethiye in English - click here

Strandvakantie Fethiye

Fethiye is een zeer populair vakantieoord aan de zuidwestkust van Turkije. Het groene, bergachtige achterland steekt prachtig af tegen de weelderige stranden, de idyllische dorpjes en de azuurblauwe zee aan de kust. Hier vind je een mooie mix tussen oude cultuur, moderne uitgaansgelegenheden en een fijne vakantie-omgeving. Een grote hoeveelheid en verscheidenheid aan accommodaties, geven de mogelijkheid om een vakantie op maat te boeken.

Fethiye Foto:Astolath Creative Commons-licentie Naamsvermelding 2.0 Unported no changes made

Ligging Fethiye

Fethiye ligt in het zuiden van de Turkse Riviera tussen Antalya en Marmaris in. Het is een gebied, waarvan de hoofdstad dezelfde naam draagt. Deze hoofdstad ligt direct aan de Middellandse Zee en centraal in de regio. Voor de kust van de regio liggen vele (onbewoonde) eilandjes, die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken.

Weer Fethiye

Zoals vrijwel de gehele Turkse kust kent ook Fethiye een mediterraan klimaat. Dat staat voor warme, droge zomers en zachte, maar redelijk natte winters en is dus uitermate geschikt voor een last minute naar Turkije. Tussen april en oktober is het zeer goed toeven in de Turkse regio, want dan ligt de maximumtemperatuur gemiddeld boven de twintig graden. Een verkoelend zeewindje zal de gevoelstemperatuur zeer aangenaam maken. In de wintermaanden is het iets kouder en regent het wat meer. De temperatuur van de zee blijft overigens het gehele jaar betrekkelijk aangenaam. Met een minimumtemperatuur van 16 graden in februari en maart en een maximumtemperatuur van 25 graden in augustus en september kan je het gehele jaar door lekker zwemmen in deze Turkse badplaats.

Geschiedenis Fethiye

Deze badplaats heeft in haar lange geschiedenis vele namen gedragen. In de vijfde eeuw voor Christus werd het Telmessos genoemd, vervolgens Lycië, Anastasiupolois, Makri en tot slot Fethiye. Dit komt onder andere doordat de plaats onder vele verschillende heerschappijen heeft gestaan. Eerst waren de Grieken er de baas, toen de Byzantijnen, de Ottomanen en tot slot de Turken. Door diverse aardbevingen is er relatief weinig van die lange geschiedenis bewaard gebleven, behalve enkele amfitheaters, kastelen en muren. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Fethiye bezienswaardigheden

Amfitheater FethiyeFoto:Osmanyaylali Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported no changes made

Wanneer je deze Turkse badplaats bezoekt, dan moet je een bezoekje brengen aan het amfitheater. Er wordt getwijfeld uit welke tijd dit theater stamt. Sommige wetenschappers denken dat het theater ten tijde van Alexander de Grote is gebouwd, anderen denken aan de tweede eeuw voor Christus. Hoe dan ook, door de opgraving ervan krijg je een mooi beeld van dit bouwwerk waar vroeger maar liefst 5000 mensen in konden. De Byzantijnen gebruikten het theater als arena.

Fethiye RotsgravenFoto:Teeppix Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

In de bergen nabij de stad Fethiye kun je diverse graftombes bekijken. Deze tombes zijn uitgegraven in de rotsen van de bergen en hebben diverse aardbevingen met succes doorstaan. De tombes stammen uit de 4e eeuw voor Christus. Er zijn diverse tombes te bezoeken, waarvan de tombe van Amintas het bekendst en meest indrukwekkend wordt gevonden. Wie deze Amintas was, is overigens niet geheel duidelijk. Misschien maakt deze mysterieuze factor de tombes wel nog interessanter.

Tips Fethiye

Maar Fethiye heeft nog meer culturele bezienswaardigheden te bieden. In het zuiden van de stad zie je overblijfselen van een oud kasteel dat tegen de rotsen aangebouwd is. Er wordt geschat dat dit kasteel stamt uit de vierde eeuw voor Christus en gebouwd is door leden van de ridderorde van Sint Jan, die in Fethiye aankwamen tijdens een kruistocht richting het heilige land.

Als je maar geen genoeg kunt krijgen van cultuur en geschiedenis dan kan je ook een bezoekje brengen aan het archeologische museum van Fethiye. Hier vind je een mooi overzicht van de lange geschiedenis van de regio. Er zijn vele opgegraven voorwerpen te zien, zoals sieraden, keramiek en andere kunst. Daarnaast kent het museum een speciale afdeling voor de etnografische ontwikkeling van de regio.

Strand van Oludeniz Foto: Dan Taylor Creative Commons- licentie, toekenning van Publication to Public Public 2.0 no changes made

De regio Fethiye kent enkele prachtige badplaatsen, zoals het wereldberoemde strand van Oludeniz, waar je behalve het strand, leuke uitgaansgelegenheden en luxe accommodaties zult aantreffen. Vanuit Fethiye zijn gemakkelijk andere delen van Turkije bezoeken door de goede infrastructuur van de regio. Daarom is Fethiye ook een prima uitvalsbasis voor een rondreis door Turkije.


Artikelen en Reisverhalen over TURKIJE
  Zo decadent kan het leven zijn   Van Atalya naar Istanbul en terug
  Eerst bij een tentje een broodje Dön..   Op vakantie naar Turkije
  Hoe decadent kan het leven zijn

Schrijf uw artikel over Fethiye

To read about Fethiye in English - click here

Fethiye LINKS

Advertenties
• D-Reizen Fethiye
• Fethiye Vliegtickets.nl
• Fethiye Tui Reizen
• Naar Fethye met Sunweb
• Dalaman Vliegtickets Tix.nl
• Hotels Fethiye
• Autoverhuur Sunny Cars Fethiye


Nuttige links
Telefoongids

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems