Landenweb.nl

Colakli
 

Turkije verre reizen van ANWB

To read about Colakli in English - click here

advertentie
Goedkoop vliegen? Vliegennaar.nl Autoverhuur Sunny Cars Vliegveld Antalya

Algemeen

Colakli is een klein stadje aan de kust van de Middellandse Zee. Het stadje ligt zo'n twintig kilometer ten oosten van de bekende steden Side en Manavgat. Het grote Antalya ligt op zo'n tachtig kilometer van de stad. Bezoekers van Çolakli landen standaard op de luchthaven van Antalya. Als stad stelt Çolakli niet heel veel voor. Er is een klein centrum met enkele restaurantjes, een museum en enkele bars. Tevens is er een winkelcentrum. Verder bestaat de stad met name uit een reeks hotels die aan de lange weg Cumhuriyet liggen.

Colakli StrandColakli StrandFoto: Miguel Discart (CC BY-SA 2.0) no changes made

advertentie
Turkije verre reizen van ANWB Turkse Riviera Tui Reizen

Ligging

Colakli ligt direct aan de Middellandse Zee in het zuiden van Turkije. De stad ligt zo'n 80 kilometer ten oosten van Antalya en zo'n zeventig kilometer ten westen van Alanya. Grote steden als Side en Manavgat liggen op twintig kilometer. Bekende attracties in de omgeving zijn de watervallen van Manavgat op tien kilometer. Een interessante attractie is verder de grot van Damlatas. In deze grot zie je stalagmieten en stalactieten van zo'n vijftien meter hoog.

advertentie
Djoser Wandel - wandelreis Turkije Naar Turkije met Sunweb

Weer

Het klimaat in Colakli is uiterst zacht. In de zomermaanden ligt de temperatuur vrijwel altijd ruim boven de dertig graden en in het voor- en naseizoen is het al gauw achter in de twintig graden. Gedurende deze periode schijnt de zon gemiddeld elf uur per dag. Neerslag valt er amper en in augustus warmt de zee op tot een aangename temperatuur van 26-28 graden.

In de wintermaanden is het een stuk kouder in Colakli, maar gelukkig blijft de zon gemiddeld zeker vijf a zes uur per dag schijnen. Temperaturen liggen gemiddeld tussen de 7-15 graden in januari en 10 en 23 in april. In april schijnt de zon echter alweer zo'n acht uur per dag. Door de felheid van de voorjaarszon is het dan dus al regelmatig bikiniweer.

Geschiedenis

Colakli viel – net als veel Turkse steden – in het verre verleden onder Romeinse, Seltjoekse, Ottomaanse en Byzantijnse invloed. In deze periode werd Colakli veelal bevolkt door nomaden en handelaren. Naderhand vestigden steeds meer mensen zich in de regio en ging men veelal in de landbouw sector aan de slag. Het toerisme stak in 1973 voor het eerst de kop op. In deze periode begonnen dorpelingen stroken land langs de kust te verkopen aan hoteliers en ontstond het toerisme in de stad. Door de opkomst van het toerisme in Turkije de afgelopen twintig jaar is het aantal hotels aan met name het strand van Colakli sterk toegenomen.

Tegenwoordig staan er enkele tientallen hotels en men is nog steeds met uitbreiding bezig. Natuurschoon in de omgeving en historische attracties vormen naast het prettige klimaat, de goede hotels en prachtige zandstranden de grootste trekpleisters. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Bezienswaardigheden

Colakli Watervallen van ManavgatColakli Watervallen van ManavgatFoto: Thomas Gensler CC 2.0 Germany no changes made

Een 'must see' in de regio zijn de Watervallen van Manavgat. Deze brede watervallen pompen het hele jaar door met een noodvaart water over de grote stenen. Met name de panoramaspots bieden een geweldig uitzicht. Rondom de watervallen zijn leuke tuinen met leuke zitjes. In toeristische gidsen worden deze watervalllen aangeduid als 'spectaculair'. De watervallen liggen op slechts tien kilometer van Colakli.

De grotten van Damlatas zijn werkelijk spectaculair, maar liggen wel op zo'n tachtig kilometer. Dit uitstapje kan echter goed gecombineerd worden met een bezoek aan Alanya. In totaal is de grot zo'n dertig meter lang en hangt helemaal vol met stalagmieten en stalactieten. Sommige zijn wel 15 meter lang. Uit schattingen van wetenschappers blijkt dat ze zo'n 15.000 tot 20.000 jaar oud zijn.

Tips

Op 30 augustus is er vuurwerk in de stad vanwege de 'dag van de overwinning'. Laat je eens verwennen in het Keyf Spa & Hammam wellnesscentrum. Geniet van de serene rust van het traditionele baden. Wanneer je helemaal in een ontspannen stemming bent zorgt een massage ervoor dat alle stress uit je spieren verdwijnt.

Colakli LINKS

Advertenties
• Turkije verre reizen van ANWB
• Turkse Riviera Tui Reizen
• Goedkoop vliegen? Vliegennaar.nl
• Djoser Wandel - wandelreis Turkije
• Naar Turkije met Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Vliegveld Antalya
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Colakli bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems